email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie contabila pentru sponsorizare in 2023

Monografie contabila pentru sponsorizare in 2023
sponsorizaremonografie contabilatratament fiscalcodul fiscal

Operatiunile de sponsorizare si mecenat sunt reglementate prin Legea privind sponsorizarea nr. 34/1994, cu modificarile si completarile ulterioare. Tratamentul fiscal al acestora este prevazut de Codul fiscal. Va prezentam in continuare un model de monografie contabila pentru sponsorizare in 2023.
 
Sponsorizarea reprezinta actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustine rea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre beneficiarul sponsorizarii.
 
Operatiunea de sponsorizare presupune un contract de sponsorizare in forma scrisa, cu mentionarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si a obligatiilor partilor.
 

Beneficiarii operatiunilor de sponsorizare:

- Orice persoana juridica, fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate din domeniile: cultural, artistic, edu cativ, medical, cercetare, umanitar, religios, filantropic, sportiv, protectia omului, asistenta si servicii sociale, protectia mediului.

- Institutiile si autoritatile publice pentru activitati de genul celor mentionate mai sus.
 
- Pot fi sponsorizate emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum si carti ori publicatii din domeniile definite mai sus.
 


- Orice persoana fizica din Romania a carei activitate in unul din domeniile prevazute mai sus este recunoscuta de catre o persoana juridica, fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care este solicitata sponsorizarea.

Sponsorizarea poate imbraca mai multe forme:
 
- acordarea de numerar cash sau virament bancar;
- sub forma bunurilor (imobilizari corporale sau stocuri);
 
In functie de forma in care se realizeaza, si inregistrarile in contabilitate difera.

- Sponsorizarea sub forma baneasca:
6582 Donatii si subventii acordate = 5311 / 512 Casa in lei / Conturi in lei la banci

- Sponsorizare in bunuri:
6582 Donatii si subventii acordate = 302 Alte materiale consumabile

In ceea ce priveste taxa pe valoare adaugata, art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal aprobat prin Legea 227/2015 si normele metodologice date in aplicarea acestuia bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau mecenat nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala in cursul unui an calendaristic se incadreaza in limita a 3 la mie din cifra de afaceri constituita din operatiuni taxabile, scutite cu sau fara drept de deducere, precum si din operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii este considerat a fi in strainatate potrivit prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal.

Incadrarea in plafon se determina pe baza datelor raportate prin deconturile de taxa depuse pentru un an calendaristic. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile si actiunile de mecenat, acordate in numerar, si nici bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa. Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata, respectiv se colecteaza taxa. Taxa colectata aferenta depasirii se include in decontul intocmit pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv.

Daca plafonul este depasit, valoarea care depaseste este considerata livrare de bunuri, se emite o autofactura prin care se colecteaza TVA. Taxa colectata aferenta depasirii se include in decontul intocmit pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv. Aceasta se inregistreaza prin formula contabila:
635 Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate = 4427 TVA colectata
 

Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la specialistii site-ului PortalContabilitate.ro


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sponsorizaremonografie contabilatratament fiscalcodul fiscal


Data aparitiei: 12 Mai 2023

Votati articolul "Monografie contabila pentru sponsorizare in 2023":
Rating:

Nota: 3.92 din 5 din 90 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X