email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declararea veniturilor din transferul titlurilor de valoare realizate in anul 2010

declaratia 200declaratia pe venit

Contribuabilii care, in anul 2010, au realizat venituri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, au obligatia ca pana marti, 15 mai a.c., sa depuna la Fisc „Declaratia privind veniturile realizate din Romania”, cod 200. In articolul de mai jos, pentru aceasta categorie de contribuabili, prezentam sintetic informatii utile pentru completarea si depunerea formularului 200.

Obligatie, completare

Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care au realizat in anul 2010 castiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, dupa cum urmeaza.

1. Pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2010, se evidentiaza distinct in declaratie, in modulul II - DATE PRIVIND VENITURILE REALIZATE PE SURSE ÅžI CATEGORII DE VENIT:

-  randul 1.4/1.5 Castigul net anual/pierderea neta anuala, din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, detinute mai mult de 365 de zile;

- randul 1.4/1.5 Castigul net anual/pierderea neta anuala, din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, detinute mai putin de 365 de zile, inclusiv.

La declaratie se anexeaza documente justificative, eliberate de intermediari/societatile de administrare a investitiilor sau alti platitori de venit, privind tranzactiile efectuate cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, din care sa rezulte castigul net/pierderea neta declarat/declarata, precum si impozitul calculat si retinut ca plata anticipata pentru perioada de raportare.

2. Pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2010, se evidentiaza in declaratie, in modulul II - DATE PRIVIND VENITURILE REALIZATE PE SURSE ÅžI CATEGORII DE VENIT:

- randul 1.4 Castig net anual, in care se inscrie castigul net anual reprezentand diferenta dintre castigurile si pierderile inregistrate ca urmare a tranzactionarii, in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2010, a titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, indiferent de perioada de detinere a acestora.

Se completeaza numai in situatia in care castigurile sunt mai mari decat pierderile.

- randul 1.5 Pierdere neta anuala, in care se inscrie pierderea neta anuala reprezentand diferenta dintre pierderile si castigurile inregistrate ca urmare a tranzactionarii, in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2010, a titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, indiferent de perioada de detinere a acestora.

Se completeaza numai in situatia in care pierderile sunt mai mari decat castigurile.

Atentie! Contribuabilii care au realizat astfel de venituri in aceasta perioada au avut obligatia sa completeze si sa depuna formularul 225 „Declaratie privind stabilirea impozitului reprezentand plata anticipata trimestriala in contul impozitului pe castigul net anual impozabil pentru castigurile obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise” in cursul anului 2010 pentru trimestrele 3 si 4. Prin acest formular s-a calculat si declarat impozitul de 16% aplicat asupra castigului net pentru perioada de la 1 iulie pana sfarsitul fiecarui trimestru, ca plata anticipata, pe baza documentelor justificative eliberate de catre intermediarii/platitorii de venituri. Prin urmare, pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2010, contribuabilii care au realizat astfel de venituri vor depune formularul 200  fara documente justificative.

Formularistica, depunere declaratie

Pentru procurarea declaratiilor de venit aferente anului fiscal 2010, contribuabilii au doua posibilitati:

- descarcarea de pe websiteurile: Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - de la adresa www.anaf.ro, de la sectiunea Asistenta contribuabili/Toate formularele, cu explicatii; Directiei Generale a Finantelor Publice Valcea - www.finantevalcea.ro, categoria Utile/Descarcare declaratii fiscale;

- prezentarea la sediul administratiei fiscale de unde pot obtine gratuit formularele de declaratii fiscale.

Dupa completare, formularele se pot depune fie la registratura administratiei fiscale de care apartine contribuabilul, fie se transmit prin posta, cu confirmare de primire, costul trimiterii fiind suportat de catre expeditor.

Sanctiuni

Nedepunerea pana la 15 mai 2011 a declaratiilor de venit de catre persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10 la 100 lei.

Baza legala: Ordinul presedintelui ANAF nr. 233/2011 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; art. 219, alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti†si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 200declaratia pe venit


Data aparitiei: 04 Mai 2011

Votati articolul "Declararea veniturilor din transferul titlurilor de valoare realizate in anul 2010":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X