email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

4. Platitorii de TVA

tvaperioada fiscalaoperatiuni

Cuvinte cheie:

  • operatiuni din interiorul tarii
  • import de bunuri
  • desemnarea reprezentantului
  • cerere pentru desemnarea reprezentantului
  • cerere de renuntare
  • transmiterea facturii externe
  • emiterea facturii de catre reprezentantul fiscal
  • depunerea decontului de TVA
  • exercitarea dreptului de deducere
  • sediu permanent
  • perioada fiscala
  • decont trimestrial

Platitorii taxei pe valoarea adaugata sunt:

  • pentru operatiunile din interiorul tarii:

-persoanele impozabile inregistrate ca platitori de T.V.A., pentru operatiunile taxabile realizate;

-beneficiarii urmatoarelor prestari de servicii taxabile, efectuate de persoane impozabile stabilite in strainatate, indiferent daca beneficiarii sunt sau nu sunt inregistrati ca platitori de T.V.A.:

1) inchirierea de bunuri mobile corporale;
2) operatiunile de leasing avand ca obiect utilizarea bunurilor mobile corporale;
3) transferul si/sau transmiterea folosintei drepturilor de autor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale si al altor drepturi similare;
4) serviciile de publicitate si marketing;
5) serviciile de consultanta, de inginerie, juridice si de avocatura, serviciile contabililor si expertilor contabili, ale birourilor de studii si alte servicii similare;
6) prelucrarea de date si furnizarea de informatii;
7) operatiunile bancare, financiare si de asigurari, inclusiv reasigurari, cu exceptia inchirierii de seifuri;
8) punerea la dispozitie de personal;
9) telecomunicatiile;
10) serviciile de radiodifuziune si de televiziune;
11) serviciile furnizate pe cale electronica;
12) obligatia de a se abtine de la realizarea sau exercitarea, total sau partial;
13) prestarile de servicii efectuate de intermediari care intervin in furnizarea serviciilor mentionate;
  • pentru importul de bunuri:

-persoanele care importa bunuri in Romania;

REPREZENTANTUL FISCAL

In situatia in care o persoana impozabila stabilita in strainatate realizeaza prestari de servicii taxabile pentru care locul prestarii este considerat a fi in Romania, are posibilitatea sa isi desemneze un reprezentant fiscal in Romania.

Chiar daca persona impozabila stabilita in strainatate desfasoara mai multe tipuri de activitati taxabile sau scutite cu drept de deducere, legea ii permitea desemnarea unui singur reprezentant fiscal.

In calitate de reprezentant fiscal poate fi desemnata orice persoana impozabila inregistrata ca platitor de T.V.A..

ATENTIE!

Pentru intreaga activitate economica desfasurata in Romania de persoana impozabila stabilita in strainatate se admite desemnarea unui singur reprezentant fiscal fara a fi desemnati mai multi reprezentanti fiscali cu angajamente limitate, pe fiecare tip de activitate.

Desemnarea reprezentantului fiscal se face pe baza de cerere depusa de persoana impozabila stabilita in strainatate la organul fiscal la care reprezentantul propus este inregistrat ca platitor de impozite si taxe.

La cererea depusa se anexeaza urmatoarele documente:

  • declaratia de incepere a activitatii, care va cuprinde: data, volumul si natura activitatii pe care o va desfasura in Romania. Cum este si firesc, volumul si natura activitatii pot fi modificate ulterior inceperii activitatii dar aceasta situatie trebuie comunicata si organului fiscal la care reprezentantul fiscal este inregistrat ca platitor de impozite si taxe;
  • copie de pe actul de constituire in strainatate a persoanei impozabile;
  • acceptul scris al persoanei propuse ca reprezentant fiscal, prin care acesta: 

-se angajeaza sa indeplineasca obligatiile ce-i revin conform legii;

-precizeaza natura operatiunilor;

-valoarea estimata a operatiunilor.

Termenul de solutionare a cererii depuse este de cel mult 30 de zile de la data primirii de catre organul fiscal. Decizia organului fiscal este comunicata atat persoanei impozabile stabilite in strainatate, cat si persoanei propuse ca reprezentant fiscal.

ATENTIE!

Prin decizia de aprobare transmisa reprezentantului fiscal se comunica acestuia si codul de identificare fiscala atribuit. Codul de identificare fiscala atribuit pentru activitatea de reprezentare este diferit de codul de identificare fiscala pentru activitatea proprie .

  Prin acceptarea de catre organul fiscal, reprezentantul fiscal este angajat pe intreaga perioada a mandatului sau sa preia toate drepturile si obligatiilor privind T.V.A. operatiunile efectuate in Romania de persoana impozabila stabilita in strainatate pe care o reprezinta.

ATENTIE!

Operatiunile efectuate de reprezentantul fiscal in numele persoanei impozabile stabilite in strainatate nu trebuie evidentiate in contabilitatea proprie a persoanei desemnate ca reprezentant fiscal. Pentru persoanele impozabile stabilite in strainatate nu se aplica regimul special de scutire chiar daca declara ca vor realiza operatiuni impozabile sub 2 miliarde lei.

Reprezentantul fiscal poate sa renunte la angajamentul sau de reprezentare printr-o cerere depusa organului fiscal. In cerere trebuie sa precizeze:

  • ultimul decont de T.V.A. pe care il va depune in calitate de reprezentant;
  • data la care se va incheia mandatul sau;
  • daca renuntarea la mandat se datoreaza incetarii activitatii in Romania a persoanei impozabile stabilite in strainatate.

IMPORTANT:

In situatia in care persoana impozabila stabilita in strainatate isi continua activitatea in Romania, cererea va fi acceptata de organul fiscal numai daca persoana impozabila stabilita in strainatate a intocmit toate formalitatile necesare desemnarii unui alt reprezentant fiscal sau si-a inregistrat un sediu permanent in Romania.

Din punct de vedere al T.V.A, mecanismul de reprezentare fiscala in Romania a persoanei impozabile stabilita in strainatate este urmatorul:

1) persoana impozabila din strainatate transmite catre reprezentantul fiscal factura externa destinata beneficiarului (original+ doua copii);

In factura emisa nu trebuie evidentiata valoarea T.V.A.;

2) reprezentantul fiscal emite factura fiscala pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii din factura externa si transmite beneficiarului exemplarul original al facturii fiscale impreuna cu factura externa.

In factura fiscala emisa, reprezentantul fiscal trebuie sa mentioneze urmatoarele informatii:

numarul, care este identic cu numarul facturii externe, si data emiterii facturii;

  • la rubrica „Furnizor“ :

-numele si adresa reprezentantului fiscal;

-codul de identificare fiscala atribuit pentru o persoana stabilita in strainatate; 

-numele persoanei stabilite in strainatate pe care o reprezinta;

  • la rubrica „Cumparator“:

-numele, adresa si codul de identificare fiscala ale beneficiarului;

  • denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate;
  • pretul unitar fara T.V.A. si baza de impozitare pentru fiecare cota sau scutire;
  • cota de T.V.A. aplicata sau mentiunile: „scutit cu drept de deducere“, „scutit fara drept de deducere“, „neimpozabil“, „supus regulilor speciale,,;

Pentru operatiunile supuse taxarii inverse se mentioneaza obligatoriu „taxare inversa“;

  • suma taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile, cu exceptia cazurilor in care se aplica reguli speciale;
  • totalul de plata se completeaza in functie de prevederile contractuale, mentionandu-se numai sumele decontate prin reprezentant fiscal.

3) reprezentantul fiscal depune decont de T.V.A. aferent operatiunilor desfasurate in Romania de persoana impozabila stabilita in strainatate pe care o reprezinta.

IMPORTANT:

Cand acelasi reprezentant fiscal este mandatat pentru reprezentarea mai multor persoane impozabile stabilite in strainatate, acesta trebuie sa depuna cate un decont pentru fiecare in parte. Pentru activitatea sa proprie depune decont separat.

4) pentru exercitarea dreptului de deducere a T.V.A. aferente achizitiilor de bunuri/servicii efectuate in numele persoanei impozabile stabilite in strainatate, reprezentantul fiscal trebuie sa detina documentele originale si sa le evidentieze in jurnalul de cumparari.

Furnizorii/prestatorii sunt obligati sa emita:

a. facturi fiscale pe care le predau reprezentantului fiscal;

b. facturi externe pentru cumpararile efectuate din Romania de persoana impozabila
stabilita in strainatate.

Daca ulterior desemnarii unui reprezentant fiscal, persoanei impozabile stabilite in strainatate ii revine obligatia inregistrarii unui sediu permanent, aceasta trebuie sa renunte la reprezentantul fiscal, drepturile si obligatiile in ceea ce priveste T.V.A. fiind
preluate de sediul permanent.

ATENTIE!

Persoana impozabila stabilita in strainatate nu mai poate sa isi desemneze un reprezentant fiscal in Romania daca activitatea desfasurata il obliga sa isi inregistreze un sediu permanent.

Un sediu permanent presupune un loc de conducere, sucursala, birou, fabrica, magazin, atelier, precum si o mina, un put de titei sau gaze, o cariera sau alte locuri de sediu extractie a resurselor naturale. Sediul permanent mai presupune de asemenea un permanent santier de constructii, un proiect de constructie, ansamblu sau montaj sau activitati de supervizare legate de acestea, numai daca santierul, proiectul sau activitatile dureaza mai mult de 6 luni.

Sediul permanent se inregistreaza ca platitor de TV.A. si este angajat din punct de vedere al drepturilor si obligatiilor privind T.V.A. pentru toate operatiunile efectuate in Romania de persoana impozabila stabilita in strainatate care nu sunt atribuibile sediului permanent.

Daca persoana straina desfasoara in Romania activitati prin unul sau mai multe sedii permanente si are si alte activitati care nu sunt legate de activitatea sediului sau sediilor permanente, pentru care nu are obligatia sa-si inregistreze sediu permanent, obligatiile sale privind T.V.A. pot fi indeplinite de un reprezentant fiscal desemnat.

PERIOADA FISCALA

Perioada fiscala pentru T.V.A. este luna calendaristica cu exceptia persoanelor impozabile care nu au depasit in cursul anului precedent o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere de 100.000 euro inclusiv, la cursul de schimb valutar din ultima zi lucratoare a anului precedent. Pentru aceasta categorie de platitori, perioada fiscala este trimestrul calendaristic.

ATENTIE!

Persoanele impozabile care au realizat o cifra de afaceri sub 100.000 euro au obligatia sa notifice acest fapt organelor fiscale teritoriale, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator. Notificarea consta in depunerea unei declaratii in care se mentioneaza cifra de afaceri realizata in anul precedent.

Firmele care se infiinteaza in cursul anului trebuie sa declare concomitent cu inregistrarea fiscala cifra de afaceri pe care estimeaza ca o vor realiza in cursul primului an de decont functionare. In situatia in care cifra declarata nu depaseste 100.000 euro inclusiv, trimestrial firmele in cauza au obligatia sa depuna deconturi trimestriale in anul infiintarii.

In acest caz, conturile de T.V.A. se inchid doar la sfarsitul unui trimestru cand se determina taxa de plata sau suma negativa a T.V.A.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvaperioada fiscalaoperatiuni


Data aparitiei: 06 Martie 2006

Votati articolul "4. Platitorii de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X