email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CECCAR avertizeaza: Absolventii de studii economice pot tine contabilitate exclusiv pe baza unor contracte sau conventii civile

CECCARlegea contabilitatiicontabilitatea firmeiexperti contabilicontabili autorizati

Intrucat, s-au pus unele intrebari in legatura cu aplicarea alin. 31 al art. 10 din Legea contabilitatii, facem urmatoarele precizari:

1. Potrivit art. 10, alin. 31 persoanele juridice care au inregistrat in anul anterior cifra de afaceri sub 35.000 euro si active totale sub 35.000 euro pot organiza si conduce contabilitate in una din urmatoarele trei modalitati:
- prin compartimente proprii (art. 10, alin. 2), cu angajati potrivit Codului muncii;
- prin externalizare la persoane fizice sau juridice controlabile si controlate din punct de vedere educatie, etica si calitate, membre C.E.C.C.A.R, pe baza de contracte de prestari servicii contabile;
- prin angajarea unei persoane fizice care are studii economice superioare, pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil.

2. Potrivit art. 10, alin. 41 coroborat cu art. 28, alin. 12, raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii, precum si pentru intocmirea si semnarea situatiilor financiare, la persoanele juridice prevazute la art. 5, alin 11 revine persoanelor fizice cu studii superioare in baza contractelor sau conventiilor civile incheiate.

3. La art. 1, alin. 3 din OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale se prevede: "Prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica acelor activitatl economice pentru care legea a instituit un regim juridic special, anumite restrictii de desfasurare sau alte interdictii.", ori se stie ca profesia contabiia in Romania este o profesie reglementata.

Rezulta fara echivoc ca:
a) persoanele cu studii economice superioare care organizeaza si conduc contabilitatea la persoanele juridice cu cifra de afaceri si respectiv total active sub 35.000 euro pot desfasura aceasta activitate doar pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil.

b) prevederile OUG nr. 44/2008 privind persoanele fizice autorizate nu sunt aplicabile persoanelor prevazute la punctul a) de mai sus; aceste persoane nu pot avea decat calitatea prevazuta de reglementarea speciala, respectiv legea contabilitatii si nu pot incheia decat contracte/conventii de prestari servicii potrivit art. 942 si art. 948 din Codul civil.

Consideram ca, orice alta interpretare in ceea ce priveste inregistrarea si desfasurarea activitatii persoanelor care se angajeaza sa presteze servicii in baza art. 10, alin. 31 din Legea contabilitatii nu poate avea decat ratiuni fiscale asupra carora C.E.C.C.A.R. atrage atentia.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CECCARlegea contabilitatiicontabilitatea firmeiexperti contabilicontabili autorizati


Data aparitiei: 09 Mai 2011

Votati articolul "CECCAR avertizeaza: Absolventii de studii economice pot tine contabilitate exclusiv pe baza unor contracte sau conventii civile":
Rating:

Nota: 3.17 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X