email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie: Declaratii ce trebuie depuse de catre persoane fizice

formularul 200formularul 201formularul 230formularul 220

Va prezentam sintetic date privind unele obligatii declarative.

1. Formularul 200 "Declaratia privind veniturile realizate din Romania"

Se depune de catre persoanele fizice care, in anul 2010, au realizat venituri in bani si/sau in natura din Romania din:

- activitati independente (activitati comerciale, cedarea folosintei bunurilor obtinute de contribuabilii cu mai mult de 5 contracte de inchiriere la 31 decembrie 2009, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala);

De retinut! Nu depun formularul 200 contribuabilii carora li s-a retinut impozit final in cota de 16% de catre platitorii de venituri, conform optiunii exercitate de acestia; contribuabilii impusi la norma de venit, cu exceptia celor care s-au infiintat in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate;

- activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real;

- cedarea folosintei bunurilor (inchirieri sau arendari) pentru care chiria este stabilita in valuta;

- operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare;

- transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.

Important! Contribuabilii care au realizat astfel de venituri pot opta pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii prin formularul 200, completand modulul destinat acestei optiuni.

2. Formularul 201 „Declaratia privind veniturile din strainatate”

Se depune de catre persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania, care au obtinut in anul 2010 venituri din strainatate din: profesii libere, activitati comerciale, drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, dividende, dobanzi, premii si jocuri de noroc, din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, din transferul titlurilor de valoare, din castigurile din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract si alte operatiuni similare, din investitii, din pensii, precum si alte venituri impozabile potrivit Titlului III din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Atentie! Declaratia se depune si de catre persoanele fizice care timp de trei ani consecutivi, au avut fie centrul intereselor vitale amplasat in Romania, fie au fost prezente in Romania peste 183 de zile pe an. Declaratia se depune si de persoanele fizice care desfasoara activitate salariala in strainatate si sunt platite pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania sau de un sediu permanent in Romania, in cazul in care acelasi venit din salarii a fost supus impunerii atat in Romania cat si in strainatate.

3. Formularul 230 „Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ”

Se depune de catre persoanele fizice care in anul 2010 au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor si opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii.

In categoria entitatilor nonprofit se cuprind, de exemplu: asociatiile, fundatiile, organizatiile sindicale, patronatele, partidele politice, asociatiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariatilor, in masura in care, potrivit legilor proprii de organizare si functionare desfasoara activitati nonprofit, iar sumele primite din impozit sa fie folosite in acest scop.

4. Formularul 220 „Declaratie privind venitul estimat”

Se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri in bani si/sau in natura din activitati independente si in anul anterior au realizat pierderi si cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si cei care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior.

Termen

Intrucat termenul legal pentru depunerea formularelor mentionate mai sus 15 mai a.c. este zi nelucratoare, declaratiile trebuie depuse la unitatile teritoriale pana luni, 16 mai a.c., inclusiv.

Formularistica, depunere

Pentru procurarea formularelor, contribuabilii au doua posibilitati:

- descarcarea de pe website-urile: Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - de la adresa www.anaf.ro/Asistenta contribuabili/Toate formularele, cu explicatii; Directiei Generale a Finantelor Publice Valcea - www.finantevalcea.ro, categoria Utile/Formulare fiscale ordonate dupa numar.

- prezentarea la sediul administratiei fiscale de unde pot obtine gratuit formularele de declaratii fiscale.
Dupa completare, formularele pot fi depuse la administratia fiscala unde contribuabilii isi au domiciliul sau transmise prin posta, cu confirmare de primire, costul trimiterii fiind suportat de catre contribuabili.

Sanctiuni

Nedepunerea pana la 16 mai a.c. a formularelor 200, 201 si 220 de catre persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10 la 100 lei.

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 200formularul 201formularul 230formularul 220


Data aparitiei: 11 Mai 2011

Votati articolul "Atentie: Declaratii ce trebuie depuse de catre persoane fizice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X