email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Marin Toma, presedintele CECCAR, avertizeaza: "Este posibil sa asistam la o decredibilizare a profesiei de contabil"

codul munciiCECCARPFAlegea contabilitatii
Contabilul.ro i-a solicitat presedintelui C.E.C.C.A.R, profesor universitar doctor Marin Toma, un interviu pe marginea noilor modificari din Legea Contabilitatii si a numeroaselor polemici aparute in jurul acesteia. Puteti citi mai jos  ce crede presedintele CECCAR despre o eventuala "cadere" a standardului profesional contabil, despre aparitia unor preturi de dumping dar si raspunsul la intrebarea "de ce sa fiu membru CECCAR?"
 
Cititi mai jos intregul interviu acordat in mod special pentru dumneavoastra, cititorii Contabilul.ro
 
Contabilul.ro: Modificarile din Legea Contabilitatii au deschis o veritabila Cutie a Pandorei. Sunt economisti care isi doresc sa poata activa cu statut de PFA, avem si absolventi care vor putea tine contabilitate in anumite conditii...Stiu ca sunt multe opinii pro si contra, insa intrebarea legitima este: nu va temeti ca s-ar putea sa scada standardul profesional al contabililor in urma acestor schimbari legislative, ca vor aparea probleme care se vor rasfrange asupra credibilitatii si profesionalismului contabililor in general?
 
Marin Toma: Nu cred ca se poate vorbi de a deschide o Cutie a Pandorei si cand spun asta ma gandesc la doua aspecte:
 
- In primul rand, profesia contabila, in tara noastra, ca de altfel in mai toate tarile UE, este o profesie reglementata tocmai pentru faptul ca serviciile contabile sunt servicii de interes public; profesia contabila se deosebeste fundamental de alte profesii tocmai prin impactul pe care il are calitatea serviciilor, nu atat asupra intreprinderii careia i-au fost prestate aceste servicii, cat mai ales asupra tertilor – bugetul statului, actionari, banci, salariati, conturile nationale, investitori, etc; Este deci interesul public care distinge aceasta profesie in comparatie cu altele.
 
Din acest punct de vedere nu se poate spune ca prin modificarea adusa Legii contabilitatii profesia contabila ar fi devenit in parte reglementata si in parte dereglementata intrucat chiar prin aceste modificari legea stabileste precis cum poate o persoana fizica sa fie angajata, sa tina contabilitatea la intreprinderile cu cifra de afaceri si respectiv total active sub 35.000 Euro.
 
Pana in prezent legea prevedea doar doua modalitati in care o entitate isi putea organiza si conduce contabilitatea: prin compartimente proprii cu personal angajat potrivit Codului Muncii si prin externalizare la o persoana fizica sau juridica membre CECCAR. Prin modificarile aduse legii, pentru entitatile care indeplinesc cele doua conditii (cifra de afaceri si total active sub 35.000 Euro), s-a prevazut posibilitatea recurgerii si la o a treia modalitate: angajarea unei persoane fizice cu studii superioare de specialitate, pe baza de contract/ conventie de prestari servicii, potrivit Codului Civil. Ceea ce nu insemneaza dereglementarea profesiei contabile.
 
- In al doilea rand, intreprinzatorii dar mai ales contabilii trebuie sa stie bine ce au de facut: calitatea de persoana fizica autorizata (PFA) nu a putut si nu poate fi adusa in discutie in ce priveste serviciile contabile si acest aspect este clar stipulat in art.1, alin. 3 din OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele  fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale se prevede: “Prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica acelor activitati economice pentru care legea a instituit un regim juridic special, anumite restrictii de desfasurare sau alte interdictii”,deci numai legea speciala (a contabilitatii) reglementeaza problemele in discutie iar cele trei modalitati la care pot recurge entitatile cu cifra de afaceri si total active sub 35.000 Euro au fost mentionate mai sus.
 
In ce priveste cea de a doua parte a intrebarii Dvs. trebuie spus ca ne ingrijoreaza impactul negativ al noilor reglementari asupra calitatii serviciilor contabile la aceste intreprinderi mici deoarece ele urmeaza sa fie deservite de persoanele fizice necontrolabile si necontrolate din punct de vedere al respectarii standardelor de educatie, calitate si etica. Sunt deja cunoscute rigorile la care sunt supusi membrii CECCAR in legatura cu aceste trei comandamente fundamentale ale profesiei contabile, rigori care deriva din statutul CECCAR de membru al organismelor internationale cu sarcini de standardizare in domeniu (IFAC si FEE).
 
Avand in vedere cele spuse, sigur ca e posibil sa asistam si la o decredibilizare a „contabilului” in general avand in vedere ca astfel de persoane necontrolabile si necontrolate pot sa aduca prejudicii interesului public de care vorbeam mai sus.
 
Avand un Cod Etic unic pentru profesia contabila indiferent de statutul de exercitare a acesteia, CECCAR va incerca sa gaseasca o forma de arondare si patronare cel putin din punct de vedere al educatiei a activitatii persoanelor fizice care urmeaza sa deserveasca entitatile mici la care ne-am referit mai sus.
 
Unul dintre argumentele modificarilor efectuate recent a fost faptul ca "vor iesi la lumina" unele sume ramase in economia neagra sau gri. Credeti ca acesta va fi, intr-adevar, efectul din viata de zi cu zi?
 
Cadrul legal pentru a „iesi la lumina” este asigurat; ramane ca el sa fie si respectat. Ma gandesc la masurile luate in domeniul legislatiei muncii, cele de  reprimare a muncii la negru, precum si obligatia incheierii de contracte/conventii de prestari servicii pentru cei care urmeaza sa deserveasca micile entitati pe linia serviciilor contabile. Sigur, se va recurge la tot felul de actiuni menite sa „faulteze” legea, cum ar fi confuzia creata intre calitatea de PFA care nu are decat scopuri fiscale asupra carora noi am atras public atentia.
 
Exista sau vor exista evenimente ori lucrari realizate de CECCAR pentru membri sai, in urmatoarea perioada, pentru a lamuri si explica unele aspecte legislative confuze?
 
CECCAR are "pe santier" importante lucrari in sprijinul membrilor si a tuturor contabililor din economie: 6  ghiduri de aplicare a Reglementarilor Contabile pe domenii de activitate (agricultura, comert, prestari servicii etc), cu termen de realizare pana la sfarsitul anului curent; suntem pregatiti sa elaboram un  ghid de aplicare a reglementarilor contabile simplificate. De asemenea avem in lucru cu termen de finalizare anul viitor, standardele nationale de contabilitate pentru IMM-uri.
 
Se afla in faze finale de editura si tiparire actualizarea standardelor profesionale nr.21 (tinerea contabilitatii), nr.22 (elaborarea, intocmirea si semnarea situatiilor financiare), nr.23 (activitatea de cenzor), nr. 35 (expertizele contabile), precum si standardul de calitate nr.40 (organizarea controlului de calitate la un membru CECCAR si gestionarea relatiilor cu clientii).
 
Sustineti o comunitate cu peste 40.000 de membri, poate cea mai reprezentativa atunci cand este vorba despre contactul direct cu economia. Cum a afectat recenta criza economica acest domeniu? Sunt semnale de revenire in acest moment?
 
Clientii profesiei contabile autohtone, in general, sunt intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile). Se stie ca fara sa fi avut vreo contributie la declansarea crizei, IMM-urile, au platit totusi  o parte foarte importanta a facturii, multe din ele incetandu-si activitatea, si din acest punct de vedere, profesia contabila in general a avut de suferit. Nivelul de pregatire a membrilor nostrii, insa, a permis adaptarea rapida la situatia acestor intreprinderi prin furnizarea de servicii integrate in locul serviciilor traditionale de contabilitate. Evolutia indicatorilor cantitativi dar mai ales cei calitativi, ai profesiei, ne arata o revenire la normal, iar intreprinderile incep sa constientizeze, ca membrii CECCAR, prin ce fac, adauga ceva la valoarea creata de ele.
 
Din punctul dumneavoastra de vedere exista aspecte legislative (care intereseaza breasla in mod direct) pe care vi le-ati dori sa le schimbati sau sa propuneti schimbarea lor? Care ar fi acestea?
 
In profesia contabila se manifesta tot mai pregnant un risc major legat de cantitatea mare si calitatea indoielnica a reglementarilor in general si mai ales al celor din domeniu. Ne preocupa in mod deosebit legislatia fiscala.
 
"De ce sa fiu membru CECCAR, ce imi ofera in afara faptului ca ma pune sa platesc cotizatie?" Intrebarea aceasta revine mereu la contabilii neafiliati. Explicati-le ce le oferiti si de ce au nevoie de dumneavoastra.
 
Cred ca cititorii Dvs. gasesc suficiente argumente in raspunsurile la intrebarile anterioare pentru a aprecia importanta apartenentei la CECCAR, un organism apreciat a fi in primele locuri in Europa in ce priveste capacitatea de organizare si de administrare a profesiei contabile; nivelul inalt al educatiei, calitatii serviciilor prestate si eticii in profesie, aseaza membrii CECCAR pe un loc recunoscut si apreciat de mediul economic. Nici un intreprinzator nu trebuie sa neglijeze securitatea afacerii sale iar aceasta nu poate fi realizata fara un specialist cu pregatire inalta, garantata de organismul din care face parte.
 
La angajarea unui contabil orice intreprinzator care doreste sa-si asigure linistea, securitatea afacerii si sa si prospere ar trebui sa-si puna trei intrebari, asa cum se intampla intr-o intreprindere condusa pe principii capitaliste:
 
- "oare cine-mi garanteaza ca persoana respectiva poseda nivelul de pregatire necesar si va face lucrari de calitate?"; nimeni. Persoana respectiva daca este intrebata va raspunde afirmativ fara insa a putea prezenta un criteriu de referinta, sau va spune ca va sti sa respecte legea; nimic mai nesigur deoarece contabilitatea trebuie sa prezinte realitatea asa cum este ea, buna sau rea, iar legea care trebuie respectata  este legea  fiscala, asa ca prin amestecul contabilitatii si fiscalitatii nu va iesi nimic bun pentru intreprindere sau poate doar un act de evaziune.
 
- "oare cine-mi garanteaza ca persoana respectiva se supune unor reguli etice?"; nimeni. Ca atare afacerea mea poate fi oricand in pericol ca urmare unor acte sau fapte imorale ale contabilului.
 
- "cine-mi garanteaza ca daca contabilul imi aduce prejudii va plati?"; nimeni. Persoana respectiva nu este asigurata si nu ma poate dezdauna daca se afla la originea prejudiciului.
 
Ultima intrebare dar poate si cea mai sensibila. Multi dintre contabili ne-au intrebat daca eventuala aparitie a altor categorii de economisti in aceasta zona nu va duce la explodarea unor preturi de dumping, corelata cu o calitate slaba. Ce puteti sa le transmiteti?
 
Va fi intr-adevar unul din efectele perverse ale noilor reglementari; aparand pe piata persoane care nu au costuri profesionale, de educatie continua, de asigurare a calitatii, etc, in mod logic acestea isi vor permite preturi mai mici. Noi speram insa ca acest fenomen sa se manifeste numai la inceput si numai in unele cazuri izolate in care unii intreprinzatori accepta sa riste bagandu-si – cum spune romanul  afacerea la saramura – deoarece acestia vor trebui sa recurga la una din doua variante: sa respecte legea, si atunci costurile  s-ar putea sa fie mai mari, sau sa nu respecte legea si atunci trebuie sa-si asume toate riscurile ce decurg din aceasta nerespectare.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciiCECCARPFAlegea contabilitatii


Data aparitiei: 13 Mai 2011

Votati articolul "Marin Toma, presedintele CECCAR, avertizeaza: "Este posibil sa asistam la o decredibilizare a profesiei de contabil"":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X