email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA-urile vor putea sa angajeze persoane cu contract de munca

pfapersoane fizicepersoana fizica autorizata

 
Persoanele fizice autorizate (PFA) vor avea dreptul sa angajeze cu contract individual de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care au fost autorizate, posibilitate care va fi introdusa prin modificarea legislatiei, releva o ordonanta de urgenta discutata in Guvern.
 
Legislatia in vigoare stabileste ca o persoana fizica autorizata nu poate angaja cu contract de munca terte persoane. Guvernul a pregatit insa o ordonanta de urgenta care modifica aceasta prevedere.
 
"Persoana fizica autorizata isi poate desfasura activitatea individual si independent sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, inregistrat la inspectoratul teritorial de munca", se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.
 
Actul normativ mai stabileste ca persoana fizica nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza, chiar daca colaborarea este exclusiva.
 
Ordonanta este argumentata prin necesitatea luarii in regim de urgenta a unor masuri de stimulare a mediului de afaceri si marirea ritmului de crestere economica prin suplimentarea veniturilor la bugetul de stat si plata contributiilor aferente.
 
In acest moment, pentru veniturile din salarii obtinute de persoanele angajate in baza contractelor individuale de munca se datoreaza:
 
- impozit pe veniturile din salarii 16% (art. 55 alin. 1 si art. 57 alin. 2 lit. a sau lit. b din Codul fiscal );
 
- CAS angajat 10,5% si CAS angajator 20,8% (art. 2964 alin. 1 lit. a, art. 2965 alin. 1 si art. 29618 alin. 3 lit. a1 din Codul fiscal );
 
- CASS angajat 5,5% si CASS angajator 5,2% (art. 2964 alin. 1 lit. a, art. 2965 alin. 2 si art. 29618 alin. 3 lit. b1 si b2 din Codul fiscal );
 
- contributie pentru accidente de munca sau boli profesionale intre 0,15% - 0,85% diferentiata in functie de clasa de risc (art. 2965 alin. 5 si art. 29618 alin. 3 lit. e din Codul fiscal );
 
- contributie pentru somaj angajat 0,5% si angajator 0,5% (art. 2964 alin. 1 lit. a, art. 2965 alin. 3 si art. 29618 alin. 3 lit. d1 si d2 din Codul fiscal );
 
- contributie pentru concedii si indemnizatii 0,85% (art. 2964 alin. 1 lit. a, art. 2965 alin. 2 si art. 29618 alin. 3 lit. c din Codul fiscal );
 
- contributie la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale 0,25% (art. 2964 alin. 1 lit. a, art. 2965 alin. 5 si art. 29618 alin. 3 lit. f din Codul fiscal ).
 
Toate aceste obligatii fiscale se declara si se platesc lunar de catre persoana fizica in calitatea ei de angajator, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare, prin intermediul formularului 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” (art. 29619 alin. 1 si 2 din Codul fiscal si HG 1397/2010 ).
 
De asemenea, persoana fizica angajatoare are obligatia sa depuna anual fisele fiscale pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul expirat, cu ajutorul formularului 210 „Fisa fiscala” (art. 59 din Codul fiscal si OMEF 2293/2007 ).
 

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pfapersoane fizicepersoana fizica autorizata


Data aparitiei: 16 Mai 2011

Votati articolul "PFA-urile vor putea sa angajeze persoane cu contract de munca":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X