email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul de Finante numara brazdele taranilor

TVAagriculturaAPIA

Taranii care lucreaza zeci sau sute de hectare de teren vor avea de plata, mai devreme sau mai tarziu, TVA catre stat, sustin sefii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Dupa ce GdS a prezentat intentia finantistilor, cititorii nostri s-au aratat nemultumiti de modul in care vrea Fiscul sa le calculeze agricultorilor TVA de plata catre stat. Dar nici macar Fiscul nu stie exact cum va proceda. Care era ideea? Cei care lucreaza suprafete mari de teren pe persoana fizica (fie ca le au in proprietate, fie ca le lucreaza in arenda) ar fi obligati, potrivit Codului Fiscal, sa se inregistreze ca platitori de TVA la administratia fiscala de care apartin si sa cotizeze la stat, spunea recent pentru GdS directorul adjunct al Fiscului doljean, Ioan Filipescu. Agricultorii vor fi obligati la plata TVA, pentru ca desfasoara o activitate cu scop comercial. Fiscul vrea sa le calculeze oamenilor cat au obtinut din vanzarea recoltelor obtinute de pe terenuri, aspect ce i-a nemultumit pe tarani. De unde stie Fiscul pretul? De unde stie ce cantitate am obtinut la hectar?, spuneau oamenii revoltati.
 
"O sa fie greu de calculat TVA!"
 
Seful DGFP Dolj, Eugen Calinoiu, recunoaste ca va fi foarte greu sa impoziteze agricultorii. Ba chiar va trebui sa colaboreze cu specialistii in agricultura, pentru a stabili valoarea productiei taranilor cu dare de mana. O sa fie un pic mai greu sa le calculam TVA. O sa lucram cu cei de la primarii si cu cei de la APIA in aceste cazuri. Daca ei nu au documente care sa arate cu cat au vandut cerealele, vom calcula prin estimare, in functie de hectarele lucrate, de productie..., a precizat Eugen Calinoiu. Or, tocmai acest mod de calcul este contestat de tarani, pentru ca intr-o perioada a anului preturile erau mici, apoi au crescut. Trebuie inregistrati ca platitori de TVA acei agricultori care in decursul unui an au obtinut venituri de peste 35.000 de euro din valorificarea productiei. Pe acesti agricultori nu i-a intrebat ani de zile nimeni de la Fisc de ce nu si-au platit TVA-ul la stat. Deocamdata, finantistii ii identifica pe agricultorii care au zeci sau sute de hectare lucrate pe persoana fizica.  
 
Finantistii vor lua drumul granelor
 
Inca o metoda pe care Finantele o au in plan este aceea de a descoperi unde au ajuns recoltele taranilor platitori de TVA si de a vedea preturile cu care s-a achizitionat marfa de la persoanele fizice, dupa cum sustine Calinoiu: Vom vedea unde au vandut productia si vom verifica acolo, la acele firme, cu ce preturi au vandut. Chiar si asa, Fiscul are mult de umblat pentru a stabili cat au agricultorii de plata. Unii au documente care sa arate ce cheltuieli au facut cu infiintarea culturilor, cu intretinerea si cu recoltatul, astfel ca ei vor plati TVA aplicat doar la diferenta intre productia vanduta si cheltuielile efectuate. Cei care nu mai au documente pe trei ani in urma vor avea sume uriase de plata. Cu cat vor fi mai mari sumele, cu atat mai vehement vor fi contestate de agricultorii care lucreaza pamantul pe persoana fizica fara a plati ceva la stat.
 

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAagriculturaAPIA


Data aparitiei: 31 Mai 2011

Votati articolul "Ministerul de Finante numara brazdele taranilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X