email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul a adoptat taxarea inversa pentru livrarea, in interiorul tarii, a cerealelor si plantelor tehnice

Comisia Europeanataxare inversaTVA

Guvernul a aprobat astazi Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal si a altor prevederi financiar-fiscale, act normativ prin care se va pune in aplicare taxarea inversa pentru livrarea in interiorul tarii a unor bunuri din sectorul comercializarii cerealelor si plantelor tehnice.

Potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate de Guvern se va aplica taxarea inversa pentru o perioada de doi ani – pana la 31 mai 2013 - pentru urmatoarele categorii de cereale si plante tehnice: grau, secara, orz, porumb, soia, rapita, floarea-soarelui si sfecla de zahar.

“Masura pe care o luam astazi este una din cele mai eficiente decizii in ceea ce priveste combaterea evaziunii fiscale in acest domeniu, avand in vedere ca timp de doi ani cat se va aplica aceasta taxare inversa, eliminam firmele fantoma care nu plateau practic TVA-ul catre stat, desi exportatorul venea si cerea statului rambursarea TVA-ul, prejudiciind in maniera serioasa statul roman din perspectiva impozitelor si taxelor care trebuie sa fie achitate”, a declarat primul-ministru Emil Boc la inceputul sedintei de Guvern.

Åžeful Executivului a apreciat ca masura adoptata de Guvern va contribui la colectarea unui volum mai mare de taxe si impozite la bugetul de stat.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a afirmat, de asemenea, ca taxarea inversa este o metoda de reducere a evaziunii fiscale in domeniul TVA, aratand ca o maniera similara de taxare se aplica deja si in ceea ce priveste deseurile, masa lemnoasa, materialele lemnoase si transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera. Gheorghe Ialomitianu a explicat, de asemenea, ca: "noi avem o particularitate fata de alte tari, pentru ca aceste cereale si plante tehnice se achizitioneaza in ceea mai mare parte de la producatorii agricoli, persoane fizice care nu sunt platitoare de TVA. In mod concret, multe firme achizitioneaza aceste bunuri de la persoane fizice, iar pe lant aceste firme dispar si statul este prejudiciat".

Potrivit estimarilor prezentate de ministrul Finantelor, aplicarea taxarii inverse pentru livrarea in interiorul tarii a unor bunuri din sectorul comercializarii cerealelor si plantelor tehnice va determina cresterea colectarii bugetare, astfel: cu 240 de milioane de lei pentru anul 2011, cu 410 milioane de lei pentru 2012 si cu 170 de milioane de lei pentru primele 6 luni ale anului 2013, perioada pentru care se va aplica Ordonanta de Urgenta.

Potrivit actului normativ, prin aplicarea taxarii inverse, furnizorul nu va mai factura cu TVA catre clientul sau, iar acesta din urma va inscrie taxa aferenta achizitiei in decontul de TVA ca taxa colectata si taxa deductibila, fara a mai solicita rambursari de TVA pentru achizitiile de cereale si plante tehnice.

Pe de alta parte, primul-ministru Emil Boc a precizat ca pentru a intari autoritatea statului, a luat decizia sa demita conducerile autoritatilor judetene de Administrare Fiscala, ale Garzii Financiare si Autoritatii Vamilor din judetele care se situeaza pe ultimele cinci locuri in ceea ce priveste gradul de incasare la bugetul de stat. Rezultatele vor fi cunoscute in luna iulie, cand se va realiza evaluarea pentru incasarile realizate in iunie.

Pentru a permite combaterea pierderilor semnificative de TVA in anumite domenii cu risc crescut de frauda, Romania a transmis Comisiei Europene, in data de 16 iunie 2010, o solicitare de autorizare de a aplica taxarea inversa pentru urmatoarele categorii de produse: porumb, grau, secara, floarea soarelui, orz, rapita, sfecla de zahar, soia si orzoaica.

Comisia Europeana a adoptat decizia de autorizare a Romaniei de a aplica taxarea inversa pentru domeniile cu risc crescut de frauda in data de 4 mai 2011.
Fata de solicitarea Romaniei de derogare de la prevederile Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoare adaugata (TVA), Comisia Europeana a adoptat decizia de autorizare a Romaniei de a aplica taxarea inversa pentru urmatoarele categorii de produse: porumb, grau, secara, floarea soarelui, orz, rapita, sfecla de zahar, soia si orzoaica.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Comisia Europeanataxare inversaTVA


Data aparitiei: 01 Iunie 2011

Votati articolul "Guvernul a adoptat taxarea inversa pentru livrarea, in interiorul tarii, a cerealelor si plantelor tehnice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X