email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de inregistrare in scopuri de TVA

inregistrare in scopuri de TVATVARegistrul contribuabililor

Avem o noua procedura de inregistrare in scopuri de TVA. In ce situatii se aplica aceasta procedura? Cum vom proceda pentru efectuarea inregistrarii in scopuri de TVA?

1. Conditii privind aplicarea procedurii de inregistrare in scopuri de TVA
Pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent avem o noua procedura in urmatoarele situatii:
a) inainte de realizarea unor operatiuni taxabile, daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire de 35.000 euro, sau urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;
b) daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire, dar persoana impozabila opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa.

2. Depunerea declaratiei de inregistrare/mentiuni
Persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, in aceste conditii, depune la organul fiscal competent declaratia de inregistrare/mentiuni, avand completata rubrica „Date privind vectorul fiscal“, sectiunea „taxa pe valoarea adaugata“.

3. Emiterea deciziei privind inregistrarea in scopuri de TVA
Ca urmare a analizei informatiilor cuprinse in declaratia de inregistrare/mentiuni prin care persoana impozabila solicita inregistrarea in scopuri de TVA si in documentele anexate acestei declaratii, organul fiscal competent emite „Decizia privind inregistrarea in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 153 alin. (1) lit. a) sau c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare“.

4. Data de la care se considera valabila inregistrarea in scopuri de TVA
Inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile se considera valabila incepand cu:
- data comunicarii deciziei de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA, in cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea inainte de realizarea operatiunilor taxabile;
- prima zi a lunii urmatoare celei in care i s-a comunicat persoanei impozabile decizia de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA, in cazul in care cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire.

5. Emiterea certificatului de inregistrare in scopuri de TVA
In baza deciziei de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA, organul fiscal emite certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, avand inscrisa data inregistrarii.

6. Inscrierea in Registrul contribuabililor
Dupa comunicarea deciziei prin care se aproba inregistrarea in scopuri de TVA catre persoana impozabila, compartimentul de specialitate opereaza in Registrul contribuabililor inregistrarea in scopuri de TVA.

7. Comunicarea certificatului de inregistrare in scopuri de TVA
Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, emis de organul fiscal competent in baza deciziei prin care se aproba inregistrarea in scopuri de TVA, avand inscrisa data inregistrarii,se comunica persoanei impozabile.

Potrivit acestei proceduri, certificatul de inregistrare in scopuri de TVA se va elibera in urma depunerii la organul fiscal competent a declaratiei de inregistrare/ mentiuni, avand completata rubrica „Date privind vectorul fiscal“, sectiunea „taxa pe valoarea adaugata“.


Acte normative aplicabile:
Pct. 1-3, pct. 7-8 din Procedura de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit prevederilor art. 153 alin. (1) lit. a) sau c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.967/2011

Art. 6-7 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.967/2011 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit prevederilor art. 153 alin. (1) lit. a) sau c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si pentru aprobarea modelului si continutului unui formular


NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrare in scopuri de TVATVARegistrul contribuabililor


Data aparitiei: 07 Iunie 2011

Votati articolul "Procedura de inregistrare in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X