email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordin MFP: Sistemul de Raportare Contabila la 30 iunie 2011

legea contabilitatiisistemul de raportare contabila

Potrivit prevederilor art. 28 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile şi completarile ulterioare, persoanele prevazute de lege au obligatia sa intocmeasca raportari contabile şi la alte perioade decat anual, in cadrul exercitiului financiar, in conditiile stabilite de Ministerul Finantelor Publice.
 
Pentru situatiile financiare anuale ale operatorilor economici, modelele acestora sunt cuprinse in Reglementarile contabile conforme cu Directiva a patra a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu
directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, cu modificarile şi completarile ulterioare.
 
Intrucat, in functie de necesitatile institutiilor statului, intervin unele cerinte de informatii suplimentare de la o alta perioada la alta, modelul de raportare contabila la 30 iunie se aproba anual prin ordin al ministrului finantelor publice.
 
Mentionam ca indicatorii din raportarile contabile la 30 iunie sunt similari celor din situatiile financiare anuale, deosebirea constand in aceea ca in cazul raportarilor contabile la 30 iunie nu se aplica unele reguli contabile, cum sunt inventarierea obligatorie şi evaluarea tuturor elementelor bilantiere, iar nivelul de detaliere al informatiilor este mai redus.
 
Intrucat datele cuprinse in raportarile contabile la 30 iunie sunt destinate, in principal, institutiilor statului, prezentul ordin a fost elaborat cu consultarea institutiilor care utilizeaza baza de date a Ministerului Finantelor Publice.
 
Avand in vedere cele de mai sus, a fost elaborat prezentul proiect de Ordin al ministrului finantelor publice pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2011 a operatorilor economici.
 
Proiectul de Ordin a fost supus spre Dezbatere Publica pe 7 iunie
 

ORDIN pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2011 a operatorilor economici
 
In baza art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 4 si ale art. 28 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
 
ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:
 
Art. 1. _ (1) Se aproba Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2011 a operatorilor economici, cuprins in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
 
(2) Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2011 a operatorilor economici, prevazut la alin. (1) se aplica de persoanele care aplica Reglementarile contabile conforme cu Directiva a patra a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri peste echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro, denumite in intelesul prezentului ordin entitati.
 
(3) Echivalentul in lei al sumei prevazute la alin. (2) se determina prin utilizarea cursului de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent.
 
(4) Pentru asigurarea informatiilor destinate sistemului institutional al statului, prevederile prezentului ordin se aplica si subunitatilor inregistrate in Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, indiferent de exercitiul financiar ales, in conditiile legii.
 
(5) Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2011, incadrarea in criteriul prevazut la alin. (2) se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca
Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent.
 
(6) Entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, verifica incadrarea in criteriul prevazut la alin. (2) pe baza indicatorilor determinati conform ultimelor situatii financiare anuale intocmite potrivit art. 27 alin. (3) din legea contabilitatii, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele ultimului exercitiu financiar, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar respectiv.
 
Art. 2. _ (1) Institutiile de credit, institutiile financiare nebancare, definite potrivit reglementarilor legale, inscrise in Registrul general, institutiile de plata si institutiile emitente de moneda electronica, definite potrivit legii, care acorda credite legate de serviciile de plata si a caror activitate este limitata la prestarea de servicii de plata, respectiv emitere de moneda electronica si prestare de servicii de plata, Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar; societatile de asigurare, de asigurare-reasigurare si de reasigurare, precum si brokerii de asigurare/reasigurare, entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare vor depune la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice raportari contabile la 30 iunie 2011 in formatul si in termenele prevazute de reglementarile emise de Banca Nationala a Romaniei, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
 
Art. 3. _ La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1879/2010 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2010 a operatorilor economici, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 447 din 01 iulie 2010.
 
Art. 4. _ Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 
Ministrul finantelor publice,
Gheorghe IALOMITIANU
 
Secretar General, Secretar de Stat,
Dragos Ionut BANESCU Gheorghe GHERGHINA
 
ANEXA PROIECT DE ORDIN - CLICK AICI



NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea contabilitatiisistemul de raportare contabila


Data aparitiei: 07 Iunie 2011

Votati articolul "Ordin MFP: Sistemul de Raportare Contabila la 30 iunie 2011":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X