email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Corectare datorii platite in plus

rezultatul reportateroare semnificativacodul fiscalimpozitul pe profit
Problema:
In perioada 08.2008 - 30.04.2011 s-a calculat eronat fondul de solidaritate pentru persoanele cu handicap, societatea avand mai putin de 50 de angajati.
 Care sunt articolele contabile care trebuie facute pentru a corecta eroarea, tinand cont ca se modifica si impozitul pe profit al anilor respectivi?

Solutie:
Potrivit pct. 63 din OMFP 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europene, ce reglementeaza corectarea erorilor contabile, omisiunile de inregistrare in evidenta contabila a unor valori datorita unor erori de interpretare se pot corecta pe seama contului 117 "Rezultatul reportat" la data constatarii lor.

Daca erorile nu sunt semnificative, ele se pot corecta pe seama contului de profit si pierdere din exercitiul in curs. Prin eroare semnificativa se intelege omisiunea unor sume ce ar fi influentat deciziile economice ale unui utilizator de informatii contabile. Altfel spus, pragul de semnificatie nu este identic pentru toate entitatile economice, ci este individual analizat in functie de criterii proprii ale societatii (cifra de afaceri, numar de salariati, rata profitului etc).
 
Din punct de vedere fiscal, reglementarile stabilesc ca eventualele omisiuni de natura veniturilor si cheltuielilor se declara la perioada la care se refera aceste sume, iar deducerea trebuie sa respecte reglementarile generale pentru cheltuieli, respectiv efectuarea in scopul obtinerii de venituri conform art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.
 
In concluzie, daca cheltuielile cu constiuirea obligatiei la fondul de solidaritate pentru persoanele cu handicap, e nu au fost semnificative este corecta stornarea acestora pe cheltuiala anului 2011 (635 = 447), insa daca acestea  influenteaza  foarte mult rezultatul exercitiului in care au fost incluse, atunci acestea ar fi trebuit corectate pe seama rezultatului reportat (cont 1174).
 
Prin urmare, pentru datoriile inregistrate in anii 2008, 2009 si 2010 veti storna datoriile calculate eronat prin nota contabila, daca sumele sunt semnificative
1174 = 447.
Iar pentru datoriile inregistrate in anul 2011 veti storna direct de pe chletuieli datoriile constituite: 635 = 447
 
Veti depune declaratii rectificative la declaratiile 100 prin care s-au constituit obligatiile de plata in cursul lunilor din anii precedenti, si veti solicita la oragnul fiscal compensarea sumelor platite in plus pentru obligatii nedatorate cu alte datorii ale bugetului de stat.
 
Totodata veti recalcula impozitul pe profit pentru anii 208, 2009 si 2010 si trim I 2011, depunand in acest sens declaratii rectificative, si constituind suplimentar obligatiile de plata rezultate la impozitul pe profit.
 
Pentru obligatiile rezultate in anii anteriori, in situatia in care sumele sunt semnificative, impozitul pe profit suplimentar se va inregistra tot prin intermediul contului 1174 = 441, in caz contrar, acestea inregistrandu-se prin intermediul contului 691.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
rezultatul reportateroare semnificativacodul fiscalimpozitul pe profit


Data aparitiei: 21 Iunie 2011

Votati articolul "Corectare datorii platite in plus":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X