email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrari contabile reducere financiara

reducere financiaratvacodul fiscalfurnizoriclienti
Problema:
O societate comerciala acorda o reducere financiara de 3% , ulterior intocmirii facturii (factura a fost intocmita in anul 2010), reducerea se acorda in urma negocierii si intocmirii unui ac aditional la contract, mai exact in mai 2011 (dupa aprobarea situatiilor financiare).
 Care sunt inregistrarile si care este tratamentul fiscal? Cheltuiala este deductibila fiscal la calculul impoitului pe profit si daca are TVA? Este corecta inregistrare prin clasa 6xx sau trebuie prin 117?

Solutie:
In conformitate cu prevederile de la pct. 51 alin. (4) din OMFP 3055/2009  reglementari contabile cu directivele europene modificat prin OMFP 2689/2010:

"4) Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti. Acelasi tratament contabil se aplica si in cazul reducerilor comerciale legate de prestarile de servicii. In cazul in care reducerile comerciale reprezinta evenimente ulterioare datei bilantului, acestea se inregistreaza la data bilantului in contul 408 "Furnizori - facturi nesosite", respectiv contul 418 "Clienti - facturi de intocmit" si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea daca sumele respective se cunosc la data bilantului."
 
Potrivit pct. 51 alin. (5) si alin. (6) din OMFP 3055/2009  reglementari contabile cu directivele europene, reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
 
a)rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
 
b)remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si
 
c)risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.
 
Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.
 
Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obtinute").
 
La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").
 
Se intelege ca, reducerile de pret pot fi de doua tipuri si anume: comerciale si financiare. in categoria celor comerciale se incadreaza: rabaturile, remizele si risturnele. Acestea sunt reduceri care au ca scop stimularea vanzarii cantitative a produselor companiei, pe seama scaderii veniturilor privind cifra de afaceri. Chiar daca veniturile aferente unei vanzari scad, compania mizeaza pe cresterea numarulu de comenzi si implicit a valorii totale a cifrei de afaceri. Reducerea financiara, scontul, se ofera pentru plata inainte de termen a datoriilor si are ca scop incasarea mai rapida a creantelor sau incasara acestora printr-un canal agreat in special de catre furnizor. Spre exemplu: plata prin ordin de plata, in cazul in care furnizorul si clientul au sediile in localitati diferite si pentru incasarea creantei in numerar, furnizorul trebuie sa cheltuiasca prea mult ca tranzactia respectiva sa fie profitabila.
Este necesar ca in contabilizarea reducerilor sa se faca distinctia clara intre reducerile comerciale si cele financiare.
 
Din enuntul formulat de dumneavoastra nu rezulta foarte clar despre ce fel de reducere este vorba, daca se refera la cifra de afaceri este o reducere comerciala si se inregistreaza pe seama conturilor 609 respectiv 709, in situatia in care este vorba despre un scont atunci se inregistreaza pe seama conturilor 667 respectiv 767.
 
Din punct de vedere fiscal, avand in vedere si cele mentionate mai sus, cheltuielile sunt deductibile fiscal, daca sunt aferente realizarii unor venituri impozabile, din punct de vedere al impozitului pe profit.
 
Din punct de vedere al TVA, art. 138 lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca baza de impozitare se reduce in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor.
 
In acest sens, punctul 20 alin. (1) din Normele de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, in situatiile prevazute la art. 138 din Codul fiscal, furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii isi ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii/prestarii sau dupa facturarea livrarii/prestarii, chiar daca livrarea/prestarea nu a fost efectuata, dar evenimentele prevazute la art. 138 din Codul fiscal intervin ulterior facturarii si inregistrarii taxei in evidentele persoanei impozabile. In acest scop furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului.
 
In concluzie, avand in vedere ca ati depus situatiile financiare pentru anul 2010 inregistrarea in contabilitate se va face pe seama conturilor de venituri si cheltuieli, in anul curent astfel:
 
a) pentru reduceri comerciale :
 
4111 "Clienti"       %                             (minus)
 
                        4427 "Tva colectata"
 
                        709 "Reduceri comerciale acordate"
 
b) pentru reduceri fianciare:
 
% 4111 "Clienti" %                        
 
4427  "Tva colectata"
 
     667 "Cheltuieli privind sconturile acordate"

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reducere financiaratvacodul fiscalfurnizoriclienti


Data aparitiei: 23 Iunie 2011

Votati articolul "Inregistrari contabile reducere financiara":
Rating:

Nota: 4.45 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X