email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Suntem in top la cheltuieli: pe ce-si dau romanii banii?

cheltuielivanzare cu amanuntulchelltuieli uz casnicraport Eurostat

Reusim sa ne inscriem in multe topuri la nivel european. De cele mai multe ori insa, statisticile ne plaseaza pe pozitii care fac dovada unor paradoxuri. In cazul de fata, suntem pe primul loc in UE la cheltuielile pe alimente raportate la totalul cheltuielilor de uz casnic.

Astfel, conform datelor oficiale furnizate de Eurostat, cheltuielile cu alimentele, bauturile alcoolice si non-alcoolice, precum si serviciile de catering reprezinta 34,1% din cheltuielile de uz casnic. Mai exact, alimentele insumeaza un procent de 26,6%. in vreme ce 2,5% din cheltuieli au fost destinate bauturilor non-alcoolice, 2,2% bauturilor alcoolice, iar 2,8% serviciilor de catering.

In mod surprinzator, diferenta inregistrata prin comparatie cu media europeana este semnificativa. Astfel, la nivel european, doar 11,9% din cheltuielile de uz casnic sunt destinate alimentelor, 1,2% bauturilor non-alcoolice, 1,5% bauturilor alcoolice si doar 6,9% serviciilor de catering.

La capitolul cheltuielilor pentru alimente, Romania se detaseaza de alte tari si ocupa locul intai, urmata de Lituania cu un procent al cheltuielilor pentru mancare de 23,3%, Bulgaria cu 21% si Estonia cu 20,9%. Conform raportului Eurostat, datele cu privire la Lituania si Bulgaria sunt din 2007, respectiv 2005. La polul opus, cheltuielile de top pentru bauturile alcoolice sunt inregistrate in Estonia printr-un procentaj de 5,8%, in Ungaria (5%) si Lituania (5%).

Aceste procente sunt insa justificate de numarul mare de companii care ofera clientilor romani o gama variata de alimente, bauturi si tutun. Romania se afla astfel pe locul doi in ceea ce priveste vanzarea cu amanuntul, cu un numar de circa 60.000 de companii care indeplinesc profilul mentionat mai sus. Detinatoarea primului loc este Polonia care se inscrie cu aproximativ 68.000 de companii similare. De remarcat diferenta foarte mare dintre Marea Britanie care detine 30.000 de astfel de companii in care lucreaza circa 1.100.000 si cele 60.000 de companii din Romania, cu doar 238.000 de angajati.

In urma cu aproximativ 3 ani, in cadrul magazinelor cu profil alimentar erau angajate peste 48 de milioane de persoane, acest numar fiind echivalentul unei cincimi din totalul angajatilor din Uniunea Europeana. Vanzarile in acest domeniu au dus la o valoare adaugata de 750 de milioane de euro, insumand 6% din PIB-ul european.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cheltuielivanzare cu amanuntulchelltuieli uz casnicraport Eurostat


Data aparitiei: 28 Iunie 2011

Votati articolul "Suntem in top la cheltuieli: pe ce-si dau romanii banii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X