email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Procedura de corectare a unor datorii platite in plus

impozit pe profitdeclaratia 100OMFP 3055/2009

In situatia in care este necesara corectarea unor erori contabile sau a unor omisiuni de inregistrare in evidenta contabila, se procedeaza la corectarea erorilor conform prevederilor in vigoare. In acest caz, pentru o mai buna ilustrare a acestui aspect general, poate fi dat exemplul in care o societate a calculat in mod eronat fondul de solidaritate pentru persoanele cu handicap. Exista astfel mai multe articole contabile necesare corectarii acestei erori, dat fiind faptul ca se modifica si impozitul aferent perioadei asupra careia s-a extins calculul eronat.

Conform dispozitiilor incluse la pct. 63 din OMFP 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europene, ce reglementeaza corectarea erorilor contabile, omisiunile de inregistrare in evidenta contabila a unor valori datorita unor erori de interpretare se corecteaza in baza contului 117 "Rezultatul reportat" la data constatarii lor.

In situatia in care aceste erori nu sunt semnificative, pot fi corectate si pe seama contului de profit si pierdere din exercitiul in curs. De mentionat ca prin eroare semnificativa se intelege omisiunea unor sume ce ar fi influentat deciziile economice ale unui utilizator de informatii contabile, pragul de semnificatie fiind analizat individual in functie de criterii care tin doar de societatea in cauza (cifra de afaceri, numar de salariati, rata profitului etc.).

Aceste omisiuni care tin de natura  veniturilor si cheltuielilor se declara la perioada la care se refera sumele, deducerea respectand reglementarile  generale pentru cheltuieli, respectiv efectuarea in scopul obtinerii de venituri conform art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.

De asemenea, se depun declaratii rectificative la declaratiile 100 prin care s-au constituit obligatiile de plata in cursul lunilor din anii precedenti si se solicita la organul fiscal compensarea sumelor platite in plus pentru obligatii nedatorate cu alte datorii ale bugetului de stat. In acelasi timp, se va recalcula impozitul pe profit pentru anii in care s-a prelungit eroarea si se vor depune declaratii rectificative.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe profitdeclaratia 100OMFP 3055/2009


Data aparitiei: 05 Iulie 2011

Votati articolul "Studiu de caz: Procedura de corectare a unor datorii platite in plus":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X