email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

E oficial: legea te obliga sa platesti singur reparatia fatadelor degradate

fatade degradatereparatie cladirigarantii guvernamentalecredite subventionate

In Monitorul Oficial a fost publicata legea prin care proprietarii sunt obligati sa refaca fatadele degradate ale cladirilor si aceasta va intra in vigoare de la data de 10 august 2011.

Initial proiect de lege, actul a avut ca principal motiv cresterea numarului de accidente produse in urma desprinderii unor elemente de constructie de la nivelul fatadelor si invelitorilor sau teraselor cladirilor care, prin nivelul avansat de degradare, pun in pericol siguranta si sanatatea cetatenilor.

In acelasi timp, potrivit declaratiilor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, aceasta degradare duce si la scaderea calitatii arhitectural-ambientale a cadrului urban construit, la o scadere a calitatii mediului si vietii in comunitate, ducand in acelasi timp si la o micsorare a interesului social, economic si turistic in zonele afectate.

In concret, Legea nr. 153/2011 privind masurile de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 493, din 11 iulie 2011, mentioneaza obligatia primariilor ca,  in termen de 3 luni de la data intrarii in vigoare a legii, sa inventarieze cladirile care "prin nivelul de degradare a sistemului de inchidere perimetrala, pun in pericol sanatatea, viata, integritatea fizica si siguranta populatiei si/sau afecteaza calitatea mediului inconjurator, a cadrului urban construit si a spatiilor publice urban".

Primariilor le revine astfel obligatia de notificare a proprietarilor cu privire la obligatia de a executa lucrarile de interventie in decurs de cel mult 12 luni de la data notificarii. Edilii care nu respecta aceste prevederi sunt pasibili de o amenda de pana la 15.000 lei.

In vederea efectuarii acestor lucrari, va fi eliberat un certificat de urbanism, precum si o autorizatie de construire penru executarea lucrarilor de interventie, in regim de urgenta, in cel mult 15 zile de la data inregistrarii solicitarii, cu scutire de taxa. Autorizatia se va emite fara sa fie prezentat extrasul de plan cadastral sau extrasul de carte funciara de informare.

Legea ii obliga pe proprietari la plata acestor lucrari de renovare din buzunarul propriu, insa exista si posibilitatea de acordare de credite bancare, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata in vederea sprijinirii acelor proprietarilor obligati sa realizeze lucrarile de reabilitare a anvelopei locuintei.

In ceea ce priveste finantarea acestor interventii in cazul creditelor, 10% din valoarea sumei totale revine din fondurile proprii ale beneficiarului, iar restul de 90% se va obtine prin credit garantat cu ajutorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii. Perioada de rambursare a acestor credite cu dobanda subventionata este de 5 ani.

Exceptie de la aceste dispozitii sunt cladirile expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic si pentru care proprietarii (persoane fizice si juridice) sunt obligati sa actioneze pentru proiectarea si executarea lucrarilor de interventie privind reducerea riscului seismic al cladirilor.

O alta exceptie este reprezentata si de cladirile reabilitate termic sau in curs de reabilitare la data intrarii in vigoare legii, blocurilor de locuinte inscrise in programe locale multianuale pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica, in conditiile legislatiei in vigoare privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte sau cladirilor si ansamblurilor clasate sau in curs de clasare ca monumente istorice.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fatade degradatereparatie cladirigarantii guvernamentalecredite subventionate


Data aparitiei: 12 Iulie 2011

Votati articolul "E oficial: legea te obliga sa platesti singur reparatia fatadelor degradate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X