email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Corectia inregistrarilor contabile in cazul calculului de impozit pe profit

Legea 241/2005OMFP 3055/2009Formularul 100Formularul 101impozitul pe profitOPANAF 1340/2009Formularul 710

Cum se va face corectia in situatia in care se constata in luna iunie a anului in curs ca o operatiune aferenta trimestrului I 2011 nu a fost inregistrata in trimestru si nu a afectat calculul impozitului pe profit? Se mentioneaza ca in urma erorii efectuate, impozitul pe profit aferent trimestrului I a fost mai mic. Care sunt, prin urmare, inregistrarile contabile si ce obligatii rectificative se vor depune?

Potrivit Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, erorile constatate se pot referi la exercitiul financiar curent sau la exercitiile financiare precedente, cu mentiunea ca procedura de corectare a erorilor se efectueaza la data constatarii lor.

Erorile din perioadele anterioare sunt rezultatul unor omisiuni sau utilizarea gresita a unor informatii care fie erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise, fie ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.

In ceea ce priveste corectarea erorilor, aceasta se reflecta in contul de profit si pierdere curent sau reportat in functie de perioada la care se refera. Astfel, situatiile sunt diferite daca erorile sunt aferente exercitiului financiar curent, caz in care corectarea erorilor se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere sau daca acestea se refera la exercitiile financiare precedente, corectarea erorilor aferente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.

Potrivit prevederilor OMFP 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directivele Europene, cu modificarile ulterioare, impart erorile in: semnificative si nesemnificative. Evaluarea erorilor se face in contextul activitatii fiecarei societati utilizandu-se rationamentul profesional al celui care administreaza evidenta.

Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. In cazul corectarii unor erori aferente perioadelor precedente, nu se modifica bilantul perioadei anterioare celei de raportare si nici situatiile financiare ale acelor exercitii.Corectarea erorilor contabile presupune prezentarea in notele la situatiile financiare a unor informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.

Inregistrarea sumelor rezultate din corectarea erorilor contabile se efectueaza cu ajutorul contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile", care permite o determinare clara a impactului asupra rezultatului reportat provenit din corectarea erorilor.
In exemplul dat, eroarea se va corecta pe seama rezultatului curent si a inregistrarii facturii, dupa cum urmeaza:

411            =            707
"Clienti"                "Venituri din vanzarea marfurilor"
691            =            441
"Cheltuieli cu impozitul            "Impozit pe profit"
pe profit"

Factura se inregistreaza in momentul in care a fost depistata eroarea (neinregistrarea). Din punct de vedere fiscal, veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin. Declaratiile fiscale pot fi corectate de societate, din proprie initiativa prin  depunerea declaratiilor rectificative. In situatia amintita la inceput, societatea care se confrunta cu o astfel de problema poate depune declaratia rectificativa Formular 100 sau poate solicita in scris organului fiscal corectarea erorii.

Corectarea Formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" aprobat prin OPANAF 73/2011 se face prin depunerea Formularului 710 "Declaratie rectificativa" aprobata prin OPANAF 1340/2009. In cacul in care eroarea rezultata din neinregistrarea unei facturi in trimestrul I 2011 nu este semnificativa,se poate inregistra factura in iunie si se va calcula impozitul pe profit pe cumulat, de la inceputul anului.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 241/2005OMFP 3055/2009Formularul 100Formularul 101impozitul pe profitOPANAF 1340/2009Formularul 710


Data aparitiei: 22 Iulie 2011

Votati articolul "Studiu de caz: Corectia inregistrarilor contabile in cazul calculului de impozit pe profit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X