email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

A fost publicata procedura de inscriere la stagiul organizat de Camera Auditorilor Financiari

auditori financiaristagiu de inscriereConsiliul CAFR


In data de 19 iulie 2011, a fost publicata in Monitorul Oficial 511 (M. Of. 511/2011) procedura din 27 aprilie 2011 (Procedura din 2011) de inscriere la stagiul organizat de Camera Auditorilor Financiari din Romania a studentilor Asociatiei Contabililor Autorizati care au promovat o parte din examenele organizate de Asociatia Contabililor Autorizati, dar nu au devenit inca membri cu drepturi depline (Camera Auditorilor din Romania).

Dispoziiile generale privesc conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cei care pot candida, precum si normele de indeplinit pentru echivalarea testului de acces la stagiu. Astfel, la art. 1 al noului act se mentioneaza ca studentul care este inscris la Asociatia Contabililor Autorizati (ACCA) ce a promovat primele 6 examene aferente primului modul, organizate de ACCA, dar nu a devenit inca membru cu drepturi depline si solicita autorizarea ca auditor financiar in Romania va parcurge urmatoarele etape:

-solicita echivalarea testului de acces la stagiul organizat de Camera Auditorilor Financiari din Romania - CAFR;
-solicita inscrierea ca stagiar in activitatea de audit financiar, urmand sa efectueze cei 3 ani de stagiu, conform prevederilor legale ale CAFR;
-la sfarsitul perioadei de stagiu, dupa ce studentul ACCA a obtinut si calitatea de membru ACCA, in baza diplomei eliberate de ACCA (se va depune la sediul CAFR diploma de membru ACCA, insotita de traducerea in limba romana efectuata de un traducator autorizat din Romania), va solicita inscrierea la examenul de competenta profesionala organizat de CAFR;
-solicitantul va sustine numai testul de aplicare a cunostintelor in practica, inclus in examenul de competenta profesionala.

In al doilea rand, candidatii declarati admisi la examenul de competenta profesionala mentionat anterior se pot inscrie in Registrul public al auditorilor financiari al CAFR, potrivit prevederilor legale in vigoare.

In plus, stagiarii care pe parcursul celor 3 ani de stagiu devin membri cu drepturi depline ACCA si au 3 ani experienta in audit statutar pot solicita intreruperea stagiului si se pot inscrie la testul de aptitudini organizat de CAFR, cu respectarea prevederilor legale stabilite prin Hotararea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din Romania nr. 164/2010 pentru adoptarea Normelor privind aprobarea auditorilor financiari si a firmelor de audit din alte state membre ale Uniunii Europene si din terte tari.

Potrivit art. 2, studentii ACCA ce au promovat primele 6 examene aferente primului modul, organizate de ACCA, dar care nu sunt membri cu drepturi depline ACCA si care doresc parcurgerea etapelor prevazute la art. 1 trebuie sa depuna o cerere de echivalare a testului de acces la stagiu, insotita de documentatia prevazuta la art. 3, la Departamentul de admitere, pregatire continua si stagiari. Echivalarea se va putea acorda conform conditiilor de vechime si studii prevazute de lege, pentru inscrierea la stagiul organizat de CAFR.

Cu privire la analizarea dosarului pentru echivalarea testului de acces la stagiu, in art. 3 este prevazut ca pentru echivalarea testului de acces la stagiu, studentii ACCA ce au promovat primele 6 examene aferente primului modul, organizate de ACCA, dar care nu sunt membri cu drepturi depline ACCA, vor depune la Departamentul de admitere, pregatire continua si stagiari un dosar care va contine:
a) cerere de echivalare a testului la stagiu;
b) adeverinta eliberata de ACCA ce atesta faptul ca solicitantul a promovat primele 6 examene aferente primului modul, organizate de ACCA;
c) copie legalizata a diplomei de licenta (absolventi ai unei facultati cu profil economic sau ai unei facultati cu un alt profil, dar care au urmat un program de pregatire suplimentara cu profil economic). Diploma obtinuta la absolvirea facultatii, respectiv in urma programului de pregatire suplimentara, trebuie sa fie recunoscuta de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului;
d) copie a cartii de munca si adeverinta, acolo unde este cazul, care sa ateste experienta de minimum 4 ani in domeniul financiar-contabil;
e) certificat de cazier judiciar in perioada de valabilitate;
f) copie de pe actul de identitate;
g) copie a documentului care atesta achitarea tarifului de analiza a dosarului, prevazut la cap. 3.
Art. 4. mentioneaza ca persoanele prevazute la art. 3, care sunt licentiate ale unei alte facultati si au urmat un program de pregatire suplimentara cu profil economic, se vor putea inscrie in baza normelor elaborate de CAFR prin care se vor stabili programele de pregatire suplimentara cu profil economic, acceptate de catre CAFR.

In continuarea art. 5, se precizeaza ca dosarul va fi analizat de catre Departamentul de admitere, pregatire continua si stagiari, care va inainta o propunere de aprobare sau de respingere Biroului permanent al CAFR. Biroul permanent al CAFR va emite decizia finala de aprobare sau de respingere, iar rezultatul va fi comunicat solicitantului, in termen de 60 de zile lucratoare de la data depunerii dosarului, de catre Departamentul de admitere, pregatire continua si stagiari. Referitor la termenul de contestatie privind respingerea cererii de echivalare a testului, acesta este de 10 zile lucratoare de la comunicare, cu termen de solutionare de 30 de zile lucratoare de la momentul depunerii contestatiei.

Art. 6. prevede ca, in cazul respingerii dosarului, CAFR va restitui solicitantului 50% din tariful de analiza a dosarului. In schimb, potrivit art. 7, persoanele declarate admise ca urmare a aprobarii Biroului permanent al CAFR se vor putea inscrie la stagiu conform prevederilor legale in vigoare privind perioada de pregatire profesionala practica a stagiarilor in activitatea de audit financiar.
Departamentul de admitere, pregatire continua si stagiari va solicita absolventului orice document necesar actualizarii dosarului depus la CAFR, asa cum se arata in cuprinsul art. 8. Tariful de analiza  se va stabili prin hotarare a Consiliului CAFR.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
auditori financiaristagiu de inscriereConsiliul CAFR


Data aparitiei: 22 Iulie 2011

Votati articolul "A fost publicata procedura de inscriere la stagiul organizat de Camera Auditorilor Financiari":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X