email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BNR ia masuri pentru a se proteja de criza din Grecia

BNRIsarescucanal de contagiunecapital

Mugur Isarescu a declarat recent ca Banca Nationala a Romaniei a adoptat o serie de masuri pentru a se proteja de contagiunea crizei din Grecia care si-ar putea manifesta efectele mai ales pe cale psihologica. Astfel, chiar daca sistemul bancar romanesc nu este expus in mod direct la criza prin care trece Grecia, eventualele canale de contagiune trebuie sa fie monitorizate cu atentie.

In prezent, situatia finantelor din Romania este stabila. Mugur Isarescu a mai declarat, in cadrul aceluiasi interviu: "Ne-am uitat la toate bancile de aici si exista in principal banci romanesti cu capital strain, majoritatea subsidiare ale unor grupuri bancare europene. Am cerut bancilor-mama, cu mult inainte de testele de stres realizate de bancile europene, sa creasca nivelul de capital. Pot sa va spun ca testele noastre de stres si cererile pentru capital au fost mult mai dure decat cele din Europa".

Aceste masuri impuse de BNR au facut ca bancile importante din Romania sa isi depaseasca nivelul  de adecvare a  capitalului prevazut de reglementarile internationale. Rata de adecvare a capitalului masoara activele ponderate la risc si este folosita pentru a evalua capacitatea bancilor de a face fata obligatiilor si altor riscuri.

Guvernatorul BNR ia in calcul posibilitatea unei contagiuni a situatiei din Grecia astfel incat aceste masuri ar trebui sa protejeze bancile romane in perioada urmatoare. In acest sens, Isarescu a precizat: "Bineinteles ca ne-am putea confrunta cu o contagiune financiara care se poate manifesta pe calea capitalului, dar acest canal este redus si a functionat in sens opus. Pentru noi, canalul capitalului a functionat intr-un mod mai degraba pozitiv, insemnand ca bancile si-au majorat contributia de capital la subsidiarele din Romania".

Acesta a mai amintit ca nu exlude unele iesiri de capital in cazul in care expunerea unei banci fata de subsidiara din Romania s-ar reduce intr-un timp foarte scurt. Asa cum a mentionat insa guvernatorul BNR, retragerile de capital sunt monitorizate si se considera ca piata din Romania nu va fi perturbata de canalul de contagiune.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
BNRIsarescucanal de contagiunecapital


Data aparitiei: 22 Iulie 2011

Votati articolul "BNR ia masuri pentru a se proteja de criza din Grecia":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X