email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Amortizare accelerata utilaje

amortizareamortizare accelerataamortizare fiscalaamortizarea contabilacodul fiscal
Problema:
O societate nou infiintata, producatoare de incaltaminte, achizitioneaza utilaje noi si second-hand, stabilindu-se norma de amortizare conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.
Atat utilajele noi, cat si cele second-hand se pot amortiza dupa metoda accelerata? (Avand in vedere ca utilajele second-hand vor fi amortizate pe perioada ramasa).

Solutie:
Conform art. 24 alin. (6) din Codul fiscal, regimul de amortizare fiscala pentru un mijloc fix amortizabil se determina conform urmatoarelor reguli:
   a) in cazul constructiilor, se aplica metoda de amortizare liniara;
   b) in cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al masinilor, uneltelor si instalatiilor, precum si pentru computere si echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara, degresiva sau accelerata;
   c) in cazul oricarui alt mijloc fix amortizabil, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara sau degresiva.
 
Avand in vedere aceasta prevedere legala, rezulta faptul ca utilajele pot face obiectul oricaruia dintre regimurile de amortizare liniara, degresiva sau accelerata. Trebuie precizat ca face obiectul amortizarii fiscale mijlocul fix in mod individual si nu grupele de mijloace fixe. Din acest motiv, in cazul in care exista posibilitatea de optiune (cum este cazul utilajelor), conducerea firmei are posibilitatea de a alege pentru fiecare mijloc fix in parte metoda de amortizare fiscala.
 
Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare (fiscal) se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila (art 24 alin 15 din Codul fiscal).
     
Conform art 24 alin (9) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal :
"In cazul metodei de amortizare accelerata, amortizarea se calculeaza dupa cum urmeaza:
a)pentru primul an de utilizare, amortizarea nu poate depasi 50% din valoarea fiscala de la data intrarii in patrimoniul contribuabilului a mijlocului fix;
b)pentru urmatorii ani de utilizare, amortizarea se calculeaza prin raportarea valorii ramase de amortizare a mijlocului fix la durata normala de utilizare ramasa a acestuia".
 
Alin. (22) al acestui articol stabileste ca prevederile Legii 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se aplica la calculul profitului impozabil, cu exceptia prevederilor art. 3 alin. 2 lit. a) si ale art. 8 din aceeasi lege.
 
Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe aprobat prin HG 2139/2004 cuprinde clasificarea mijloacelor fixe utilizate in economie si duratele normale de functionare ale acestora, care corespund cu duratele de amortizare in ani, aferente regimului de amortizare liniar.
 
Durata normala de functionare reprezinta durata de utilizare in care se recupereaza, din punct de vedere fiscal valoarea de intrare a mijloacelor fixe pe calea amortizarii. In consecinta, durata normala de functionare este mai redusa decat durata de viata fizica a mijlocului fix respectiv.
 
Potrivit informatiilor cuprinse in Sectiunea III - "Alte precizari", punctul 3 din acest catalog, in cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de utilizare neconsumata, pentru care se cunosc datele de identificare (data punerii in functiune, durata normala de utilizare ramasa), recuperarea valorii de intrare se face pe durata normala de functionare ramasa.
 
In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de functionare expirata sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, durata normala de functionare se stabileste de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent.
 
Asadar, regimul de amortizare accelerata se poate utiliza in situatiile prevazute la art. 24 alin. (6) din Codul fiscal inclusiv pentru masini, uneltele si instalatii second-hand, conform prevederilor mai sus mentionate.

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
amortizareamortizare accelerataamortizare fiscalaamortizarea contabilacodul fiscal


Data aparitiei: 15 August 2011

Votati articolul "Studiu de caz: Amortizare accelerata utilaje":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X