email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF nu scapa din ochi tranzactiile intragrup

ANAFtranzactii intragrupcompaniipreturi de transfer

Fiscul a demarat controale numeroase in ultima vreme asupra tranzactiilor dintre firmele cu aceiasi actionari. Astfel, in ultimii doi ani, numarul inspectiilor fiscale care au ca obiect aceste operatiuni a crescut semnificativ de mult, fiind vizate preturile transferurilor de bunuri, servicii sau imprumuturi intre firmele aceluiasi grup.

Faptul ca unele dintre aceste tranzactii mari nu au fost efectuate in conformitate cu legea a atras atentia autoritatilor fiscale care a demarat o serie de actiuni de control care se pot derula uneori si pe o perioada de sase luni in cazul unei singure companii.

In plus, de la inceputul anului 2011 au fost organizate controale fiscale care se ocupa si de investigarea tranzactiilor care implica si persoane afiliate romane. Se verifica astfel dosarul preturilor de transfer, in toata perioada deschisa controlului. Controalele ii vizeaza in primul rand pe contribuabilii care au obtinut o pierdere sau care au inregistrat o profitabilitate foarte scazuta sau fluctuanta in ultimii doi ani financiari atunci cand vine vorba de preturile de transfer.

Cei care activeaza insa in cadrul acestor companii afirma ca suspiciunea inspectorilor fiscali nu se justifica, mai ales ca multe dintre pierderile inregistrate au ca factor declansator criza economica. In plus, acestia atrag atentia si asupra faptului ca exista mai multe neconcordante intre autoritati in ceea ce priveste aplicabilitatea metodelor de calcul al preturilor de transfer.

Investigarea preturilor de transfer este inclusa in strategia ANAF pentru perioada 2010-2013, iar anul trecut au fost efectuate peste 150 de controale fiscale, care au avut ca obiect investigarea preturilor de transfer. Specialistii recomanda companiilor sa intocmeasca o analiza interna a tranzactiilor desfasurate cu persoane afiliate si a preturilor practicate in cadrul acestora, pentru identificarea riscurilor aferente. In plus, companiile ar trebui sa isi pregateasca din timp dosarul preturilor de transfer pentru a-l putea prezenta imediat in cazul unui control din partea inspectorilor fiscali.

Inspectorii fiscali pot aplica amenzi pentru neprezentarea dosarului in termenul stabilit la control, precum si pentru ajustarea preturilor de transfer daca dosarul este considerat incomplet sau in situatia in care tranzactiile comparabile prezentate de companii pentru sustinerea propriilor preturi de transfer nu sunt acceptate la control.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ANAFtranzactii intragrupcompaniipreturi de transfer


Data aparitiei: 22 August 2011

Votati articolul "ANAF nu scapa din ochi tranzactiile intragrup":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X