email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obtinerea in regie proprie a unor materiale

Intrebare:

Cum se evidentiaza in contabilitate obtinerea in regie proprie a unor materiale de natura obiectelor de inventar cu destinatie speciala. Ele se folosesc pt. Realizarea unor produse finite destinate tertilor.

Cu ce documente se receptioneaza?

Cum se receptioneaa lucrarile de intretinere si reparatii la cladiri, birouri in regie proprie?

Raspuns: (dat in august 2005)

1. Obiecte de inventar de tipul matritelor, dispozitive.or, verificatoarelor, etc. cu ciclu lung de utilizare.

In primul rand, dorim sa va reamintim ca notiunea fiscala de mijloace fixe implica o valoare mai mare de 15 mil. ROL (1500 RON) si o durata utila mai lunga de un an. Aceste criterii sunt insa strict fiscale. In intreprinderea dvs. este clar ca are un mare impact economic daca o matrita se trece pe cheltuieli de la inceputul folosirii ei sau doar treptat de-a lungul a mai multor cicluri de fabricatie la care ea participa. Aveti optiunea de a crea o regula proprie de evidentaprin care matritele sa fie considerate mijloace fixe din punct de vedere contabil, chiar daca fiscal sunt obiecte de inventar si se consuma integral la data darii in folosinta. Oricum aveti datoria de a efectua ajustari intre profitul contabil si cel fiscal, repunerea amortizarii contabile si scaderea amortizarii fiscale fiind una dintre cele mai importante astfel de ajustari.

Pentru a face o judecata corecta daca sa se apeleze sau nu la o astfel de reclasificare sunt importante mai multe elemente si anume:

  • matritele se executa pe contul propriu sau se factureaza clientului? Daca sunt facturabile, vor fi si concomitent cu facturarea date in consum.
  • care este valoarea matritelor noi intr-o perioada contabila si in ce raport se afla ea cu totalul costurilor de fabricatie ( cu alte cuvinte, merita sa ne batem capul?)
  • exista o posibilitate (capacitatea tehnica si umana) pentru a tine evidenta matritelor, pe custode sau pe gestiune si a unei “amortizari” treptate a acestora? Spre exemplu, daca numarul matritelor la care ar trebui tinuta evidenta este de mii in timp ce mijloacele fixe clasice sunt sute, este clar ca va trebui adaugat personal si capacitate de calcul pentru activitatea de amortizare a matritelor iar efortul economic s-ar putea in final sa nu fie justificat.

Documentul de receptie potrivit est ein opinia noastra bonul de predare la finele fabricatiei a matritei realizate. Acest bon poate fi insotit concomitent de un bon de consum (daca matrita se considera obiect de inventar si se consuma la inceperea utilizarii) sau de un proces verbal de receptie a mijlocului fix din productia proprie.

Exista si o varianta intermediara, si anume consumul contabil al matritelor ca obiecte de inventar, dar mentinerea unor evidente in afara bilantului, pe custode, a matritelor aflate in uz, pentru a intari responsabilitatea celor care le utilizeaza si a evita pierderea, furtul sau deteriorarea prematura a lor.

2. Receptia lucrarilor de intretinere si reparatii la cladiri in regie proprie depinde de doi factori , si anume: modalitatea de organizare a contabilitatii dvs. de gestiune- cu alte cuvinte, cum se face calculatia in departamentul tehnic sau administrativ care face aceste lucrari: daca decontarea interna a activitatii este in proportii prestabilite (15% sectia A, 18% sectia B,…,5% pe cheltuieli generale de administratie), atunci nu mai este necesara nici o receptie de lucrari de reparatii; se va efectua receptie doar pentru modernizari care sporesc valoarea imobilulu si care se vor inregistra ca adaos de valoare pe clasa respectiva si activul respectiv in corespondenta cu contul 722 “Venituri din productia de imobilizari”. Daca insa decontarea cheltuielilor se face in functie de lucrarile realizte sau timpul consumat pentru interventii in diferite sectii, atunci se va intocmi un Proces verbal la terminarea lucrarii, pentrus scopul repartizarii cheltuielilor ( ca document al contabilitatii de gestiune), pentru scopul monitorizarii timpului de lucru sau pentru alte scopuri intern. Principiul este ca serviciile produse si consumate pentru uz intern nu se reflecta in contabilitatea financiara, pentru ca ar trebui inregistrat concomitent venitul din productia de servicii si consumul serviciului in scopuri generale d eadministrare a intreprinderii, ceea ce duce la un efect nul.

Numai crearea de valoare opozabila tertilor (in speta, valoarea unui imobil cu valoare fiscala, de exemplu) se inregistreaza ca venit.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 10 Martie 2006

Votati articolul "Obtinerea in regie proprie a unor materiale":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X