email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari importante ale Codului Fiscal: reglementarea acordarii esalonarilor la plata

impozitul pe profitactivitate dependentaplati anticipatecontracte prestari serviciimodificari Codul fiscal

Recent a fost publicat Proiectul de Ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale.

Astfel, in ceea ce priveste Legea 571/2003 privind Codul fiscal, principalele schimbari propuse vizeaza urmatoarele:

Titlul I - Dispozitii generale
- Extinderea obligatiei de a inregistra contractele de prestari servicii efectuate pe teritoriul Romaniei incheiate cu persoane juridice si fizice straine si pentru persoanele fizice rezidente si pentru sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine.
- Redefinirea activitatii dependente la functia de baza ca fiind orice activitate dependenta desfasurata in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, declarata astfel de persoana fizica.
- Reconsiderarea numai a activitatii independente care nu indeplineste criterii pentru a fi considerata activitate independenta, aplicand principiul prevalentei economicului asupra juridicului.
    
Alte dispozitii mentioneaza ca, in cazul in care intre platitorul de venit si persoana fizica exista incheiat un contract individual de munca precum si un contract/raport juridic pe baza caruia se desfasoara o activitate independenta, aceasta va fi reconsiderata de catre autoritatile fiscale ca activitate dependenta. De asemenea, se precizeaza ca reconsiderarea se efectueaza numai de catre autoritatea fiscala, venitul realizat din activitatea reconsiderata fiind supus regulilor de impunere proprii veniturilor din salarii ca venit asimilat salariului.

Cu privire la impozitul pe profit, trebuie retinut ca este eliminata limitarea deductibilitatii fiscale a cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor la 2,5 fata de nivelul pentru institutii publice, in corelare cu impozitarea acestor drepturi de deplasare cu reglementarile privind impozitul pe venit, respectiv contributii sociale.

Sunt completate si prevederile cu privire la impozitarea rezervelor din reevaluare aferente mijloacelor fixe (imobilizari corporale si terenuri) si este amintita stabilirea regimului fiscal al contractelor de fiducie si al masei fiduciare transferate in situatia in care beneficiarul este diferit de constituitor.

In ceea ce priveste alte modificari cuprinse la Titlul II din documentul normativ, acestea se refera la:

- Redefinirea "schimbului de actiuni". Se completeaza definitia existenta prin extinderea sferei de aplicare si asupra operatiunilor de achizitie de tiluri de participare, ulterioare dobandirii de catre societatea achizitoare a pozitiei majoritare in societatea achizitionata.
- Introducerea unor prevederi cu privire la asocierile cu personalitate juridica infiintate potrivit legislatiei unui alt stat.
- Introducerea posibilitatii contribuabililor de a opta intre sistemul de plata trimestriala a impozitului pe profit si sistemul de plata anuala a impozitului pe profit cu efectuarea de plati anticipate, in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent. Mentinerea sistemului actual de plata a impozitului pe profit pentru contribuabilii care isi desfasoara activitatea in domeniul bancar.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitul pe profitactivitate dependentaplati anticipatecontracte prestari serviciimodificari Codul fiscal


Data aparitiei: 29 August 2011

Votati articolul "Modificari importante ale Codului Fiscal: reglementarea acordarii esalonarilor la plata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X