email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Inregistrarile contabile pentru procedura de acoperire pierdere

inregistrari contabileimpozit pe profitOMEF 3055/2009Declaratia 101

Valabil la 21.09.2011

Operatiunea contabila de acoperire a unei pierderi va fi ilustrata prin exemplul unei societati care inregistreaza o pierdere contabila de 1.000 lei in anul 2002. Profitul in urmatorul an este de 3.000 lei, fiind platit si impozitul aferent. In ce masura se va acoperi pierderea din 2002 prin plata impozitului? Pentru o mai buna argumentare a raspunsului, se vor avea in vedere doua monografii intocmite pentru acoperire pierdere contabila si acoperire pierdere fiscala.

Astfel, pentru anul 2003, calculul de impozit se facea dupa deducerea pierderii fiscale inregistrate in anul 2002. In cazul de fata se precizeaza ca in anul 2002 s-a inregistrat o pierdere contabila si nu fiscala, astfel ca, pierderea contabila nu se deduce din profitul fiscal al exercitiilor financiare viitoare. Pierderea fiscala este cea care este inscrisa in Declaratia 101 privind impozitul pe profit. In conditiile date, impozitul pe profit se calculeaza luand in calcul profitul fiscal de 3.000 lei, prin aplicarea cotei de impozit valabila la momentul respectiv (25%) la suma de 3000 lei. Cu profitul net rezultat se acopera pierderea contabila din anul 2002, in situatia in care AGA a decis acest mod de repartizare a profitului.
 
In contabilitate, in acest caz inregistrarile contabile sunt urmatoarele:

 - inchiderea cont 121 pentru anul 2003 in luna ianuarie 2004
121 = 1171analitic profit 2003 cu profitul net rezultat 2.250
 
- acoperire pierdere contabila aferenta an 2002
1171 analitic profit 2003 = 1171 analitic pierdere 2002 1.000 lei
 
Diferenta de profit de 1.150 lei ramasa nerepartizata se poate distribui ca dividende, sau la rezerve, sau poate ramane nedistribuita pana la noi hotarari AGA.
 
In situatia in care in anul 2002 pierdere de 1000 lei era atat contabila cat si fiscala – se ragasea atat in soldul debitor al contului 121 –Profit si pierdere, cat si in Declaratia 101, atunci in anul 2003, la calculul impozitului pe profit, din profitul impozabil scadeati intai pierderea fiscala si apoi aplicati cota de impozit pe profit aferenta.

In aceste conditii procedati astfel:

Profit impozabil in anul 2003 = 3.000 - 1.000 = 2.000 lei
Impozit pe profit = 25% x 2000 = 500 lei. Se constata in acest caz ca rezulta un impozit pe profit de plata mai mic, intrucat s-a dedus mai intai pierderea fiscala din anul 2002.
Profit net - in soldul creditor al contului 121 = 3.000 – 500 lei = 2.500 lei
Pierderea contabila de acoperit din anul 2002 = 1.000 lei.
Profit nerepartizat sau repartizat pe alte destinatii, dupa acoperirea pierderii contabile= 2.500-1000 = 1.500 lei. Profitul de 1500 lei poate fi distribuit la dividende, rezerve sau va putea ramane nerepartizat pana la noi hotarari AGA.
 
In contabilitate, in acest caz inregistrarile contabile sunt urmatoarele:
 - inchiderea cont 121 pentru anul 2003 in luna ianuarie 2004
121 = 1171analitic profit 2003 cu profitul net rezultat 2.500
 
- acoperire pierdere contabila aferenta an 2002
1171 analitic profit 2003 = 1171 analitic pierdere 2002 1.000 lei
 
Prevederi legale aplicate –pct 249 – OMEF 3055/2009
 
Conform art 249 din Ordinul 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene:
"249. - (1) Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.
 (2) In cazul corectarii de erori care genereaza pierdere contabila reportata, aceasta trebuie acoperita inainte de efectuarea oricarei repartizari de profit".
 
Referitor la pierderile fiscale, sunt aplicabile prevederile art 26 din Codul fiscal. Acestea se acopera din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Deci recuperarea pierderilor fiscale se va face din profiturile impozabile ale anilor urmatori generarii acestor pierderi fiscale.
Recuperarea pierderilor fiscale se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrari contabileimpozit pe profitOMEF 3055/2009Declaratia 101


Data aparitiei: 20 Septembrie 2011

Votati articolul "Studiu de caz: Inregistrarile contabile pentru procedura de acoperire pierdere":
Rating:

Nota: 3.92 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X