email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Indemnizatia de deplasare si modificarile Codului fiscal

OG 30/2011codul fiscalindemnizatia de deplasare

Valabil la 23.09.3011

Orice societate va trebui sa cunoasca in permanenta modificarile legislative pentru a-si putea astfel schimba in timp util dispozitiile interne si pentru a continua sa-si desfasoare activitatea in conformitate cu prevederile legii. Ca urmare a modificarilor din Codul fiscal prin care se elimina deductibilitatea fiscala a cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor, care vor fi deducerile pe care le va mai putea efectua o societate?

Cu privire la indemnizatiile de deplasare acordate salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate, proiectul pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal publicat in data de 19 august pe site-ul oficial al Ministerului Finantelor Publice, la adresa www.mfinante.ro, categoria Transparenta decizionala  prevedea urmatoarele:

- eliminarea limitarii deductibilitatii fiscale a cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor la 2,5 fata de nivelul pentru institutii publice;
- extinderea bazei impozabile prin includerea in veniturile salariale si impozitare a indemnizatiei primite de catre angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste nivelul legal stabilit pentru personalul din institutiile publice prin hotarare a Guvernului, concomitent cu deducerea integrala a acesteia la nivelul angajatorului;
-  aplicarea unitara a contributiilor sociale pentru indemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din institutiile publice.

Aceste prevederi nu au fost preluate de OG 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale, adoptata la data de 31 august 2011.  Astfel, nu au fost modificate prevederile Codului fiscal  in ceea ce priveste indemnizatiile de deplasare acordate salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate.

Pe cale de consecinta, in prezent:

-  suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate, este deductibila la determinarea profitului impozabil in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice, in baza prevederilor art. 21 alin. (3) lit. b) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

-   nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit sumele primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare a indemnizatiei primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului. Sunt exceptate de la aceste prevederi sumele acordate de persoanele juridice fara scop patrimonial si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit peste limita de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice (art. 55 alin. (4) lit. g)).

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OG 30/2011codul fiscalindemnizatia de deplasare


Data aparitiei: 22 Septembrie 2011

Votati articolul "Studiu de caz: Indemnizatia de deplasare si modificarile Codului fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X