email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In atentia contribuabililor care colecteaza deseuri

impozit pe venitsalariati
Urmare publicarii in MO nr. 627/02.09.2011 Ordonantei Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si pentru a veni in intampinarea contribuabililor care colecteaza deseuri, Ministerul de Finante precizeaza ca:
 
- incepand cu 05.09.2011 nu sunt venituri impozabile, in intelesul impozitului pe venit, veniturile obtinute din valorificarea bunurilor mobile prin centrele de colectare, in vederea dezmembrarii, care fac obiectul Programelor nationale finantate din bugetul de stat sau alte fonduri publice;
 
- veniturile, altele decat cele mentionate mai sus, realizate din valorificarea prin centrele de colectare a deseurilor de metal, hartie, sticla si altele asemenea sunt venituri supuse impunerii potrivit prevederilor cap. IX “Venituri din alte surse”, cu o cota de 16% din venitul brut, impozitul fiind final.
 
*
Programatorii mai sunt scutiti de impozit la salriu?
 
In baza art. 55 alin. (4) lit. l) din  Codul fiscal , veniturile din salarii, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile. Potrivit acestei dispoziții legale, incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei si al ministrului finantelor publice.
In acest sens, a fost aprobat Ordinul nr. 748/2004 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator.
Potrivit art. 1 din acest ordin, angajatii agentilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 7221, 7222), beneficiaza de scutirea de impozit pe venit. Dupa actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala – CAEN prin Ordinul nr. 337/2007 codurile 7221, 7222 au devenit 5821, 5829, 6201, 6202, 6203 si 6209.
Pentru a beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii trebuie indeplinite o serie de conditii. Acestea vizeaza pregatirea salariatilor si modul de desfasurare a activitatii in cadrul angajatorului, precum si cuantumul veniturilor realizate de angajator din activitatea salariatilor respectivi, dupa cum urmeaza:
 
1.    posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa nr. 1;
 
2.    postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
 
3.    salariatii au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile – automatica, calculatoare, informatica, matematica, cibernetica, electronica, respectiv una dintre specializarile cuprinse in anexa nr. 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in anexa nr. 1;
 
4.    angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari SUA (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
 
Salariatii vor prezenta diploma de absolvire in copie legalizata sau adeverinta eliberata de facultatea de profil care atesta absolvirea unei forme de invatamant superior de lunga durata avand inscrisa una dintre specializarile mentionate.
 
Pe langa aceste conditii mai este necesar ca angajatorul sa fi realizat in anul fiscal precedent din activitatea de creare de programe de calculator, destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin 10.000 dolari SUA pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea respectiva.
 
De exemplu, daca o societate a realizat in anul precedent un venit de 90.000 dolari SUA, ea poate acorda scutirea de impozit pe venitul obtinut din activitatea de programe pentru calculator unui numar de maximum 9 programatori (90.000 dolari SUA: 10.000 dolari SUA), in situatia in care si celelalte conditii cumulative sunt indeplinite.
 
Insa, de scutire beneficiaza numai salariatii din a caror activitate angajatorul a realizat venitul de 10.000 dolari SUA/persoana.
Incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau de ocupatii si neimpozitarea veniturilor din salarii pentru aceasta categorie de salariati constituie responsabilitatea angajatorului.
 

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe venitsalariati


Data aparitiei: 07 Octombrie 2011

Votati articolul "In atentia contribuabililor care colecteaza deseuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X