email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum schimba noul Cod Civil regulile in afaceri

Noul Cod Civilprescriptia extinctivamodificare Cod CivilCatalin Predoiu





Cu ocazia conferintei "Cum va schimba noul Cod Civil regulile in afaceri", desfasurata la inceputul saptamanii, au fost luate in discutie mai multe aspecte pe care Noul Cod Civil le reglementeaza si modifica astfel functionarea anumitor proceduri din domeniul afacerilor. Unul dintre invitatii speciali din cadrul conferintei a fost si Catalin Predoiu, Ministrul Justitiei, care si-a exprimat sustinerea fata de noile modificari si a semnalat importanta reglementarilor care privesc  dreptul asigurarilor, dreptul valorilor mobiliare, dreptul profesiilor liberale etc.

Conferinta a avut in programul de dezbatere si subiecte precum "Garantiile aferente structurilor de finantare", "Conventiile civile cu privire la prescriptia extinctiva", "Preluarea de datorie si cesiunea contractului" si "Efectele actului juridic civil".

Principalele modificari in domeniu:

- organul de jurisdictie nu poate sa aplice din oficiu prescriptia extinctiva;
- termenele de prescriptie pot fi reduse sau marite in limitele a 1 - 10 ani;
- nimic nu impiedica partile sa stabileasca data de la care sa fie aplicata prescriptia;
- masura presciptiei extinctive poate fi utilizata pentru a obtine dreptul la executare silita.

In ceea ce priveste aplicabilitatea acestor masuri, conf. univ. Marian Nicolae a precizat: "Din punctul de vedere al legii aplicabile, articolul 2515 nu se aplica si conventiilor incheiate pana la data de 1 octombrie 2011. Prin urmare, conventiile sunt valabile doar dupa aceasta data. Din punct de vedere tranzitoriu, pot fi incheiate si pentru raporturi contractulale stabilite la o data anterioara, fie sub forma unor clauze contractuale, fie ca o conventie separata".

Membru al Comisiilor de redactare a noului Cod Civil, conferentiarul Marian Nicolae considera si ca noile modificari ajuta la flexibilizarea semnificativa a dispozitiilor care privesc prescriptia extinctiva, un exemplu in acest sens fiind reprezentat de faptul ca organul de jurisdictie nu poate sa aplice din oficiu prescriptia extinctiva, care poate fi invocata numai de partea implicata.

Marian Nicolae a amintit si de faptul ca prin noile modificari se renunta la reglementarea privind  inceputul obiectiv al cursului prescriptiei dat de nasterea dreptului la ac­ti­u­ne, dat fiind faptul ca, de regula,  nas­te­rea dreptului la actiune nu este cunoscuta imediat de titu­larul dreptului respectiv. Marian Nicolae a explicat ca astfel prescriptia incepe sa curga de la data la care titularul dreptului la actiune cu­noaste acest fapt si a atras atentia asupra faptului ca aceasta modificare este una important, precizand ca "nu este echitabil ca cineva sa fie sanctionat atunci cand nu i se poate reprosa nimic".


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Noul Cod Civilprescriptia extinctivamodificare Cod CivilCatalin Predoiu


Data aparitiei: 19 Octombrie 2011

Votati articolul "Cum schimba noul Cod Civil regulile in afaceri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X