email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura - tratament fiscal

decont TVAcodul fiscalTVAfactura




Daca este vorba de achizitii de bunuri de la intern, TVA din facturile furnizorilor este deductibila la beneficiar si se evidentiaza in decontul de TVA in luna in care s-au emis si primit facturile (art. 146 alin. 1 lit. a si art. 1471 alin. 2 din Codul fiscal ), in timp ce marfa se inregistreaza in contabilitate in luna anterioara, la momentul primirii acesteia pe baza de aviz de insotire sau alt document jsutificativ.
 
Daca este vorba de achizitii intracomunitare de bunuri, taxa aferenta se evidentiaza in declaratia recapitulativa si in decontul de TVA (prin taxare inversa) aferent lunii in care au fost emise facturile conform art. 135 din Codul fiscal , deoarece data emiterii reprezinta momentul exigibilitatii taxei, in conditiile in care facturile au fost emise inainte de data de 15 a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, chiar daca faptul generator - achizitia intracomunitara de bunuri - a avut loc in luna anterioara, cand marfa a fost receptionata.
 
Daca este vorba de emiterea facturilor pentru livrari de bunuri, art. 155 alin. 1 din Codul fiscal prevede obligatia emiterii facturii pana cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa, fapt generator intervenind la data livrarii bunurilor potrivit prevederilor art. 1341 alin. 1 din Codul fiscal , confirmata cu data avizului de expeditie.
 
In acelasi timp, in materia TVA, importanta este si exigibilitatea taxei, care reprezinta data la care autoritatea fiscala devine indreptatita sa solicite plata TVA (art. 134 alin. 2 din Codul fiscal ). Exigibilitatea TVA in cazul operatiunilor de la intern este intotdeauna anterioara sau concomitenta cu faptul generator, niciodata ulterioara acestui fapt, asa cum reiese din prevederile art. 1342 alin. 1 si 2 din Codul fiscal .
 
De asemenea, la art. 134 alin. 3 din Codul fiscal este stabilita si exigibilitatea platii TVA, care reprezinta data la care o persoana are obligatia de a plati taxa la bugetul statului si determina momentul de la care pot fi calculate accesorii.
 
Avand in vedere ca, pe de o parte, taxa trebuie achitata pana la data la care persoana impozabila are obligatia depunerii decontului de TVA (art. 157 alin. 1 din Codul fiscal ), iar pe de alta parte, ca in acest decont trebuie cuprinsa suma taxei colectate a carei exigibilitate ia nastere in perioada fiscala de raportare (art. 1562 alin. 2 din Codul fiscal ) rezulta ca TVA trebuie colectata la momentul livrarii bunurilor, chiar daca factura se poate emite si ulterior acestui moment.
 
In concluzie, termenul maxim de emitere a facturii prevazut de art. 155 alin. 1 din Codul fiscal nu trebuie confundat cu data cand TVA este exigibila si trebuie colectata si evidentiata in decontul de TVA.
 
In cazul unei livrari intracomunitare de bunuri, se aplica tratamentul fiscal "in oglinda" cu cel anterior explicitat (pct. 17 din Normele metodologice date in aplicarea art. 135 din Codul fiscal).
 

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
decont TVAcodul fiscalTVAfactura


Data aparitiei: 20 Octombrie 2011

Votati articolul "Factura - tratament fiscal":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X