email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitia intracomunitara de bunuri. Obligatii de inregistrare si declaratii de depus

TVAOMFP 30/2011achizitii intracomunitare

Intrebare:

O reprezentanta a unei firme straine in Romania vrea sa achizitioneze de la o firma din UE un echipament in valoare de 2000 de euro. Ce obligatii are in aceasta situatie din punct de vedere al TVA, inclusiv cele de inregistrare? Dar daca depaseste achizitii in valoare de 10.000 euro?

Raspuns:

Daca doriti sa efectuati o achizitie intracomunitara de bunuri - iar valoarea acesteia este mai mica de c/val a 10000 euro la cursul valutar al BNR valabil la data aderarii 1 euro = 3.3817, respectiv suma de 34.000, atunci operatiunea nu este impozabila in Romania, societatea neavand obligatii in ceea ce priveste inregistrarea in scopuri de TVA si nici in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI), fiind aplicabile prevederile art 126 alin 4 si 5 din Codul fiscal si normele metodologice de aplicare ale acestuia, redate mai jos:
"(4) Prin derogare de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:
 
a) sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau de o persoana juridica neimpozabila;
 
b) valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin norme.
 
(5) Plafonul pentru achizitii intracomunitare prevazut la alin. (4) lit. b) este constituit din valoarea totala, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza sau se transporta bunurile, a achizitiilor intracomunitare de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau bunuri supuse accizelor.
 
(6) Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile, eligibile pentru derogarea prevazuta la alin. (4), au dreptul sa opteze pentru regimul general prevazut la alin. (3) lit. a). Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici.
 
Normele metodologice prevad:
5) Echivalentul in lei al plafonului pentru achizitii intracomunitare de 10.000 euro, prevazut la art. 126 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal , aplicabil in cursul unui an calendaristic, se determina pe baza cursului valutar de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la cifra miilor. Rotunjirea se face prin majorare cand cifra sutelor este egala sau mai mare decat 5 si prin reducere cand cifra sutelor este mai mica de 5, prin urmare plafonul este de 34.000 lei.
 
(6) In aplicarea art. 126 alin. (5), pentru calculul plafonului de achizitii intracomunitare se iau in considerare urmatoarele elemente:
a) valoarea tuturor achizitiilor intracomunitare, cu exceptia achizitiilor intracomunitare prevazute la alin. (7);
b) valoarea tranzactiei ce conduce la depasirea plafonului pentru achizitii intracomunitare;
c) valoarea oricarui import efectuat de persoana juridica neimpozabila in alt stat membru, pentru bunurile transportate in Romania dupa import.
 
(7) La calculul plafonului pentru achizitii intracomunitare nu se vor lua in considerare:
a) valoarea achizitiilor intracomunitare de produse accizabile;
 b) valoarea achizitiilor intracomunitare de mijloace noi de transport;
 c) valoarea achizitiilor de bunuri a caror livrare a fost o livrare de bunuri cu instalare sau montaj, pentru care locul livrarii se considera a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal ;
 d) valoarea achizitiilor de bunuri a caror livrare a fost o vanzare la distanta, pentru care locul livrarii se considera a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 alin. (2) si (3) din Codul fiscal ;
 e) valoarea achizitiilor de bunuri second-hand, de opere de arta, de obiecte de colectie si antichitati, asa cum sunt definite la art. 1522 din Codul fiscal , in cazul in care aceste bunuri au fost taxate conform unui regim special similar celui prevazut la art. 1522 din Codul fiscal in statul membru din care au fost livrate;
 f) valoarea achizitiilor de gaze naturale si energie electrica a caror livrare a fost efectuata in conformitate cu prevederile art. 132 alin. (1) lit. e) si f) din Codul fiscal ."
 
In situatia in care valoarea achizitiei intracomunitare depaseste suma de 34.000 lei (c/val a 10.000 eur la cursul BNR din data aderarii), atunci societatea va solicita inregistrarea in scop de TVA conform art 153 indice 1 , conform art 126 alin 8 din Codul fiscal , si, in acelasi timp va solicita si inregistrarea in Registrul Operatorilor Intracomunitari conform art 1582 din Codul fiscal , inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare. Pentru inregistrarea speciala in scop de TVA conform art 153 1 se va depune forumularul cod 091 - Declaratia de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratia de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii" la organul fiscal (OPANAF 7/2010). Pentru inregistrarea in Registrul Operatorilor intarcomunitarei - se va depune Cererea cod 095 insotita de cazierul judiciar al asociatilor societatii (OMFP 2101/2010).
 
Contribuabilii inregistrati conform art. 153 indice 1 pentru achizitii intracomunitare de bunuri, prestari si achizitii de servicii intracomunitare au obligatia sa depuna "Decontul special de taxa", cod 301, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea operatiunilor mentionate, conform Ordinul presedintelui ANAF nr. 75/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata" modificat prin OMFP 30/2011, societatea va avea obligatia platii effective a TVA la bugetul de stat.
 
Decontul special de taxa trebuie depus numai pentru perioadele in care ia nastere exigibilitatea taxei.
 
De asemenea, societatea inregistrata conform art. 153 indice 1 CF are obligatia sa depuna pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, declaratia recapitulativa cod 390 VIES, conform Ordinul presedintelui ANAF nr. 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare".
 
Declaratia recapitulativa se depune pentru fiecare luna calendaristica in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru operatiunile prevazute la art. 153 indice 1 CF pentru care exista obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA.
 
Redam mai jos prevederile art 126 alin 8 din Codul fiscal :
 
 " (8) In cazul in care plafonul pentru achizitii intracomunitare este depasit, persoana prevazuta la art. 126 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 1531 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal . Inregistrarea va ramane valabila pentru perioada pana la sfarsitul anului calendaristic in care a fost depasit plafonul de achizitii si cel putin pentru anul calendaristic urmator.
 
 (9) Persoana prevazuta la art. 126 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal poate solicita anularea inregistrarii oricand dupa incheierea anului calendaristic urmator celui in care s-a inregistrat, conform art. 1531 alin. (5) din Codul fiscal . Prin exceptie, persoana respectiva ramane inregistrata in scopuri de TVA conform art. 1531 din Codul fiscal pentru toate achizitiile intracomunitare efectuate cel putin pentru inca un an calendaristic, daca plafonul pentru achizitii intracomunitare este depasit si in anul calendaristic care a urmat celui in care persoana a fost inregistrata.
 
In concluzie, o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA in regim normal (nu a realizat o cifra de afaceri mai mare sau egala cu 35.000 euro), dar este platitoare de TVA pentru A.I.C., procedeaza astfel:
- achita efectiv TVA la bugetul general consolidat;
- raporteaza operatiunea la organul fiscal teritorial in baza decontului special de TVA cod 301;
 
De exemplu, sectiunea 1 denumita "Achizitii intracomunitare de bunuri  
taxabile" cuprinde urmatoarele coloane:
- numar document/data. In aceasta coloana se inscrie factura furnizorului intracomunitar;
- valoarea in valuta;
- tipul valutei;
- cursul de schimb valutar. Pentru raportare se utilizeaza cursul de schimb valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor;
- baza de impozitare;
- TVA datorata.
- raporteaza operatiunea la organul fiscal teritorial in baza declaratiei recapitulative cod 390 cu simbolul A in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri.
 
Decontul de TVA cod 301 si declaratia recapitulativa cod 390 se depun numai in perioada fiscala in care se realizeaza astfel de operatiuni. Depunerea acestor raportari fiscale se efectueaza pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care a avut loc achizitia. Daca nu au loc achizitii, declaratiile fiscale mentionate nu trebuie depuse la organul fiscal.
 
Daca valoarea bunurilor achizitionate este sub 10.000 euro, nu aveti obligatia inregistrarii in scopuri speciale de TVA conform art. 1531 din Codul fiscal.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAOMFP 30/2011achizitii intracomunitare


Data aparitiei: 27 Octombrie 2011

Votati articolul "Achizitia intracomunitara de bunuri. Obligatii de inregistrare si declaratii de depus":
Rating:

Nota: 2.92 din 5 din 13 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X