email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratie 390. Omitere sume, fapt neimputabil

OG 29/2011OMFP 1338/2008declaratia 390




Intrebare:

Anumite pasaje din lege dau nastere unor interpretari care, in mod firesc, reprezinta si piedici in aplicarea prevederilor corecte. De exemplu, in cele ce urmeaza, vor fi oferite explicatii cu privire la "faptele neimputabile persoanei impozabile" cf. Ordonantei 2931.08.2011 art. 219 cu 1, alin.3 lit.b ....."b) persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile".

Raspuns:

Intr-o astfel de situatie, trebuie mentionat ca nu poate fi identificat un set de fapte ce nu sunt imputabile societatii. Cu toate acestea, punctual pot fi analizate cazurile care sunt neimputabile persoanei juridice.
 
De exemplu, societatea nu a putut inregistra in declaratia 390 o suma provenita dintr-o factura de achizitii intracomunitare, ce nu au ajuns la destinatie datorita grevei personalului societatii transportatoare, insa societatea a efectuat operatia de autofacturare, cunoscand valorile bunurilor achizitionate din contract sau din alte oferte/achizitii anterioare.
 
Desigur ca sarcina probei este in seama societatii ce ar trebui sa justifice faptul ca respectiva situatie este  "un fapt neimputabil" situatie ce conduce uneori la costuri mai mari decat amenda in sine, pentru nedeclararea unor sume in declaratia 390.
 
Avem in vedere ca prin OG 29/2011, privind modificarea Codului de procedura fiscala, s-a abrogat amenda procentuala de 2% din valoarea nedeclarata, iar contraventia este uniformizata fiind sanctionata cu amenda de la 1000 – 5000 lei. Societatea are dreptul sa achite jumatate din minim in 48 ore de la sanctionare.
 
Din pacate, continutul OMFP 1338/2008, privind procedura de acordare a asistentei si indrumarii acordate contribuabilului, justifica si refuzul autoritatilor fiscale de a raspunde la unele solicitari legitime ale acestuia.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OG 29/2011OMFP 1338/2008declaratia 390


Data aparitiei: 03 Noiembrie 2011

Votati articolul "Declaratie 390. Omitere sume, fapt neimputabil":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X