email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare majorare mijloc fix

HG 2139/2004OMFP 3055/2009amortizareinregistrare contabilamajorare mijloace fixe



Intrebare:

In ce conditii se inregistreaza majorarea unui mijloc fix (atat pentru mijloacele fixe amortizate integral, cat si pentru cele care nu sunt complet amortizate)? De asemenea, cum se calculeaza amortizarea pentru cele doua cazuri, pe durata ramasa? Daca mijlocul fix mai avea o luna de amortizare si se face majorare, atunci se amortizeaza integral valoarea de majorare?



Click aici pentru inregistrari contabile conforme cu legislatia fiscal-contabila in vigoare de la 1 octombrie!

Raspuns:

Atat din punct de vedere contabil (punctul 8.2.3.3. "Cheltuieli ulterioare" - paragraful 107 - alineatele 1 si 2 din REGLEMENTARILE CONTABILE din 29 octombrie 2009 conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin OMFP 3055/2009 ), cat si fiscal (art. 24 alin. (3) litera d din Codul Fiscal - actualizat), investitiile efectuate la mijloacele fixe sint acele cheltuieli ulterioare menite sa aduca imbunatatiri parametrilor tehnici initiali ai acestora si sa conduca la beneficii economice viitoare. Aceste investitii se inregistreaza in contabilitate prin majorarea valorii initiale a mijlocului fix, care poate fi amortizat complet sau neamortizat.


...Noile Inregistrari Contabile, citeste detalii aici.


Insa, cheltuielile ulterioare, efectuate asupra mijlocului fix, care au ca scop restabilirea starii initiale sint considerate cheltuieli de reparatii si se includ in contul de profit si pierderi pe seama cheltuielilor de intretinere si reparatii in perioada in care au fost efectuate.
 
Investitiile efectuate la mijloacele fixe care nu sint proprietatea unitatii (luate cu chirie, in concesiune, in locatie de gestiune etc) se amortizeaza de catre entitatea care le utilizeaza, pe perioada contractului sau pe durata normala de utilizare, dupa caz (punctul 106 alin. (2) din REGLEMENTARILE CONTABILE din 29 octombrie 2009 conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin OMFP 3055/2009 si art. 24 lin. (3) litera a din Codul Fiscal - modificat si actualizat).
 
Amortizarea investitiilor efectuate la mijloacele fixe proprietatea unitatii se calculeaza fie pe durata normala de utilizare ramasa, fie prin majorarea duratei de utilizare cu pina la 10% (pt. mijloacele fixe cu durata de functionare ramasa, prin majorarea valorii amortizarii). Daca aceste investitii se efectueaza dupa expirarea duratei normale de utilizare (cind mijlocul fix este amortizat complet) se va stabili o noua durata normala de functionare de catre o comisie tehnica din cadrul unitatii sau de catre un expert independent (capitolul III punctul 2 din HG 2139/2004 de aprobare a catalogului privind clasificarea si duratele de functionare a mijloacelor fixe ).
 
Amortizarea investitiilor efectuata la mijloacele fixe luate cu chirie, concesionate etc se calculeaza pe baza perioadei initiale a contractului, indiferent daca acesta se prelungeŗte ulterior, sau pe durata normala de utilizare ramasa, potrivit optiunii contribuabilului, incepind cu luna urmatoare finalizarii investitiei (punctul 70 indice 2 alineat 2 din normele la codul fiscal, dat in aplicarea art. 24 alin. (11) din Codul fiscal).
 
In exemplul dat de dvs., daca mijlocul fix mai are o luna de amorizare si i se aduc investitii care conduc la imbunatatirea parametrilor initiali si la obtinerea de beneficii economice ulterioare, opinam ca amortizarea acestora sa se faca prin majorarea duratei normale de utilizare cu pina la 10%, deoarece se poate considera ca mijlocul fix respectiv, prin imbunatatire, va determina beneficii ulterioare fie prin cresterea veniturilor, fie prin reducerea cheltuielilor de intretinere si functionare ale respectivului mijloc fix.

Descopera aici culegerea de inregistrari contabile conforme cu legislatia fiscal-contabila actualizata dupa ultimele modificari!



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024


Alegeti:

  •     sa fiti rapid si corect informat asupra modificarilor legislative ce va impacteaza munca;
  •     sa gasiti instant solutia potrivita pentru problemele dvs. specifice legate de calculul si plata impozitului pe venit si a contributiilor (CAS si CASS);
  •     sa aveti siguranta legala a actiunilor si deciziilor dvs.;
  •     sa economisiti timp, bani si energie!
  •     sa fiti ferit de rigorile noii legi (amenzile privind incalcarea disciplinei financiare au explodat! Ating chiar si 20.000 lei!)

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
HG 2139/2004OMFP 3055/2009amortizareinregistrare contabilamajorare mijloace fixe


Data aparitiei: 07 Noiembrie 2011

Votati articolul "Inregistrare majorare mijloc fix":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X