email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declarare in Intrastat facturi lunare. Contract leasing

contract leasingOINS 21/2011TVAIntrastat

Intrebare:

Cum trebuie declarate in Intrastat facturile lunare aferente unui contract de leasing, avand in vedere faptul ca bunurile intra de fapt in unitate o singura data, la inceperea contractului de leasing? Trebuie sa exista corespondenta lunara intre declaratia 390 si declaratia Intrastat?

Raspuns:

In situatia in care contractul de leasing este incheiat cu un partener stabilit pe teritoriul unui stat membru, prin declaratia Intrastat se raporteaza valoarea bunurilor intrate in regim de leasing financiar sau in regim de leasing operational cu o durata de peste 2 ani.
 
Operatiunea de leasing financiar constand in inchirierea si achizitia bunului preluat in leasing se raporteaza prin declaratia Intrastat cu codul 1.4. daca firma pe care o reprezentati depaseste pragul valoric pentru achizitii intracomunitare.
 
In cazul operatiunii de leasing financiar, raportarea se efectueaza numai in situatia in care:
 
- ratele stabilite prin contract acopera integral sau aproape integral valoarea bunurilor;
- riscurile si beneficiile dreptului de proprietate sunt transferate concesionarului;
- la sfarsitul contractului, concesionarul devine proprietarul legal al bunurilor.
 
Operatiunea de leasing operational constand in inchirierea de bunuri pentru o perioada de 24 de luni se raporteaza prin declaratia Intrastat cu codul 9.1.
 
Cu exceptia contractelor de leasing, intre declaratia statistica intrastat si declaratia informativa cod 390 VIES trebuie sa existe concordanta datelor raportate, in special datorita faptului ca A.N.A.F. tranfera catre Institutul national de statistica toate datele raportate de catre operatorii economici prin declaratia cod 390. Informatiile sunt identice numai in situatia in care operatorul economic realizeaza doar operatiuni standard de achizitii intracomunitare de bunuri si livrari intracomunitare de bunuri, fara sa realizeze si alte operatiuni specifice pentru care sistemul de raportare este diferit. Leasingul se considera operatiune intracomunitara atipica.
 
Pentru completarea declaratiei Intrastat, este recomandabil sa consultati manualul pentru furnizorii de informatii statistice Intrastat, care printre, altele, furnizeaza si detaliile cu privire la raportarea informatiilor legate de operatiunile de leasing financiar (pagina 9 din manual). Spre deosebire la raportarile efectuate prin decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 390, in Intrastat trebuie raportata valoarea totala a bunului pentru care se exprima intentia de cumparare in baza unui contract de leasing financiar. Aceasta valoare este formata din suma totala a platilor efectuate sau de efectuat la care se adauga valoarea reziduala. Raportarea prin Intrastat, se efectueaza la momentul introducerii bunului preluat in regim de leasing financiar si operational.

Spre deosebire de declararea prin Intrastat, prin decontul de TVA cod 300, la achizitii intracomunitare de bunuri se raporteaza doar valoarea reziduala care se achita la sfarsitul contractului. Sumele platite pe parcursul derularii contractului pentru utilizarea bunului in regim de leasing se raporteaza prin decontul de TVA ca achizitii intracomunitare de servicii la randul 7 si 19. Prin declaratia cod 390, valoarea serviciilor de utilizare a bunurilor se raporteaza cu simbolul S pe parcursul derularii contractului iar valoarea reziduala se raporteaza la inchiderea contractului cu simbolul A.
 
Acestea sunt motivele pentru care exista neconcordanta intre valoarea raportata prin declaratia Intrastat si valoarea raportata prin decontul de TVA cod 300 si declaratia recapitulativa cod 390. Aceleasi neconcordante se inregistreaza si in ceea ce priveste momentul de raportare:
- prin declaratia Intrastat informatiile se raporteaza la intrarea bunului;
- prin declaratia recapitulativa informatiile se raporteaza pe parcursul exploatarii bunului intrat;
 
In manualul de utilizare se regasesc urmatoarele trei situatii posibile in care trebuie efectuata raportarea informatiilor prin declaratia Instratat:

- cazul 1: Exista 2 parti contractante: locatorul / furnizorul extern (UE) si locatarul / utilizatorul bunurilor (RO). In acest caz, locatorul / utilizatorul bunurilor trebuie sa intocmeasca si sa transmita la INS declaratia statistica Intrastat, conform prevederilor legale in vigoare. Aceste tranzactii vor fi incluse in declaratia Intrastat cu codul de natura tranzactiei 1.4. "Leasing financiar", la valoarea totala a contractului de leasing.

- Cazul 2: Exista 3 parti implicate: furnizorul extern al bunului (UE), compania de leasing (RO) si utilizatorul bunurilor (RO). In acest caz, compania de leasing trebuie sa intocmeasca si sa transmita la INS declaratia statistica Intrastat, conform prevederilor legale in vigoare. Aceste tranzactii vor fi incluse in declaratia Intrastat cu codul de natura tranzactiei 1.1. "Achizitie / vanzare definitiva", la valoarea totala a contractului de leasing.

- Cazul 3: Exista 4 parti implicate: furnizorul extern al bunului (UE), compania de leasing (RO), utilizatorul bunurilor (RO) si un alt operator economic care detine un depozit in Romania si care primeste efectiv bunurile de la furnizorul extern inainte ca acestea sa fie livrate utilizatorului final (de exemplu, un dealer etc.). In acest caz, firma care primeste / receptioneaza efectiv bunurile are obligatia sa intocmeasca si sa transmita la INS declaratia statistica Intrastat, conform prevederilor legale in vigoare. Aceste tranzactii vor fi incluse in declaratia Intrastat cu codul de natura tranzactiei 1.1. "Achizitie / vanzare definitiva", la valoarea totala a contractului de leasing.
 
In concluzie, pentru efectuarea unei raportari corecte trebuie sa aveti in vedere atat prevederile cuprinse in OINS 21/2011 privind aprobarea Normelor de completare a Declaratiei statistice Intrastat publicat in M.Of. nr. 83 din 1 februarie 2011 cat si detaliile de completarea din manualul mentionat care poate fi preluat de pe site-ul I.N.S.

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract leasingOINS 21/2011TVAIntrastat


Data aparitiei: 14 Noiembrie 2011

Votati articolul "Declarare in Intrastat facturi lunare. Contract leasing":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X