email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie terenuri. Ce cheltuieli sunt deductibile?

OMFP 3055/2009deductibilitate cheltuielireglementari contabile




Intrebare:


O societate are achizitionate terenuri (arabile si construibile) de la persoane fizice, achitate cu credit bancar. Deocamdata, aceste terenuri nu sunt exploatate, deci nu aduc venituri. In acest caz, este deductibila cheltuiala cu dobanda pentru creditul bancar folosit la achizitia acestor terenuri, precum si alte cheltuieli legate de amenajare, taxe etc.?

Raspuns:

Conform Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobata prin OMFP 3055/2009, pct. 51, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.

In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.

Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie si atunci cand functia de aprovizionare este externalizata. Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor.

Potrivit art. 21 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
 
Asadar, sunt deductibile cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, nefiind impus ca veniturile si cheltuielile sa fie inregistrate in cadrul aceleasi perioade fiscale.

Ca atare, cheltuielile efectuate pentru achizitia terenurilor, care nu sunt incluse in costul de achizitie, sunt deductibile la determinarea profitului impozabil daca terenurile vor fi utilizate in scopul realizarii de venituri impozabile (venituri din exploatarea terenurilor, din vanzarea, inchirierea acestora etc).


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP 3055/2009deductibilitate cheltuielireglementari contabile


Data aparitiei: 21 Noiembrie 2011

Votati articolul "Achizitie terenuri. Ce cheltuieli sunt deductibile?":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X