email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt inregistrarile contabile pentru plata efectuata in numele altei persoane?

codul fiscalinregistrari contabileTVA



Intrebare:

O societate achizitioneaza un serviciu intracomunitar din Germania si se inregistreaza cu factura aferenta, dar plata ei o face alta firma din Germania. Practic, firma care face plata vrea sa faca o donatie achitand acest serviciu. Ce inregistrari contabile se vor efectua in conditiile in care factura este inregistrata in Romania, iar plata s-ar face din Germania? De asemenea, cum se va inchide contabilitatea in Romania? Exista o astfel de procedura?


Raspuns:

In aceasta privinta, trebuie amintit ca, potrivit reglementarilor cuprinse la art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal , baza de impozitare a TVA nu cuprinde sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia, precum si sumele incasate de o persoana impozabila in numele si in contul unei alte persoane.

De asemenea, conform normelor metodologice date in aplicarea acestui articol, sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane impozabile reprezinta sumele achitate de o persoana impozabila pentru facturi emise de diversi furnizori/prestatori pe numele altei persoane si care apoi sunt recuperate de cel care le achita de la beneficiar. Persoana care achita sume in numele si in contul altei persoane nu primeste facturi pe numele sau si nici nu emite facturi pe numele sau.

Pentru recuperarea sumelor achitate in numele si in contul altei persoane se poate emite, in mod optional, o factura de decontare de catre persoana impozabila care a achitat respectivele facturi. In situatia in care partile convin sa isi deconteze sumele achitate pe baza facturii de decontare, taxa nu va fi mentionata distinct, fiind inclusa in totalul sumei de recuperat.

Factura de decontare se transmite beneficiarului insotita de factura achitata in numele sau. Persoana care a achitat facturile in numele altei persoane nu exercita dreptul de deducere pentru sumele achitate, nu colecteaza taxa pe baza facturii de decontare si nu inregistreaza aceste sume in conturile de cheltuieli, respectiv de venituri. Beneficiarul ale carui facturi au fost achitate de alta persoana isi va deduce in conditiile legii taxa pe baza facturii care a fost emisa pe numele sau de furnizori/prestatori, factura de decontare fiind doar un document care se anexeaza la factura achitata. Asadar, emiterea facturii de decontare este optionala.
 
Din punct de vedere contabil, in situatia prezentata se efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:

•    Inregistrarea serviciului achizitionat de la firma din Germania:
6XX = 401 "Furnizori"

•    Inregistrarea achitarii obligatiei de plata de catre o alta societate in numele firmei dvs, conform intelegerii dintre parti:
401 "Furnizori" = 462 "Creditori diversi"

•    Inregistrarea anularii sumelor reprezentand datoria catre firma ce a efectuat plata in numele firmei dvs.:
462 "Creditori diversi" = 758 "Alte venituri din exploatare"


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscalinregistrari contabileTVA


Data aparitiei: 22 Noiembrie 2011

Votati articolul "Care sunt inregistrarile contabile pentru plata efectuata in numele altei persoane?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X