email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sistem contabil simplificat. Ordinul 2239 din 2011

Ordinul 2239/2011sistem contabil simplifiatOMFP 3055/2009



Intrebare:

Referitor la transpunerea conturilor privind sistemul contabil simplificat, Ordinul 2239/2011, se pot ivi mai multe nelamuriri care privesc, adeseori, aspecte legate de momentul transpunerii conturilor, de procedura efectiva sau de anumite prevederi in vigoare. Unele dintre aceste intrebari frecvente se regasesc si mai jos:

1. Cand si care este momentul transpunerii conturilor? Exista obligatia de a transpune rulajul precedent si rulajul curent al balantei de verificare la un moment dat sau doar soldurile?
2.Cum se procedeaza d. p.d.v. tehnic?
3. In cazul in care se depasesc criteriile specificate, care este momentul transpunerii conturilor?
4. Incepand cu anul 2011 se depun situatii financiare prescurtate?


Raspuns:

Conform art. 11 din Ordinul 2239/2011 publicat in Monitorul oficial in 25 iulie 2011 prevederile acestui ordin intra in vigoare incepand cu exercitiul financiar al anului 2011. In acest sens, dorim sa precizam ca, in opinia noastra, este incorect a se modifica sistemul contabil in timpul exercitiului financiar si de aceea consideram ca momentul trecerii la Sistemul Contabiil Simplificat ar trebui sa fie luna ianuarie 2012.

In momentul preluarii balantei de verificare in Sistemul contabil simplificat, la data de 1 Ianuarie 2012 se vor completa coloanele aferente soldurilor initiale (debitoare si creditoare) cu soldurile finale (debitoare si creditoare) din balanta de verificare a lunii Decembrie 2011. In cadrul Sistemului contabil simplificat s-a renuntat la multe dintre conturile contabile prevazute de sistemul contabil reglementat de Ordinulul 3055/2009 cu modificarile si completarile ulterioare, si de aceea in momentul trecerii la sistemul contabil simplificat aceste conturi ar trebui considerate ca fiind analitice alte conturilor ramase in planul de conturi simplificat iar soldul initial al acestora din urma va fii compus din suma soldurilor finale debitoare si creditoare ale conturilor din balanta lunii Decembrie 2011.

Se pot totusi prezenta si depune situatii financiare simplificate de catre societatiile care intrunesc criterile prezentului ordin, pe baza situatiilor contabile in conformitate cu Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin OMFP 3055/2009 cu modificarile si completarile ulterioare, acestea fiind insotite de o declaratie pe propria raspundere prinvind asumarea raspunderii pentru intocmirea acestora in conformitate cu sistemul simplificat de contabilitate.
 
In cazul depasirii criterilor specificate :
1.    cifra de afaceri neta, sub 35.000 euro, echivalentul in lei la cursul de inchidere al anului respectiv comunicat de BNR si
2.    active totale in valoare de 35.000 euro, echivalentul in lei, la cursul de inchidere comunicat de BNR.

In cursul exercitiului financiar, societatea este obligata sa aplice incepand cu prima raportare contabila a exercitiul financiar urmator depasirii acestor criterii Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin OMFP 3055/2009 cu modificarile si completarile ulterioare. 



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Ordinul 2239/2011sistem contabil simplifiatOMFP 3055/2009


Data aparitiei: 22 Noiembrie 2011

Votati articolul "Sistem contabil simplificat. Ordinul 2239 din 2011":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X