email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asociere in participatiune. Inregistrari contabile

OMFP 3055/2009asociere in participatiuneinregistrari contabile




Intrebare:

Pentru o lucrare de reabilitare strazi, o societate a semnat un contract de asociere in care aceasta are o cota parte de 25%. Initial, inaintea primirii contractului semnat s-a considerat ca este un contract normal (facturarea lucrarilor, nu decont intre asociati). Toate facturile primite pe acest proiect s-au inregistrat pe cheltuiala nu pe contul 458. Cum se va proceda in acest caz? Pot fi lasate inregistrarile asa cum sunt? Dar in acest caz cum se va inregistra decontul societatii transmis catre liderul asocierii?


Raspuns:

In opinia noastra, procedura adoptata de dvs este fundamental gresita, deoarece prevederile stabilite de OMFP 3055/2009 privind contabilitatea prevad conducerea distincta a contabilitatii pentru activitatile realizate de participatiune, pana la nivel de balanta inclusiv, fara a depune situatii financiare anuale.

Astfel, veniturile si cheltuielile realizate la nivelul asocierii in participatiune se deconteaza lunar catre participanti, in procentele stabilite prin contractul de asociere. Documentul justificativ este decontul de cheltuieli, iar pentru a fi opozabil tertilor va recomandam sa utilizati formatul stabilit de OMFP 3512/2008 privind documentele financiar contabile.

Din punctul de vedere al TVA, conform art. 127 alin. (10) din Codul fiscal , asocierea in participatiune nu genereaza o noua persoana impozabila, un nou contributor la sistemul de TVA, astfel obligatiile privind decontarea, raportarea si plata TVA sunt in sarcina persoanei ce s-a angajat contractual sa conduca evidenta contabila, iar de obicei acesta este liderul asocierii.

Avand in vedere ca dvs ati inregistrat eronat veniturile/cheltuielile din asociere, consideram ca puteti aplica o corectura a erorilor contabile, conform pct. 63 din OMFP 3055/2009, astfel:

a) erorile aferente exercitiului curent se corecteaza prin stornare pe seama rezultatului exercitiului financiar;
b) erorile semnificative aferente exercitiilor precedente pentru care s-au depus situatiile financiare anuale se corecteaza  pe seama contului de rezultat reportat, cont 117; erorile nesemnificative se corecteaza pe seama contului de profit sau pierdere.

Pentru ambele situatii, aveti obligatia recalcularii impozitului pe profit, conform norme metodologice pentru art. 19 din Codul fiscal . Evident, din punct de vedere contabil, ramane in continuare obligatia conducerii contabilitatii asocierii in participatiune.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP 3055/2009asociere in participatiuneinregistrari contabile


Data aparitiei: 24 Noiembrie 2011

Votati articolul "Asociere in participatiune. Inregistrari contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X