email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Senatul a aprobat modificarea legii insolventei

Legea insolventeiLegea nr. 85/2006procedura insolventeicreditoriadmitere creante



Proiectul de Lege privind modificarea art.3-pct.7 si pct.8, si a art.64 alin.(1) din Legea nr.85/2006 privind procedura insolventei a fost adoptat de Senat si este in prezent inregistrat la Camera pentru dezbatere.

In Expunerea de motive se arata ca aspectele deficitare ale cadrului normativ in domeniul insolventei, necesitatea armonizarii acestuia cu legislatia comunitara si protejarea drepturilor legitime ale creditorilor prin eliminarea posibilitatii incalcarii hotararilor judecatoresti care recunosc calitatea acestora de a participa la procedura insolventei.

Prin hotararea judecatoreasca de deschidere a procedurii insolventei, se recunoaste calitatea creditorului care a solicitat deschiderea procedurii, de a participa si de a-si recupera creanta in cadrul procedurii colective, astfel ca neinscrierea in tabelul creditorilor ar echivala cu incalcarea unei hotarari judecatoresti.

Mai mult decat atat, creditorul care a solicitat deschiderea procedurii insolventei, care a achitat anterior taxa judiciara de timbru si timbru judiciar, ar fi pus intr-o situatie defavorabila prin achitarea aceleiasi taxe de timbru judiciar si aceluiasi timbru judiciar inca odata la depunerea cererii de admitere la masa credala, pe cand creditorii care intra in procedura, dupa data deschiderii acesteia, ar achita taxa judiciara de timbru si timbrul judiciar o singura data.

In consecinta, se modifica art. 3 - pct. 7 si pct. 8 si art. 64 alin. (1) din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei astfel:


Art. 3:

7. prin creditor se intelege persoana fizica sau juridica ce detine un drept de creanta asupra averii debitorului si care a fost mentionat intr-o sentinta definitiva de deschidere a procedurii debitorului sau care a solicitat, in mod expres, instante sa ii fie inregistrata creanta in tabelul definitiv de creante sau in tabelul definitiv consolidat de creante si care poate face dovada creantei sale fata de patrimoniul debitorului, in conditiile prezentei legi. Au calitatea de creditor, fara a depune personal declaratiile de creanta, salariatii debitorului si creditorii mentionati in hotararea judecatoareasca de deschidere a procedurii insolventei debitorului;


8. creditorul indreptati sa participe la procedura insolventei este acel creditor care este mentionat in sentinta de deschidere a procedurii insolventei sau care a formular si caruia i-a fost admisa, total sau in parte, o cerere de inregistrare a creantei sale pe tabelele de creante contra debitorului intocmite in procedura si care are dreptul de a participa si de a vota in adunarea creditorilor, inclusiv asupra unui  plan de reorganizare judiciara admis de judecatorul-sindic, de a fi desemnat in calitate de membru al comitetului creditorilor, de a participa la distributiile de fonduri rezultate din reorganizarea judiciara a debitorului sau din lichidarea averii debitorului, de a fi informat ori notificat cu privire la desfasurarea procedurii si de a participa la orice alta procedura reglementata de prezenta lege. Au calitatea de creditor indreptatit sa participe la procedura insolventei, fara a depune personal declaratiile de creanta, salariatii debitorului si creditorii mentionati in hotararea judecatoareasca de deschidere a procedurii insolventei debitorului.

Art. 64.
(1) Cu exceptia salariatilor si a creditorului mentionat in hotararea de deschidere a procedurii insolventei, ale caror creante vor fi inregistrate de administratorul judiciar conform evidentelor contabile, toti ceilalti creditori, ale caror creante sunt anterioare datei de deschidere a procedurii, vor depune cererea de admitere a creantelor in termenul fixat in sentinta de deschidere a procedurii; cererile de creante vor fi inregistrate intr-un registru, care se va pastra la grefa tribunalului.



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea insolventeiLegea nr. 85/2006procedura insolventeicreditoriadmitere creante


Data aparitiei: 12 Decembrie 2011

Votati articolul "Senatul a aprobat modificarea legii insolventei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X