email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pentru aplicarea noilor norme de venit in 2012, e nevoie de adoptarea unor norme in trimestrul IV 2011

nomenclator activitati independentecodul fiscalnorma de venitimpozitare sistem real



In ceea ce priveste Ordinul MFP privind aprobarea Nomenclatorului activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, publicat in Monitorul Oficial nr. 0871 din 09 Decembrie 2011, Adrian Benta a explicat:

"Pentru aceeasi prestatie efectuata, la nivelul tarii vor fi norme diferite de venit. Normele de venit trebuie adoptate in trimestrul al IV-lea din anul in curs, pentru aplicarea acestora in anul urmator. Serviciile de prelucrari date, serviciile informatice nu se mai regasesc in acest nomenclator, acest fapt conducand la impozitarea lor in sistem real din 2012", Adrian Benta esenta Ordinul MFP privind aprobarea Nomenclatorului activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, publicat in Monitorul Oficial nr. 0871 din 09 Decembrie 2011.

Potrivit art. 49 din Codul fiscal, pentru desfasurarea unor meserii, sau pentru efectuarea unor prestari de servicii, de catre persoane fizice ce au calitatea de comerciant, impozitarea se stabileste prin adoptarea unor norme de venit.

Aceste persoane au dreptul sa opteze pentru impozitarea in sistem real (venituri - cheltuieli), fie pana in data de 31 Ianuarie a anului urmator, pentru persoanele deja autorizate, sau in 15 zile de la inceperea activitatii pentru persoanele ce incep activitatea in anul in curs. Prezentul act normativ stabileste activitatile pentru care se utilizeaza norma de venit.

Cum se stabileste norma de venit ?

Stabilirea efectiva a normei de venit si implicit a impozitului datorat, este in competenta exclusiva a Directiilor Generale Teritoriale ale Finantelor Publice, astfel pentru aceeasi prestatie efectuata, la nivelul tarii vor fi norme diferite de venit. Normele de venit trebuie adoptate in trimestrul al IV-lea din anul in curs, pentru aplicarea acestora in anul urmator.

Desigur, autoritatile trebuie sa respecte cateva reguli la stabilirea normei de venit, cum ar fi:
a) norma anuala de venit trebuie sa fie cel putin egala cu salariul minim garantat la plata, pentru un numar de 12 luni.
b) daca perioada de activitate efectiva a unui contribuabil este mai mica decat anul calendaristic (accidente, spitalizari, forta majora), norma de venit se reduce corespunzator, la cererea contribuabilului, justificata prin documente.

Ce aduce nou actul normativ?

Documentul enumera un numar de 129 de activitati ce se pot impozita prin norme de venit, insa o imbunatatire substantiala fata de prevederile anterioare consta in enumerarea codurilor CAEN aferente activitatii respective. De exemplu: La pozitia nr. 13 din nomenclator se regaseste activitatea: "Comercializarea cainilor si pisicilor de rasa, pasarilor ornamentale, broastelor testoase, a animalelor pentru blana si a altor animale de companie, inclusiv hrana specifica acestora".

Sursa: economie.hotnews.ro

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
nomenclator activitati independentecodul fiscalnorma de venitimpozitare sistem real


Data aparitiei: 13 Decembrie 2011

Votati articolul "Pentru aplicarea noilor norme de venit in 2012, e nevoie de adoptarea unor norme in trimestrul IV 2011":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X