email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Norme de comportament profesional specifice misiunilor privind expertizele contabile

expert contabilexpertiza contabilaraport de expertiza




Independenta expertului contabil

Expertizele contabile pot fi efectuate numai de catre expertii contabili inscrisi in Tabloul Corpului. Expertul contabil solicitat in efectuarea unei expertize contabile este obligat sa fie independent fata de partile interesate in expertiza, evitand orice situatie care ar presupune o lipsa de independenta sau o constrangere care ar putea sa-i impieteze integritatea si obiectivitatea.

Independenta expertului contabil trebuie sa fie absoluta in cazul expertilor contabili numiti din oficiu de catre organele in drept si relativa in cazul expertilor contabili recomandati de parti sau solicitati in efectuarea de expertize contabile extrajudiciare.

Expertul contabil, la primirea oricarei lucrari de expertiza, va face un examen de independenta si va completa o Declaratie de independenta" care va insoti lucrarea pentru auditul de calitate la Corp.

Competenta expertului contabil

Calitatea de expert contabil abilitat sa efectueze expertize contabile este reglementata. Competenta presupune detinerea de catre expertul contabil a cunostintelor necesare domeniului la care se refera expertiza contabila. El trebuie sa se supuna regulilor Corpului privind formarea continua, actualizarea si testarea permanenta a cunostintelor pe care le poseda.

Calitatea expertizelor contabile

Expertul contabil trebuie sa efectueze expertizele contabile pentru care a fost solicitat si pe care le-a acceptat cu constiinciozitate, devotament, corectitudine si impartialitate; pentru asigurarea in interes public ca aceste cerinte sunt indeplinite, expertizele contabile sunt supuse auditului de calitate potrivit reglementarilor Corpului. Expertizele contabile trebuie sa fie utile celor care le-au solicitat.
in expertizele contabile judiciare, expertul contabil este un tert in proces, care prin calitatea lui procesuala contribuie la stabilirea adevarului de catre organele de drept. Nedocumentarea si nefundamentarea stiintifica a rapoartelor de expertiza contabila judiciara, pot fi si sunt sanctionate de organele de drept care le-au dispus prin inlocuirea expertului contabil si dispunerea unei noi expertize contabile. Daca in aceeasi cauza s-a dispus o noua expertaza care ajunge la concluzii diferite fata de prima din cauza utilizarii unor alte criterii si metode de investigatie, organul in drept care le-a dispus are posibilitatea de a se opri la aceea pe care o considera mai fundamentata sub aspect stiintific.

Secretul profesional si confidentialitatea expertului contabil

Expertul contabil trebuie sa respecte secretul si caracterul confidential al informatiilor la care a avut acces si de care a luat cunostinta cu ocazia efectuarii expertizelor contabile, trebuind sa se abtina de la divulgarea lor catre terti, cu exceptia cazurilor in care a fost autorizat expres in acest scop sau daca are obligatia legala sau profesionala sa faca o astfel de divulgare.
Expertul contabil numit din oficiu sau la cererea unei parti intro cauza justitiara trebuie sa se abtina de la contactarea partilor implicate in actul justitiar, in afara procedurilor prevazute de lege. Astfel, in cazul proceselor civile, daca este nevoie de o lucrare la fata locului, aceasta nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor  cu confirmare de primire, aratandu- li-se zilele si orele cand incep si se continua lucrarile expertizei contabile. in procesele penale, expertul contabil poate lua legatura cu inculpatii numai cu incuviintarea si in conditiile stabilite de organul de urmarire penala sau de instanta de judecata.

Acceptarea expertizelor contabile

Solicitarile adresate expertilor contabili privind efectuarea de expertize contabile nu pot fi refuzate decat daca exista motive temeinice.
Totusi, expertul contabil, inainte de a accepta efectuarea unei expertize contabile, trebuie sa-si analizeze posibilitatea de a-si indeplini misiunea tinand seama in special de regulile de independenta si competenta.
Calitatea de expert contabil este incompatibila cu cea de martor in aceeasi cauza, cea de martor avand intaietate.
Expertul contabil se afla in incompatibilitate daca exista imprejurari din care rezulta ca este interesat sub orice forma el,  sotul (sotia), sau vreo ruda apropiata in solutionarea cauzei intr-un anumit mod care l-ar determina pe expertul contabil sa fie subiectiv.

Pot fi asimilate cu imprejurari din care rezulta ca este interesat sub orice forma" urmatoarele situatii in care s-ar gasi expertul contabil:

-    daca, in calitate de organ de control, colaborator sau consilier al uneia dintre partile in proces, s-a pronuntat asupra unor aspecte ori a luat parte la intocmirea actelor primare,a evidentelor tehnico-operative sau la elaborarea situatiilor financiare care fac obiectul dosarului supus judecatii;
-    daca, in calitate de expert contabil, si-a exprimat o prima opinie in aceeasi cauza supusa judecatii, deoarece primeaza prezumtia ca ar fi interesat in sustinerea primei solutii. in particular, expertul contabil care a efectuat o expertiza extrajudiciara la cererea unei parti in proces se afla in incompatibilitate cu calitatea de expert numit din oficiu. Daca indeplineste conditiile de independenta si de competenta, poate accepta calitatea de expert contabil recomandat de parte.

Responsabilitatea efectuarii expertizelor contabile

Expertizele contabile trebuie efectuate in mod responsabil. Responsabilitatea expertizelor contabile judiciare este intarita prin juramant, iar a celor extrajudiciare, prin contract.
Responsabilitatea efectuarii expertizei contabile judiciare este intarita de depunerea unui juramant adecvat confesiunii religioase a expertului(tilor) contabil(i), dupa cum urmeaza:

-    Expertul(tii) contabil(i) de confesiune religioasa crestina va (vor) depune, cu mana pe cruce sau pe Biblie, juramantul: Jur ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu. Asa sa-mi ajute Dumnezeu.
-    Expertul(tii) contabil(i) fara confesiune religioasa va (vor) depune juramantul: Jur pe onoare si pe constiinta ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu.
-    Expertul(tii) contabil(i) care din motive de constiinta sau confesiune religioasa nu depune (depun) juramant va (vor) rosti formula: Ma oblig sa spun adevarul si sa nu ascund nimic din ceea ce stiu.

Toate dispozitiile procedurale cu privire la citarea, aducerea cu mandat si sanctionarea martorilor care lipsesc de la judecata sunt aplicabile si expertului(tilor) contabil(i) numit(ti) pentru efectuarea expertizelor contabile judiciare. Daca expertul(tii) contabil(i) numit(ti) pentru efectuarea expertizelor contabile judiciare nu se infatiseaza la citarea organelor in drept care l-a (i-a) numit, acestea sunt abilitate sa dispuna inlocuirea lui (lor).

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
expert contabilexpertiza contabilaraport de expertiza


Data aparitiei: 20 Decembrie 2011

Votati articolul "Norme de comportament profesional specifice misiunilor privind expertizele contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X