email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consecintele dizolvarii si lichidarii societatii cooperative

Legea 1/2005Legea 31/1990societate cooperativa





Intrebare:

O societate a fost infiintata in baza Legii 1/2005 si are 8 membri fondatori. Ce se va intampla cu bunurile in cazul in care entitatea se desfiinteaza la cererea membrilor cooperatori? Societatea apartine de uniunea judeteana a cooperativelor de consum.

In cazul in care unii membri vor sa se retraga, se va proceda potrivit Legii 31/1990 si se va face mentiunea la Registrul comertului?

Raspuns:

Pentru a analiza consecintele dizolvarii si lichidarii societatii cooperative dar si retragerii unuia dintre memebrii cooperatori vor trebui avute in vedere prevederile cuprinse art. 82 – 88 din Legea 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei dar si si dispozitiile art. 253 - 255 si ale art. 257 - 260 din Legea 31/1990 care reglementeaza in special atributiile lichidatorilor.

Deosebit de importante sunt prevederile art. 6 lit. i) si j) din Legea 1/2005. Sunt definite doua notiuni importante pentru intelegerea drepturilor membrilor cooperatori. Astfel, este definita:
- partea divizibila - parte a patrimoniului societatii cooperative care cuprinde valoarea partilor sociale emise in schimbul aportului membrilor cooperatori la capitalul social, precum si dividendele cuvenite membrilor cooperatori;
- partea indivizibila - parte a patrimoniului societatii cooperative, acumulat de aceasta in decursul activitatii, mai putin partea divizibila, care nu poate face obiectul distribuirii sau dobandirii intre membrii cooperatori;
 
Asadar, in cazul dizolvarii societatii cooperative are loc initierea procedurii de lichidare care se realizeaza de catre lichidatori autorizati. In prima etapa lichidatorii sunt obligati ca, in termen de 30 de zile de la intrarea in functiune, impreuna cu administratorii, sa faca inventarul bunurilor mobile si imobile si sa incheie situatia financiara care sa evidentieze exact starea activului si pasivului societatii cooperative.

Cea de a doua etapa presupune stingerea datoriilor catre creditorii societatii cooperative.
A parta etapa consta in achitarea partii divizibile pentru membrii cooperatori.Ultima etapa urmata de radierea societatii din Registrul comertului este transmiterea activului ramas in urma achitarii sumelor datorate creditorilor societatii cooperative si a partii divizibile catre o alta societate cooperativa, conform prevederilor actului constitutiv.

Transmiterea are loc in baza hotararii adunarii generale, iar in lipsa acesteia activul ramas se atribuie de catre instanta competenta unei societati cooperative de aceeasi forma, din localitatea in care se afla sediul societatii sau din cea mai apropiata localitate, prin hotarare judecatoreasca irevocabila
 
In mod corespunzator in cazul incetarii calitatii de membru cooperator in cazurile prevazute de art. 26 si 27 din Legea 1/2005 vor fi aplicabile prevederile art. 30 din acelasi act normativ potrivit carora, acesta sau, dupa caz, succesorii sai au dreptul la plata contravalorii partilor sociale si a dividendelor cuvenite conform situatiei financiare anuale incheiate la sfarsitul exercitiului financiar al anului in care a intervenit cazul de incetare.

Desigur ca orice modificare a actului constitutiv care contine datele de identificare ale membrilor cooperatori face obiectul hotararii adunarii general. Pentru a fi opozabile tertilor, hotararile adunarii generale se depun in termen de 15 zile de la data adoptarii, la oficiul registrului comertului pentru a fi mentionate in registrul comertului si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a VII-a. In cazul in care aceste hotarari implica modificarea actului constitutiv, se poate publica numai actul aditional cuprinzand textul integral al clauzelor modificate. Hotararile adunarii generale nu pot fi executate inainte de a se indeplini aceste formalitati.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 1/2005Legea 31/1990societate cooperativa


Data aparitiei: 05 Ianuarie 2012

Votati articolul "Consecintele dizolvarii si lichidarii societatii cooperative":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X