email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sinteza modificarilor fiscale in vigoare din 2012

modificari codul fiscalprovizioanecontribuabili inactiviamortizare fiscala





In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 938/30.12.2011, a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 125/27.12.2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

Cele mai importante modificari sunt redate in cele ce urmeaza si prezinta esenta modificarilor care vizeaza veniturile neimpozabile, cheltuielile deductibile, amortizarea fiscala, provizioanele.

1. Dispozitii cu titlu general

In domeniul impozitului pe profit, noile prevederile care intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2012 vizeaza, in principal, acordarea unor facilitati fiscale mediului de afaceri.

Venituri neimpozabile

Incepand cu 1 ianuarie 2012, au fost:

- eliminate din categoria veniturilor neimpozabile la calculul impozitului pe profit, diferentele favorabile de valoare rezultate din evaluarea titlurilor de participare si a obligatiunilor emise pe termen lung, efectuata potrivit reglementarilor contabile;

- introduse in categoria veniturilor neimpozabile, veniturile reprezentand anularea rezervei inregistrate ca urmare a participarii in natura la capitalul altor persoane juridice.

Cheltuieli

In categoria cheltuielilor deductibile, au fost introduse si cele:

- inregistrate ca urmare a restituirii subventiilor primite de la Guvern, agentii guvernamentale si alte institutii nationale si internationale;

- cu beneficiile acordate salariatilor in instrumente de capitaluri cu decontare in numerar la momentul acordarii efective a beneficiilor, daca acestea sunt impozitate conform regulilor stabilite la Titlul III "Impozit pe venit".

In categoria cheltuielilor nedeductibile au fost introduse cheltuielile cu beneficiile acordate salariatilor in instrumente de capitaluri cu decontare in actiuni. Acestea reprezinta elemente similare cheltuielilor la momentul acordarii efective a beneficiilor daca acestea sunt impozitate conform Titlului III "Impozit pe venit".

Au fost excluse din categoria cheltuielilor nedeductibile, cheltuielile determinate de diferentele nefavorabile de valoare a titlurilor de participare la persoanele juridice la care se detin participatii, precum si de diferentele nefavorabile de valoare aferente obligatiunilor emise pe termen lung, cu exceptia celor determinate de vanzarea-cesionarea acestora.

Incepand cu 1 ianuarie 2012, se permite deducerea in proportie de 50% din cheltuielile privind combustibilul, in cazul vehiculelor rutiere destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii direct productive, la calculul impozitului pe profit, cheltuieli care in anul 2011 nu au fost deductibile.

Amortizarea fiscala

Cheltuielile reprezentand valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite, in situatia in care se inlocuiesc parti componente ale mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale cu valoare fiscala ramasa neamortizata, reprezinta cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil. in acest caz, valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale se recalculeaza in mod corespunzator, prin diminuarea acesteia cu valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite si majorarea cu valoarea fiscala aferenta partilor noi inlocuite, pe durata normala de utilizare ramasa.

Daca se inlocuiesc parti componente ale mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale dupa expirarea duratei normale de utilizare, pentru determinarea amortizarii fiscale se va stabili o noua durata normala de utilizare de catre o comisie tehnica sau un expert tehnic independent.

Alte precizari

S-a introdus obligatia persoanelor juridice care se dizolva cu lichidare, in cursul anului fiscal, de a depune situatiile financiare la organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si nu la registrul unde a fost inregistrata infiintarea acestora.

2. Prevederi pentru contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS)

S-au introdus reguli fiscale pentru contribuabilii din sistemul bancar care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS si o noua sectiune dedicata calculului impozitului pe profit de catre aceasta categorie de contribuabili.

Contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS, incepand cu 1 ianuarie 2012, sunt institutiile de credit, respectiv: bancile, persoane juridice romane; organizatiile cooperatiste de credit; bancile de economisire si creditare in domeniul locativ; bancile de credit ipotecar; sucursalele din Romania ale institutiilor de credit straine; sucursalele din strainatate ale institutiilor de credit, persoane juridice romane.

Venituri neimpozabile

Incepand cu 1 ianuarie 2012, in categoria veniturilor neimpozabile au fost introduse si cele:

- din impozitul pe profit amanat determinat si inregistrat de catre contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS;

- reprezentand modificarea valorii juste a investitiilor imobiliare, ca urmare a evaluarii ulterioare utilizand modelul bazat pe valoarea justa de catre contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS.

Aceste sume sunt impozabile concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor investitii imobiliare.

Cheltuieli

In categoria cheltuielilor nedeductibile, incepand cu 1 ianuarie 2012, intra si cele inregistrate de contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS, respectiv cheltuielile:

- cu impozitul pe profit amanat inregistrat;

- din reevaluarea imobilizarilor necorporale, in cazul in care, ca urmare a efectuarii unei reevaluari se inregistreaza o descrestere a valorii acestora;

- din reevaluarea mijloacelor fixe, in cazul in care, ca urmare a efectuarii unei reevaluari se inregistreaza o descrestere a valorii acestora;

- reprezentand modificarea valorii juste a investitiilor imobiliar, in cazul in care, ca urmare a evaluarii ulterioare utilizand modelul bazat pe valoarea justa se inregistreaza o descrestere a valorii acestora;

- cu deprecierea/amortizarea mijloacelor fixe, inregistrate la momentul transferului din categoria activelor imobilizate detinute in vederea vanzarii in categoria activelor imobilizate detinute pentru activitatea proprie.

Provizioane

Tot de la 1 ianuarie 2012, sunt deductibile urmatoarele categorii de provizioane:

- provizioanele specifice, constituite de institutiile financiare nebancare inscrise in Registrul general tinut de BNR, de institutiile de plata persoane juridice romane care acorda credite legate de serviciile de plata, de institutiile emitente de moneda electronica, persoane juridice romane, care acorda credite legate de serviciile de plata, precum si provizioanele specifice constituite de alte persoane juridice;

- ajustarile pentru depreciere aferente activelor pentru care, potrivit reglementarilor prudentiale ale BNR, se determina ajustari prudentiale de valoare sau, valori ale pierderilor asteptate, inregistrate de catre institutiile de credit persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit din state care nu sunt state membre ale UE sau din state care nu apartin Spatiul Economic Eeuropean (SEE), potrivit reglementarilor contabile conforme IFRS, si filtrele prudentiale potrivit reglementarilor emise de BNR. Sumele reprezentand reducerea sau anularea filtrelor prudentiale sunt elemente similare veniturilor;

- ajustarile pentru depreciere inregistrate de catre sucursalele din Romania ale institutiilor de credit din state membre ale UE si state apartinand SEE aferente creditelor si plasamentelor care intra in sfera de aplicare a reglementarilor prudentiale ale BNR referitoare la ajustarile prudentiale de valoare aplicabile institutiilor de credit persoane juridice romane si sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state care nu sunt state memebre ale UE sau din state care nu apartin SEE.

De asemenea, rezervele din reevaluarea imobilizarilor necorporale efectuata de catre contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor cu cedarea imobilizarilor necorporale, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor imobilizari necorporale.

Amortizarea fiscala

Pentru contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS, valoarea fiscala ramasa neamortizata pentru activele imobilizate detinute pentru activitatea proprie, transferate in categoria activelor imobilizate detinute pentru activitatea proprie, este valoarea fiscala dinaintea reclasificarii ca active imobilizate detinute in vederea vanzarii. Durata de amortizare este durata normala de utilizare ramasa determinata in baza duratei normale de utilizare initiale, din care se scade durata in care a fost clasificat in categoria activelor imobilizate detinute in vederea vanzarii. Amortizarea fiscala se calculeaza incepand cu luna urmatoare celei in care a fost reclasificat prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.

Plata impozitului pe profit

Contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS efectueaza plati anticipate trimestriale in suma de o patrime din impoziutl pe profit aferent anului precedent actualizat cu indicele preturilor de consum, estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate, fara a lua in calcul influenta ce provine din aplicarea regulilor fiscale specifice pentru determinarea profitului impozabil.

3. Prevederi specifice contribuabililor inactivi

Contribuabilii care au fost declarati inactivi conform dispozitiilor Codului de Procedura Fiscala si care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor si taxelor, dar nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor aferente achizitiilor efectuate in perioada respectiva.

Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabilii declarati inactivi dupa inscrierea acestora in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificari codul fiscalprovizioanecontribuabili inactiviamortizare fiscala


Data aparitiei: 06 Ianuarie 2012

Votati articolul "Sinteza modificarilor fiscale in vigoare din 2012":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X