email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decizia Curtii Constitutionale privind exceptia de neconstitutionalitate intr-un caz de insolventa

procedura insolventeiLegea 85/2006exceptia de neconstitutionalitate



Decizia nr. 1.453 a fost publicata in Monitorul Oficial Partea I., nr. 11 din 6 ianuarie 2012. Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 7 alin. (3) teza a doua din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, exceptie ridicata de o societate comerciala cu activitate in domeniul cailor ferate, si care formeaza obiectul Dosarului Curtii Constitutionale nr. 208D/2011.

Cauza fiind in stare de judecata, presedintele Curtii acorda cuvantul reprezentantului Ministerului Public, care solicita respingerea exceptiei de neconstitutionalitate ca devenita inadmisibila, pentru considerentele care au stat la baza Deciziei Curtii Constitutionale nr. 123 din 3 februarie 2009, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 151 din 11 martie 2009.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de societatea comerciala in cauza, obiectul fiind solutionarea recursului formulat impotriva sentintei prin care a fost decazuta din dreptul de a fi inscrisa in tabelul creditorilor.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorii sustine ca prin prevederile art. 7 alin. (3) teza a doua din Legea nr. 85/2006 se creeaza o situatie inechitabila pentru creditorii ce nu au putut fi identificati in cadrul procedurii insolventei datorita relei-credinte a debitorului care nu si-au indeplinit obligatia de a depune la dosar lista acestora. Creditorii sunt obligati, potrivit textului de lege criticat, sa cumpere zilnic BUletinul procedurilor de insolventa si sa aloce resurse pentru citirea acestuia, pentru ca, in ipoteza in care s-ar declansa procedura insolventei pentru unul dintre debitori, sa poata preveni o eventuala decadere din dreptul de a fi inscrisi in tabelul creditorilor.

Astfel, prin obligatia alocarii in mod constant a unor sume de bani ce ies din patrimoniul creditorilor, se realizeaza o restrangere nejustificata a dreptului acestora de proprietate privata, precum si o discriminare a acelora ce nu dispun de sumele respective.

Autorul exceptiei apreciaza ca se afla intr-o situatie similara celei care a determinat pronuntarea de catre Curtea Constitutionala a Deciziei nr. 1137 din 4 decembrie 2007 prin care Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 7 din Legea nr. 85/2006 sunt contrare art. 24 si 53 din Constitutie, in masura in care se interpreteaza ca prima comunicare a actelor de procedura catre persoanele impotriva carora se promoveaza o actiune in temeiul Legii nr. 85/2006, ulterior deschiderii procedurii insolventei, se realizeaza numai prin Buletinul provedurilor de insolventa, iar nu si potrivit Codului de procedura civila.

In urma considerentelor expuse in motivarea deciziei, Curtea Constitutionala respinge, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 7 alin. (3) teza a doua din Legea privind procedura insolventei, exceptie ridicata de Societatea Comerciala in cauza.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
procedura insolventeiLegea 85/2006exceptia de neconstitutionalitate


Data aparitiei: 09 Ianuarie 2012

Votati articolul "Decizia Curtii Constitutionale privind exceptia de neconstitutionalitate intr-un caz de insolventa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X