email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firma in pierdere. Inregistrare venituri in curs de executie

odul fiscalprestari serviciiTVAinregistrare venituri




Intrebare:

O societate a inregistrat pierderi trei luni de zile, insa veniturile se inregistreaza abia in 2012. Aceasta societate achizitioneaza bunuri si servicii pentru prestarea serviciilor contractate, iar cheltuielile sunt foarte mari. Prin ce procedura contabila poate fi agreata inregistrarea de venituri in curs de executie?

Ar facilita acest lucru rezultatul financiar la 31 decembrie 2011, luand in calcul stocul existent, si situatia cheltuielilor de pana acum aferente realizarii lucrarii contractate?

Raspuns:

Faptul generator al TVA in cazul prestarilor de servicii intervine "la data la care sint emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate sau, dupa caz, in functie de prevederile contractuale, la data acceptarii acestora de catre beneficiari."
Exigibilitatea TVA "intervine la data la care are loc faptul generator."
 
Emiterea facturii catre beneficiar pentru servicii trebuie facuta "cel tirziu pini in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa."
 
Din cele citate mai sus, rezulta ca serviciile respective trebuie facturate pina cel tirziu la data de 15 a lunii urmatoare celei in care beneficiarul a acceptat lucrarile, pe baza de proces-verbal, situatii de lucrari sau alte asemenea.
 
Facturarea in anul 2012 a unor servicii efectuate in anul 2011, pentru care exista dovada primirii de catre beneficiar  a acestora, fara respectarea prevederilor de mai sus, contravine legii (codului fiscal ) si, la un eventual control, organele abilitate pot reconstitui taxa de plata la momentul faptului generator.
 
In alta ordine de idei, pentru ultimele luni din anul 2011 intelegem ca doriti schimbarea politicii contabile, respectiv aplicarea unei asa numite "productii a serviciilor".
Conform art. 10 din Ordinul MFP 3055/2009 : "In aplicarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, entitatile trebuie sa dezvolte politici contabile proprii care se aproba de administratori, potrivit legii, in cazul entitatilor care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective."

La punctul 44 alin (2) din Reglementarile contabile conforme cu directiva a IV-a a CCE, aprobate prin OMFP 3055 / 2009, se precizeaza ca "Modificarea politicilor contabile se efectueaza numai pentru perioadele viitoare, incepind cu exercitiul financiar urmator celui in care s-a luat decizia modificarii politicii contabile. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai de la inceputul unui exercitiu financiar.

Nu sunt permise modificari ale politicilor contabile pe parcursul unui exercitiu financiar."
Insa la punctul 40 alin. (2), a doua liniuta din aceleasi reglementari se arata ca modificarea de politici contabile poate fi determinata de initiativa entitatii pentru "obtinerea unor informatii credibile si mai relevante."
Rezulta ca, in cazul in care doriti o modificare de abordare contabila in cursul anului, acest lucru trebuie stipulat atit in notele la bilant, cit si in politicile contabile ale societatii.

Acest lucru se realizeaza printr-o decizie a administratorlui in care se va prezenta o justificare a modificarii politicii contabile in cursului anului.
 
In ceea ce priveste noua abordare contabila in 2011, aceasta se realizeaza prin utilizarea asa numitei "productii a serviciilor", conform exemplificarii urmatoare:

- lunar, colectarea cheltuielilor directe si indirecte aferente serviciilor respective:
628 = 401  100 lei
641 = 421    50 lei
645 = 431    25 lei
612 = 401    40 lei
------------------------
Total cheltuieli = 215 lei
etc.
si, concomitent,
inregistrarea productiei de servicii:
332 = 712     215 lei
- inchiderea contului 712 la finalul fiecarei luni:
712 = 121  215 lei
- in anul urmator, facturarea serviciilor catre clienti:
4111 = 704   400 lei
si descarcarea "gestiunii"
712 = 332   215 lei
- inchiderea lui 704: 704 = 121  400 lei
- inchiderea lui 712 : 121 = 712 215 lei
 
Baza legala:
- art. 134 indice 1 alin. (7) Codul fiscal
- art. 134 indice 2 alin. (1) Codul fiscal
- art. 155 alin. (1) Codul fiscal
- functiunea conturilor 332 si 712 redata in Reglementarile contabile conforme cu directiva a IV-a a CCE, aprobate prin OMFP 3055 / 2009 - cu modificarile si completarile ulterioare.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
odul fiscalprestari serviciiTVAinregistrare venituri


Data aparitiei: 24 Ianuarie 2012

Votati articolul "Firma in pierdere. Inregistrare venituri in curs de executie":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X