email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cine are obligatia sa depuna situatii financiare. Rezumat Ordinul 52

depunere situatii financiareincheiere exercitiu financiarMFP





In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 46/19.01.2012 a fost publicat OMFP nr. 52/2012 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice (MFP), prin care au fost aduse o serie de precizari referitoare la intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale incheiate la 31 decembrie 2011 si a raportarilor anuale la 31 decembrie 2011.

In documentarul fiscal de mai jos, prezentam o sinteza a acestui act normativ.


Prevederi cu caracter general

Potrivit acestor reglementari entitatile al caror exercitiu financiar coincide cu anul calendaristic au obligatia sa intocmeasca si sa depuna la unitatile teritoriale ale MFP situatii financiare anuale incheiate la 31 decembrie. Acesti contribuabili intocmesc situatii financiare anuale la 31 decembrie conform Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP nr. 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Situatiile financiare anuale la 31 decembrie intocmite de aceste entitati se depun la unitatile teritoriale ale MFP si vor fi insotite de formularele "Date informative", cod 30, si "Situatia activelor imobilizate", cod 40.

Entitatile care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate intocmesc situatii financiare anuale simplificate la 31 decembrie potrivit OMFP nr. 2239/2011 pentru aprobarea Sistemului simplificat de contabilitate.

Persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale la 31 decembrie compuse din bilant si contul rezultatului exercitiului in conformitate cu reglementarile contabile pentru persoanele fara scop patrimonial, aprobate prin OMEF nr. 1969/2007.

Situatiile financiare anuale la 31 decembrie depuse la unitatile la unitatile teritoriale ale MFP vor fi insotite de formularele "Date informative", cod 30, si "Situatia activelor imobilizate", cod 40.

Entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la sfarsitul exercitiului financiar nu intocmesc situatii financiare anuale, acestea depun o declaratie in acest sens, pe propria raspundere, la unitatile teritoriale ale MFP, care va cuprinde toate datele de identificare a entitatii: denumirea completa, conform certificatului de inmatriculare; adresa si numarul de telefon; numarul de inregistrare la registrul comertului; codul fiscal/codul unic de inregistrare; capitalul social.

Institutiile de credit, institutiile financiare nebancare, inscrise in Registrul general, institutiile de plata si institutiile emitente de moneda electronica, ce acorda credite legate de serviciile de plata si a caror activitate este limitata la prestarea de servicii de plata, respectiv emitere de moneda electronica si prestare de servicii cu plata, Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private intocmesc situatii financiare anuale la 31 decembrie in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile acestora, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata.

Situatiile financiare anuale vor fi insotite de formularele "Date informative", cod 30, si "Situatia activelor imobilizate", cod 40, in formatul stabilit de aceste institutii cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii.

Entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de BNR au in vedere, la intocmirea situatiilor financiare anuale, pe langa reglementarile aplicabile acestora si prevederile Reglementarilor contabile conforme cu directivele aplicabile institutiilor de credit, institutiilor financiare nebancare si Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, aprobate prin Ordinul BNR nr. 13/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.

Important! Pe perioada lichidarii, persoanele juridice aflate in lichidare depun, in termen de 90 de zile de la incheierea fiecarui an calendaristic, la unitatile teritoriale ale MFP, o raportare anuala.

Cerinte privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale incheiate la 31 decembrie

1. Pentru entitatile al caror exercitiu financiar coincide cu anul calendaristic

Entitatile care la data bilantului depasesc limitele a doua dintre cele trei criterii de marime, si anume: total active - 3.650.000 euro, cifra de afaceri neta - 7.300.000 euro si numar mediu salariati - 50, intocmesc situatii financiare anuale cu 5 componente, care cuprind: bilant, cod 10, cont de profit si pierdere, cod 20, situatia modificarilor capitalului propriu, situatia fluxurilor de numerar, note explicative la situatiile financiare anuale. Acestea vor fi insotite de formularele "Date informative", cod 30, si "Situatia activelor imobilizate", cod 40.

Societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise pe o piata reglementata intocmesc situatii financiare anuale cuprinzand 5 componente indiferent de totalul activelor, cifra de afaceri neta sau de numarul mediu de salariati

Entitatile care la data bilantului nu depasesc limitele a doua dintre criteriile de marime mentionate intocmesc situatii financiare anuale prescurtate care cuprind: bilant prescurtat, cod 10, cont de profit si pierdere, cod 20, note explicative la situatiile financiare anuale prescurtate. Optional, aceste entitati pot intocmi situatia modificarilor capitalului propriu si/sau situatia fluxurilor de numerar. Acestea vor fi insotite de formularele "Date informative", cod 30 si "Situatia activelor imobilizate", cod 40.

Entitatile nou-infiintate pot intocmi pentru primul exercitiu financiar de raportare situatii financiare anuale prescurtate sau situatii financiare anuale cu 5 componente urmand ca pentru al doilea exercitiu financiar de raportare sa analizeze indicatorii determinati din situatiile financiare ale exercitiului financiar precedent si indicatoriideterminati pe baza datelor din contabilitate si a balantei de verificare incheiate la sfarsitul exercitiului financiar curent si sa intocmeasca situatii financiare anuale in functie de criteriile de marime inregistrate.

Atentie! Cursul de schimb utilizat pentru incadrarea in criteriile de marime prevazute de OMFP nr. 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, este cursul de schimb valutar comunicat de BNR, valabil la data incheierii exercitiului financiar.

Situatiile financiare anuale incheiate la 31 decembrie se intocmesc in lei si se semneaza atat de persoanele abilitate, potrivit legii, cat si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii

Situatiile financiare anuale, raportul consiliului de administratie/directoratului, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, dupa caz, se depun la unitatile teritoriale ale MFP in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.

Situatiile financiare anuale si documentele cerute de lege se pot depune la registratura unitatilor teritoriale ale MFP sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, potrivit prevederilor HG nr. 627/1995 privind imbunatatirea disciplinei depunerii bilanturilor contabile si a altor documente cu caracter financiar-contabil si fiscal, de catre agentii economici si alti contribuabili. De asemenea, la depunerea situatiilor financiare se vor avea in vedere si prevederile HGR nr. 1.085/2003 referitoare la implementarea Sistemului Electronic National.

2. Pentru entitatile care au optat pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate

Entitatile care in exercitiul financiar precedent au indeplinit concomitent urmatoarele doua criterii de marime: cifra de afaceri sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 auro inclusiv si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro inclusiv, si au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate intocmesc situatii financiare anuale simplificate care cuprind bilant simplificat, cod 10, si cont de profit si pierdere simplificat, cod 20. Acestea vor insotite de formularele "Date informative", cod 30, si "Situatia activelor imobilizate", cod 40.

Incadrarea in criteriile de marime se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale, respectiv a balantei de verificare, incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de BNR, valabil la data incheierii aceluiasi exercitiu financiar.

Aceste entitati utilizeaza pentru evidentierea operatiunilor economico-financiare planul de conturi simplificat si tratamentele contabile prevazute de reglementarile contabile simplificate.

De asemenea, entitatile care au utilizat unele tratamente contabile cuprinse in Reglemntarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP nr. 3055/2009 si/sau o parte ori toate conturile din planul de conturi general, intocmesc situatii financiare anuale simplificate, care se compun din bilant si cont de profit si pierdere simplificate.

Situatiile financiare anuale simplificate trebuie insotite de o declaratie scrisa de asumare a raspunderii pentru intocmirea acestora in conformitate cu sistemul implificat de contabilitate.

Situatiile financiare anuale simplificate incheiate la 31 decembrie se intocmesc in lei si se semneaza de catre persoanele care organizeaza si conduc contabilitatea entitatilor, precum si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatilor respective.

Situatiile financiare anuale simplificate, raportul consiliului de administratie/directoratului, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, dupa caz, se depun la unitatile teritoriale ale MFP in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.

Situatiile financiare anuale si documentele cerute de lege se pot depune la registratura unitatilor teritoriale ale MFP sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 627/1995 privind imbunatatirea disciplinei depunerii bilanturilor contabile si a altor documente cu caracter financiar-contabil si fiscal, de catre agentii economici si alti contribuabili. De asemenea, la depunerea situatiilor financiare se vor avea in vedere si prevederile HGR nr. 1.085/2003 referitoare la implementarea Sistemului Electronic National.

Termenul de depunere a situatiilor financiare anuale

Termenele pentru depunerea situatiilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale MFP sunt urmatoarele:

- pentru societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar;

- pentru celelalte persoane prevazute la art. 1 din Legea nr. 82/1991, republicata, 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar.

Subunitatile din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul in strainatate depun situatii financiare anuale incheiate la 31 decembrie la unitatile teritoriale ale MFP, in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar.

Entitatile care nu au desfasurat activitate de la constituire pana la 31 decembrie, nu intocmesc situatii financiare anuale si situatii financiare anuale simplificate si vor depune, la unitatile teritoriale ale MFP, o declaratie pe propria raspundere a persoanei care are obligatia gestionarii entitatii, in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar.

Situatiile financiare anuale vor fi insotite de raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, dupa caz, si de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile. De asemenea, situatiile financiare anuale vor fi insotite de o declaratie scrisa a administratorului, a ordonatorului de credite sau a altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective prin care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si confirma ca:

a) politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale sunt in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile;

b) situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata;

c) persoana juridica isi desfasoara activitatea in conditii de continuitate.

Situatiile financiare anuale simplificate vor fi insotite de raportul administratorilor.

Situatiile financiare anuale intocmite de entitatile al caror exercitiu financiar coincide cu anul calendaristic si al situatiilor financiare anuale simplificate intocmite de entitatile care au optat pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate se intocmesc cu ajutorul programului de asistenta elaborat de MFP care contine formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta,

Programul de asistenta este pus la dispozitia entitatilor gratuit de MFP si poate fi procurat direct de la unitatile fiscale teritoriale sau poate fi descarcat de pe website-urile:

- ANAF, de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili/Programe utile/Situatii financiare, din prima pagina, meniul superior;

Important! Formatul electronic al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale simplificate, generat prin programele de asistenta, consta intr-un fisier .pdf avand atasat un fisier .xml si un fisier cu extensia .zip. Fisierul cu extensia .zip va contine documentele cerute de lege scanate alb-negru, lizibil si cu o rezolutie care sa permita incadrarea in limita a 10MB a fisierului PDF la care este atasat fisierul .zip.


Sursa: Finante Valcea


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
depunere situatii financiareincheiere exercitiu financiarMFP


Data aparitiei: 25 Ianuarie 2012

Votati articolul "Cine are obligatia sa depuna situatii financiare. Rezumat Ordinul 52":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X