email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bunuri acordate ca mostre. Regim fiscal. Inregistrari contabile

mostreTVAinregistrari contabile






Intrebare:

O societate cumpara marfa din Italia si distribuie gratuit mostre pentru a prezenta clientilor produsele sale. O alta societate din Romania cumpara aceste mostre de la firma din Italia si le ofera gratuit. Cum se va inregistra vanzarea? Care este tratamentul fiscal?

Raspuns:

Incadrarea din punct de vedere contabil si fiscal a acestor cheltuieli se efectueaza in functie de actiunile in cadrul carora sunt efectuate. Astfel, cheltuielile inregistrate cu bunurile acordate ca mostre constituie cheltuieli de reclama si publicitate daca sunt efectuate in cadrul unui program de publicitate, campanie de publicitate prin care se urmaresc  anumite obiective (acela de a informa clientii sau potentialii clienti cu privire la produsele sau serviciile comercializate, de a convinge sau de a reaminti).

In contabilitate cheltuielile de reclama si publicitate se inregistreaza cu ajutorul contului 623 – "Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate".

Din punct de vedere fiscal, cheltuielile de reclama si publicitate sunt deductibile in conditiile stabilite la art. 21 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, potrivit caruia:

"(2) Sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri si: d) cheltuielile de reclama si publicitate efectuate in scopul popularizarii firmei, produselor sau serviciilor, in baza unui contract scris, precum si costurile asociate producerii materialelor necesare pentru difuzarea mesajelor publicitare. Se includ in categoria cheltuielilor de reclama si publicitate si bunurile care se acorda in cadrul unor campanii publicitare ca mostre, pentru incercarea produselor si demonstratii la punctele de vanzare, precum si alte bunuri si servicii acordate cu scopul stimularii vanzarilor;

Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 128 alin. (8) lit. e) din Codul fiscal , nu constituie livrare de bunuri acordarea in mod gratuit de bunuri in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor sau, mai general, in scopuri legate de desfasurarea activitatii economice, in conditiile stabilite prin norme.

Punctul 6 alin. (14) din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca, in sensul art. 128 alin. (8) lit. e) din Codul fiscal:

   a) se cuprind in categoria bunurilor acordate in mod gratuit in scopul stimularii vanzarilor bunurile care sunt produse de persoana impozabila in vederea vanzarii sau sunt comercializate in mod obisnuit de catre persoana impozabila, acordate in mod gratuit clientului, numai in masura in care sunt bunuri de acelasi fel ca si cele care sunt sau au fost livrate clientului. Atunci cand bunurile acordate gratuit in vederea stimularii vanzarilor nu sunt produse de persoana impozabila si/sau nu sunt bunuri comercializate in mod obisnuit de persoana impozabila si/sau nu sunt de acelasi fel ca si cele care sunt sau au fost livrate clientului, acordarea gratuita a acestora nu va fi considerata livrare de bunuri daca:
   1. se poate face dovada obiectiva a faptului ca acestea pot fi utilizate de catre client in legatura cu bunurile/serviciile pe care le-a achizitionat de la respectiva persoana impozabila; sau
   2. bunurile/serviciile sunt furnizate catre consumatorul final si valoarea bunurilor acordate gratuit este mai mica decat valoarea bunurilor/serviciilor furnizate clientului;
   b) bunurile acordate in scop de reclama cuprind, fara a se limita la acestea, bunurile oferite in mod gratuit ca mostre in cadrul campaniilor promotionale, pentru incercarea produselor, pentru demonstratii la punctele de vanzare;
c) bunurile acordate in mod gratuit pentru scopuri legate de desfasurarea activitatii economice a persoanei impozabile cuprind bunurile oferite cu titlu gratuit, altele decat cele prevazute la lit. a) sau b), pentru care persoana impozabila poate face dovada ca sunt strans legate de desfasurarea activitatii sale economice. In aceasta categorie se cuprind, fara a se limita la acestea, bunurile pe care persoana impozabila le acorda gratuit angajatilor sai si care sunt legate de desfasurarea in conditii optime a activitatii economice, cum sunt, de exemplu: masa calda pentru mineri, echipamentul de protectie si uniformele de lucru, pentru contravaloarea care nu este suportata de angajati, materiale igienico-sanitare in vederea prevenirii imbolnavirilor.

Nu se incadreaza in aceasta categorie orice gratuitati acordate propriilor angajati sau altor persoane, daca nu exista nicio legatura cu desfasurarea in conditii optime a activitatii economice, cum sunt: cotele gratuite de energie electrica acordate persoanelor pensionate din sectorul energiei electrice, abonamentele de transport acordate gratuit pentru diverse categorii de persoane si altele de aceeasi natura.

Asadar, in aceste conditii, acordarea in mod gratuit de bunuri ca mostre nu este considerata livrare de bunuri si nu este operatiune impozabila din punct de vedere a TVA iar societatea nu are obligatia de a colecta TVA si de a emite o auto-factura pentru bunurile acordate. Autofactura pentru livrari de bunuri catre sine trebuie emisa numai daca operatiunile in cauza sunt taxabile si numai in scopul TVA (pct. 70 alin. (1) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal ).

Daca bunurile sunt constatate lipsa din gestiune sau sunt acordate in mod gratuit in alte conditii decat cele prevazute de normele metodologice date in aplicarea art. 128 alin. (8) lit. e) din Codul fiscal , operatiunea este asimilata unei livrari de bunuri efectuata cu plata pentru care  societatea este obligata la plata TVA. Pentru aceasta livrare de bunuri catre sine societatea va emite o autofactura in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (2) din Codul fiscal si pct. 70 din normele metodologice date in aplicarea acestuia. Auto-factura trebuie emisa numai in scopul TVA.

TVA astfel colectata se inregistreaza in contabilitate prin formula:

                             635                  =        4427
       "Cheltuieli cu alte impozite,        "TVA colectata"
      taxe si varsaminte asimilate"


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mostreTVAinregistrari contabile


Data aparitiei: 27 Ianuarie 2012

Votati articolul "Bunuri acordate ca mostre. Regim fiscal. Inregistrari contabile":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X