email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Optiunea de impozitare pe veniturile microintreprinderilor. Afla termenul

microintreprinderiplata impozit pe venituritermen 31 ianuarie





Autoritatile fiscale informeaza, in aceasta perioada, ca persoanele juridice romane care la 31 decembrie 2011 indeplineau conditia de a fi microintreprinderi, pot opta pana la 31 ianuarie 2012 pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul 2012, daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor legale in vigoare.

In plus, se atrage atentia asupra faptului ca imprejurarea de a "nu mai fi fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor" se refera la statutul reglementat de Titlul IV indice 1 din Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aplicabil incepand cu 1 ianuarie 2011, fara a lua in considerare statutul de microintreprindere detinut potrivit legislatiei in vigoare pana la 31 decembrie 2009.

Optiunea este definitiva pentru anul fiscal respectiv.

Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale teritoriale optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor prin depunerea formularului 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/de mentiuni pentru persoane juridice, asociatii familiale si asociatii fara personalitate juridica".

Microintreprinderile nu vor mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 112 indice 1 din Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv:

- realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
- au de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
- au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro;
- capitalul social al acestora este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.

In cazul in care, in cursul anului fiscal, una dintre conditiile referitoare la numarul de salariati sau detinerea capitalului social de alte persoane decat statul si autoritatile locale nu mai este indeplinita, microintreprinderea are obligatia de a pastra pentru anul fiscal respectiv sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, fara posibilitatea de a beneficia pentru perioada urmatoare de acest sistem de impozitare, chiar daca ulterior indeplineste conditiile de microintreprindere.

In situatia in care, in cursul anului fiscal, conditia referitoare la realizarea de venituri sub echivalentul in lei al plafonului 100.000 euro nu mai este indeplinita, microintreprinderea datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita.

Microintreprinderile care in cursul unui trimestru al anului fiscal incep sa realizeze venituri din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului, datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv.

Entitatile care au fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor in anul 2011 pot schimba sistemul de impunere devenind platitoare de impozit pe profit incepand cu anul fiscal urmator. Optiunea se exercita pana la 31 ianuarie 2012.

*
Baza legala: Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927/23.12.2003; Hotararea Guvernului Romaniei, nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 112/06.02.2004.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
microintreprinderiplata impozit pe venituritermen 31 ianuarie


Data aparitiei: 30 Ianuarie 2012

Votati articolul "Optiunea de impozitare pe veniturile microintreprinderilor. Afla termenul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X