email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5.1. Noutati privind deductibilitatea provizioanelor

ATENTIE!

Creantele asupra clientilor reprezentand sumele datorate de clientii interni si externi pentru produse, semifabricate, materiale, marfuri etc. vandute, lucrari executate si servicii prestate, pe baza de facturi, inregistrate inainte de 1 ianuarie 2004 si neincasate sunt recunoscute ca fiind deductibile incepand cu data de 1 ianuarie 2005 in limitele prevazute la art. 22 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal. Aceste provizioane se constituie pentru creantele detinute de o persoana juridica asupra careia este declarata deschiderea procedurii de faliment, pe baza hotararii judecatoresti care atesta aceasta situatie.

Diminuarea sau anularea provizioanelor se efectueaza prin trecerea acestora pe venituri in cazul incasarii creantei, proportional cu valoarea incasata sau inregistrarea acesteia pe cheltuieli.

In cazul creantelor in valuta, provizionul este deductibil la nivelul valorii influentate cu diferentele de curs favorabile sau nefavorabile ce apar cu ocazia evaluarii acestora. Valoarea provizioanelor pentru creantele asupra clientilor este luata in considerare la determinarea profitului impozabil in trimestrul in care sunt indeplinite conditiile:

a) nu sunt garantate de alta persoana;
b) sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;

c) au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului;

d) creanta este detinuta asupra unei persoane juridice pentru care a fost deschisa procedura falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;

e) nu au mai fost constituite provizioane deductibile fiscal pentru creanta respectiva.

Provizioanele constituite inainte de 1 ianuarie 2004 sunt deductibile la calculul profitului impozabil in aceleasi procente ca si cele inregistrate dupa aceasta data, in conditiile expres prevazute de Codul fiscal.

IMPORTANT:

Procentele prevazutela art.22 alin. (1) lit. c) din Codul Fiscal, aplicate asupra creantelor inregistrate incepand cu anii fiscali 2004, 2005 si respectiv 2006 nu se recalculeaza. Aceasta presupune ca pentru o creanta neincasata pentru care s-a creat provizion deductibil in procentul de 20% pentru anul 2004 si care nu a fost incasata nici in anul 2005, provizionul inregistrat nu se va mari pana la valoarea de 25%. Cheltuielile reprezentand pierderile din creantele incerte sau in litigiu neincasate inregistrate cu ocazia scoaterii din evidenta a acestora sunt deductibile pentru partea acoperita de provizionul constituit.

Exemplu:

Consideram urmatoarea situatie: S.C. „Alpin“ S.R.L. factureaza unui client marfuri in valoare de 14.000.000 lei. T.V.A. calculata este de 2.280.000 lei. Termenul de incasare prevazut in contract este 12 februarie 2005.

Se inregistreaza vanzarea marfii

4111 „Clienti” =% 16.660.000 lei

707 „Venituri din vanzarea marfurilor 14.000.000 lei

4427 „T.V.A. colectat” 2.660.000 lei

La inceputul lunii noiembrie (8 noiembrie), cand se implinesc cele 270 de zile de la data prevazuta in contract pentru incasarea creantei, se inregistreaza provizionul pentru clientii incerti, pe baza hotararii judecatoresti de deschidere a falimentului.

4118 „Clienti incerti sau in litigiu“ = 4111 „Clienti” 16.660.000 lei

6814 „Cheltuieli de exploatare = 491 „Provizioane pentru16.660.000 lei

pentru deprecierea privind provizioanele deprecierea creantelor

activelor circulante“ – clienti”

Din punct de vedere fiscal, din suma de 16.660.000 lei sunt deductibile numai 4.165.000 lei, care reprezinta 25% din valoarea provizionului constituit.

Daca pana la finele anului nu se incaseaza creanta, in anul 2006 valoarea deductibila a provizionului nu se mareste cu inca 5% pana la 30%, cat recunoaste legea fiscala pentru acest an.

In momentul in care falimentul a fost declarat, se inregistreaza provizionul la venituri:

491 „Provizioane pentru = 7814 „Venituri din provizioane 16.660.000 lei

deprecierea creantelor – clienti” pentru deprecierea activelor”

Venitul de 16.660.000 lei este neimpozabil.

Se scade din evidenta clientul incert.

654 „Pierderi din =4118 „Clienti incerti16.660.000 lei

creante si debitori diversi” sau in litigiu”

Cheltuielile privind pierderile rezultate din scoaterea din evidenta a clientilor neincasati sunt nedeductibile in suma de 12.495.000 lei (16.660.000 – 4.165.000).

ATENTIE!

Este obligatorie comunicarea in scris clientilor pentru a li se aduce la cunostinta ca au fost scosi din evidenta, pentru ca acestia sa-si recalculeze profitul impozabil.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2005 sunt deductibile cheltuielile cu pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate.

Sunt considerate deductibile aceste cheltuielile numai in urmatoarele cazuri:

  • procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti; Prin inchiderea procedurii de faliment, debitorul este descarcat de obligatiile pe care le avea inainte de deschiderea ei, insa sub rezerva de a nu fi gasit vinovat de bancruta frauduloasa sau de plati ori transferuri frauduloase. In orice stadiu al procedurii, judecatorul-sindic poate da o incheiere de inchidere a procedurii, daca constata ca bunurile existente nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile administrative si nici un creditor nu se ofera sa avanseze sumele corespunzatoare;
  • debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
  • debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
  • debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul.

In cazul in care societatea inregistreaza pierdere contabila, aceasta se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, capital social si din alte resurse financiare proprii, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau pierdere asociatilor. Cand aceste resurse nu pot acoperi pierderea contabila se procedeaza la reducerea capitalului social, potrivit dispozitiilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile ulterioare.

Dificultatile financiare majore care afecteaza intreg patrimoniul debitorului sunt cele determinate de calamitati naturale, epidemii, accidente industriale, sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe si in caz de razboaie etc.

ATENTIE!

In cazul in care creantele incerte sau in litigiu, neincasate, sunt scoase din evidenta, partea neacoperita de provizion este cheltuiala nedeductibila la calculul profitului impozabil.

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 04 Aprilie 2006

Votati articolul "5.1. Noutati privind deductibilitatea provizioanelor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X