email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5.2. Alte modificari ale codului fiscal aplicabile incepand cu anul 2005

1. Redefinirea bazei la care se aplica cota de cheltuieli sociale de 2%, respectiv asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului calculate potrivit Codului muncii.

Aceasta deoarece este diferenta intre fondul de salarii realizat si cheltuielile cu salariile efectiv inregistrate in costul produselor si sau al serviciilor prestate.

2. Eliminarea limitarii cheltuielilor cu transportul „la si de la locul de munca” in cota de 2% prin considerarea acestora ca fiind cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

3. S-au preluat din legea speciala prevederile referitoare la deductibilitatea cheltuielilor suportate de o societate, in numele unui angajat, la pensiile ocupationale.

Pensia ocupationala reprezinta suma platita periodic, pe viata, unui angajat, in mod suplimentar si distinct de cea furnizata de sistemul public.

Schema facultativa de pensii ocupationale reprezinta un sistem de termene, conditii si reguli pe baza caruia administratorul colecteaza si investeste resursele financiare ale fondului de pensii ocupationale si plateste aceste pensii. Contributiile la o schema facultativa de pensii ocupationale reprezinta sume platite de angajatorii si angajatii care participa la schema respectiva.

Potrivit dispozitiilor Legii nr. 249/2004 privind pensiile ocupationale, nu pot contribui la schemele facultative angajatorii, agenti economici, care inregistreaza obligatii neachitate la scadena, la bugetul statului, bugete locale, bugetul asigurarilor pentru somaj, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si fondurile sistemului de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, la furnizorii de energie si combustibil de orice fel, precum si institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare.

ATENTIE!

Cheltuielile efectuate de angajator in numele unui angajat, la schemele facultative de pensii ocupationale, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a  200 de euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant, sunt deductibile la calculul profitului impozabil incepand cu data de 1 ianuarie 2005.

4. S-au preluat din legea speciala prevederile referitoare la deductibilitatea cheltuielilor suportate de o societate, in numele unui angajat, la asigurarile private de sanatate.

Asigurarile private de sanatate pentru plata serviciilor medicale, constituie un sistem facultativ, suplimentar, celui de asigurari de sanatate obligatorii. Asigurarile private de sanatate pot fi:

- de tip complementar, cand asigurarile private acopera, total sau partial, plata serviciilor care sunt excluse de catre asigurarile sociale de sanatate din pachetul de baza;

- de tip suplimentar, cand asigurarile private acopera, total sau partial, plata servicii-

lor care exced pachetul de servicii de baza din sistemul asigurarilor sociale de sanatate, privind furnizarea unor servicii medicale cu un grad de confort mai ridicat, acces rapid la servicii, tratamente in strainatate, precum si alte servicii;

- de tip substitutiv, cand asigurarile private acopera, total sau partial, plata tuturor serviciilor medicale, inclusiv pe cele acoperite prin asigurarile sociale de sanatate.

ATENTIE!

Beneficiaza de acest sisitem facultativ de asigurari de sanatate persoanele fizice, romane si straine, dupa ce acestia isi indeplinesc cerintele obligatorii ale asigurarilor sociale de sanatate. Cheltuielile cu primele de asigurare private de sanatate, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 de euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant, sunt deductibile la calculul profitului impozabil incepand cu data de 1 ianuarie 2005.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 04 Aprilie 2006

Votati articolul "5.2. Alte modificari ale codului fiscal aplicabile incepand cu anul 2005":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X