email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Creanta neconfirmata

creanta neconfirmatacreantefacturiinregistrare pierderi




Intrebare:

O societate comerciala efectueaza servicii pentru Casa Judeteana de Sanatate. Lunar, se emit facturi pentru serviciile efectuate, iar unele dintre aceste facturi nu au fost decontate deoarece valoarea acestora a depasit plafonul contractat (factura a fost inregistrata in evidenta casei numai pentru valoarea contractata, nu la intreaga valoare). Diferenta provine din anul 2008. Serviciile au fost prestate efectiv, iar impozitul platit. Cum se va scoate din evidenta contabila creanta neconfirmata de Casa?

Raspuns:

a) inregistrarea in cheltuieli a creantei respective

In situatia in care nu s-a constituit provizion pentru creanta respectiva pierderile inregistrate la scoterea din evidenta a creantelor incerte constituie cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit, potrivit prevederilor art 21 alin (4) lit. o) din Codul fiscal, astfel:
"o) pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 22, precum si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, in alte situatii decat cele prevazute la art. 21 alin. (2) lit. n). In aceasta situatie, contribuabilii care scot din evidenta clientii neincasati sunt obligati sa comunice in scris acestora scoaterea din evidenta a creantelor respective, in vederea recalcularii profitului impozabil la persoana debitoare, dupa caz".
 
b) ar mai exista si modalitate de ajustare a TVA pe care nu o recomand din prudenta deoarece pot exista interpretari din partea organelor fiscale in situatia unui eventual control, avand in vedere vechimea facturiior respective precum si faptul ca trebuie sa existe situatii de lucrari refuzate la plata de catre beneficiar datate, refuzul scris in acest sens precum si alte documente din care sa rezulte acest refuz partial avand drept motiv nerespectarea clauzelor contractuale cu privire la pretul stabilit. Va redam continutul art. 138 din Codul fiscal:

Potrivit art. 138 lit b) din Codul fiscal baza de impozitare se reduce in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul anularii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj;

Potrivit pct. 20 alin (1) din Normele de aplicare a Codului fiscal dat in aplicarea acestui articol in situatiile prevazute la art. 138 din Codul fiscal , furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii isi ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii/prestarii sau dupa facturarea livrarii/prestarii, chiar daca livrarea/prestarea nu a fost efectuata, dar evenimentele prevazute la art. 138 din Codul fiscal intervin ulterior facturarii si inregistrarii taxei in evidentele persoanei impozabile. In acest scop furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
creanta neconfirmatacreantefacturiinregistrare pierderi


Data aparitiei: 13 Februarie 2012

Votati articolul "Creanta neconfirmata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X