email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Documentar fiscal Declaratia 394

declaratia 394anafdepunere declaratiidecont TVA



Contribuabilii persoane impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA) in Romania conform art. 153 din Codul Fiscal: pana miercuri, 25 ianuarie 2012 inclusiv, au obligatia sa completeze si sa depuna la organele fiscale competente formularul 394 "Declaratie informativa privind livrarile, prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national" pentru operatiunile efectuate in semestrul II al anului 2011 care fac obiectul declararii.


Completare si depunere

Declaratia 394 trebuie sa cuprinda:

- toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii realizate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul fiscal, pe teritoriul Romaniei, in semestrul II 2011, catre persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, taxabile cu cota de 24% sau 9%,

- achizitiile de bunuri si servicii realizate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul Fiscal, pe teritoriul Romaniei, in semestrul II 2011 de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania taxabile cu cota de 24% sau 9%.

Important! Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila pentru care este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri.

Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost emise si care au fost primite in semestrul II 2011.

Declaratia nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare sau in cazul operatiunilor pentru care se aplica taxarea inversa.


Termen de depunere

Declaratia se depune la organul fiscal competent pana la 25 ianuarie 2012 inclusiv si numai daca in semestrul II 2011 au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.

In cazul in care, dupa depunerea declaratiei persoana impozabila constata existenta unor omisiuni in datele declarate sau in cazul in care una sau mai multe facturi sunt emise in cursul unui semestru, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.

Completarea si depunerea declaratiei
Declaratia 394 se depune in format electronic, pe suport electronic, insotita de formatul hartie, semnat si stampilat conform legii. In formatul hartie se depune doar prima pagina a declaratiei.

Formatul electronic al declaratiei se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice care este pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe websiteurile:
- ANAF, de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili/Programe utile/Declaratii fiscale;

Sanctiuni
Nerespectarea obligatiei de depunere a declaratiei, se sanctioneaza conform prevederilor Codului de Procedura Fiscala cu amenda de la 2.000 la 3.500 lei pentru persoane fizice si de la 12.000 la 14.000 lei pentru persoane juridice.

Atentie! Conform ordinului presedintelui ANAF nr. 3596/2011 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927/28.12.2011, incepand cu operatiunile efectuate pe teritoriul national in luna ianuarie 2012 perioada de raportare pentru formularul 394 este perioada fiscala declarata pentru depunerea decontului de TVA (formularul 300), respectiv luna, trimestrul etc.

Termenul de depunere a declaratiei este pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (lunar, trimestrial etc.)si numai daca in aceasta perioada au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.

Incepand cu 1 ianuarie 2012, Declaratia 394 se depune fie prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe portalul e-Romania, caz in care platitorul trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, fie in format electronic, insotit de formatul hartie, semnat si stampilat, direct la registratura organului fiscal competent ori se comunica prin posta cu confirmare de primire.

*
Baza legala: Ordinul presedintelui ANAF nr. 702/2007, privind declararea livrarilor si a achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 376/04.06.2007.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 394anafdepunere declaratiidecont TVA


Data aparitiei: 15 Februarie 2012

Votati articolul "Documentar fiscal Declaratia 394":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X